Ferran Llovera Pulgsech

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Blahoslavený
Ferran María Llovera Pulgsech
Řeholník a mučedník
Narození19. března 1902
Orfans, Španělsko
Úmrtí22. listopadu 1936 (ve věku 34 let)
Barcelona, Španělsko
Svátek22. listopad
Blahořečen28. října 2007, Svatopetrské náměstí, Vatikán, Benedikt XVI.
Uctíván církvemiŘímskokatolická církev a církve v jejím společenství
Atributyřeholní oděv
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Ferran Llovera Pulgsech, řeholním jménem Ferran María (19. března 1902, Orfans22. listopadu 1936, Barcelona) byl španělský římskokatolický řeholník Řádu karmelitánů, kněz a mučedník. Katolická církev ho uctívá jako blahoslaveného.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se 19. března 1902 v Orfans v provincii Girona. Byl předposlední dítě ze 14 dětí. Tři jeho sestry se zasvětili Bohu jako řeholnice a jeden jeho bratr se stal knězem.

Roku 1918 vstoupil do karmelitánského řádu a po složení řeholních slibů přijal jméno Ferran María. Následně se stal knězem a poté odešel do Portorika, kde pět let působil jako misionář. Byl často vyhledávaným knězem a byl znám svoji pokojnou povahou. Když se vrátil zpět do své rodné země byl ustanoven převorem kláštera v Olotu.

Po vypuknutí Španělské občanské války v červenci 1936 a pronásledování katolické církve se otec Ferran rozhodl úkrýt u své rodiny a chtěl pod jiným jménem opustit Španělsko. Ostatní řeholní bratři z kláštera v Olot se také ukryly u svých rodin a přátel.

Dne 6. listopadu 1936 se rozhodl odplout na lodi Aufa k francouzskému přístavu Marseille. Jeho plán někdo prozradil policii a ta jej před odplutím zatkla a obvinila z kontrarevoluční činnosti. Ve vězení povzbuzoval spoluvězně a vykonával svou kněžskou službu. Dne 22. listopadu 1936 byl zastřelen na kopci Montjuïc v Barceloně.

Proces blahořečení[editovat | editovat zdroj]

Jeho proces blahořečení byl zahájen roku 1959 v arcidiecézi Barcelona spolu s dalšími patnácti karmelitánskými spolubratry a jednou řeholnicí.

Dne 26. června 2006 uznal papež Benedikt XVI. jejich mučednictví. Blahořečeni byli 28. října 2007.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]