Filipínská armáda

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Filipínská armáda
Emblém filipínských pozemních sil
Emblém filipínských pozemních sil
ZeměFilipínyFilipíny Filipíny
Vznik21. prosinec 1935
Typpozemní vojsko
Velikost101 000 vojáků v aktivní službě; 100 000 rezervistů
PosádkaFort Andres Bonifacio, Metro Manila
Velitelégenpor. Romeo S. Brawner jr.
Nadřazené jednotkyFilipínské ozbrojené síly

Filipínská armáda je jednou ze tří složek filipínských ozbrojených sil. V roce 2021 se její síla odhadovala na 101 000 vojáků v aktivní službě a dalších 100 000 rezervistů. Od roku 1935, kdy byla založena, se její vojáci zúčastnili mnoha konfliktů vedených jak na území vlastního státu, tak v zahraničí.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Nezávislost a filipínsko-americká válka (1899-1902)[editovat | editovat zdroj]

Po třech stoletích španělské nadvlády se Filipínec Andres Bonifacio rozhodl založit vojenskou odbojovou skupinu Katipunan, pomocí které měly být Filipíny osvobozeny od Španělů. Válka, jež vypukla v srpnu 1896 a trvala téměř dva roky, vedla k ustanovení Filipínské první republiky, ale ta neměla dlouhého trvání, neboť v únoru 1899 propukla filipínsko-americká válka. Ta skončila o tři roky později americkým vítězstvím a okupací souostroví americkou armádou, která vybavila a vycvičila místní proamerické ozbrojené síly.

Druhá světová válka[editovat | editovat zdroj]

Během druhé světové války byly Filipíny dobyty Japonskem, které zde ustanovilo Filipínskou druhou republiku. Po válce území opět připadlo USA a až v roce 1946 získaly Filipíny nezávislost.

Poválečné období[editovat | editovat zdroj]

Prvního července 1946 vydal filipínský prezident příkaz č. 94, který mimo jiné reorganizoval filipínskou armádu na současné Filipínské ozbrojené síly. Tak vznikly nové dvě složky, filipínské letectvo a námořnictvo, které byly před tím součástí filipínské armády. Od té doby se filipínská armáda zúčastnila mimo jiné korejské války, poté i války ve Vietnamu, války v Perském zálivu. Pod vlajkou OSN se zapojila do misí na Golanských výšinách a ve Východním Timoru. Samostatnou kapitolu v historii filipínské armády představuje Moro konflikt, při kterém od roku 1969 už zahynulo přes 160 000 lidí. Obecně se dnes armáda zaměřuje na boj proti různým povstaleckým skupinám, z čehož se odvíjí výzbroj.[1]

Příslušníci 11. pěší divize

Organizace[editovat | editovat zdroj]

Filipínská armáda se skládá z 11 pěších divizí, 1 obrněné divize, 1 kombinované zbrojní brigády, 1 dělostřeleckého pluku, 5 ženijních brigád, 1 leteckého pluku a 7 bojových podpůrných jednotek, které jsou rozmístěny po celém Filipínském souostroví. Hlavním velitelem je generálporučík Romeo S. Brawner jr., odpovědnost za organizační a administrativní záležitosti mají vicevelitel filipínské armády a náčelník štábu filipínské armády, oba zastávají hodnost generálmajora.

Výzbroj[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku Seznam výzbroje filipínské armády.

Od roku 2012 probíhá modernizace výzbroje a výstroje filipínské armády, zatím (2022) došlo mj. k uzavření kontraktu na 28 obrněných transportérů Guarani, 18 lehkých tanků Sabrah nebo útočných pušek Taurus T4.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Philippine Army na anglické Wikipedii.

  1. Filipínská armáda výrazně posílí. Prezident Duterte pošle na islamisty desetitisíce nových vojáků. Aktuálně.cz [online]. Economia, 2017-07-24 [cit. 2022-03-18]. Dostupné online. 
  2. KURZY.CZ. Filipíny modernizují armádu, šanci mají i Češi | Kurzy.cz. www.kurzy.cz [online]. [cit. 2022-03-18]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]