Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Fantastická zvířata 3)
Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství
Původní názevFantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore
Země původuSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Spojené královstvíSpojené království Spojené království
Jazykangličtina
Délka142 min a 143 min
Žánryfantasy film
dobrodružný film
rodinný film
filmové drama
PředlohaFantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore — The Original Screenplay
ScénářSteve Kloves
Joanne Rowlingová
RežieDavid Yates
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleEddie Redmayne
Katherine Waterstonová
Mads Mikkelsen
Ezra Miller
Jude Law
… více na Wikidatech
ProdukceDavid Heyman
Steve Kloves
Tim Lewis
Joanne Rowlingová
Lionel Wigram
HudbaJames Newton Howard
KameraGeorge Richmond
StřihMark Day
Výroba a distribuce
Premiéra7. dubna 2022 (Německo)
8. dubna 2022 (Spojené království)
13. dubna 2022 (Francie)
… více na Wikidatech
Produkční společnostiWarner Bros.
Heyday Films
DistribuceWarner Bros.
InterCom
Rozpočet200 mil. $[1]
Tržby405 mil.
Předchozí a následující díl
Fantastická zvířata: Grindelwaldovy zločiny
Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství na ČSFDKinoboxuIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství (v anglickém originále Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore)[2] je třetí film ze série Fantastická zvířata od režiséra Davida Yatese. Původně byla předběžná premiéra filmu naplánována na listopad 2020, ale studio Warner Bros. přesunulo premiéru na 15. července 2022, kvůli tomu, aby filmaři měli více času na přípravy, studio se chtělo více zaměřit na kvalitu a nechtěli vydání filmu uspěchat.[3][4] Během odhalení názvu třetího dílu bylo datum premiéry posunuto na 15. dubna 2022.[5] Děj filmu se měl původně zčásti odehrávat v Brazílii, ovšem nakonec byla tato lokace změněna na Bhútán.[6][nenalezeno v uvedeném zdroji] Původně se mělo s natáčením filmu začít již v létě 2019, ale zahájení bylo kvůli rozsáhlým přípravám přesunuto až na podzim téhož roku.[7]

Děj[editovat | editovat zdroj]

První scénou filmu je setkání Albuse Brumbála a Gellerta Grindelwalda v nejmenované restauraci, kde si vyznají vzájemné city. Grindelwald vyzývá ke zničení mudlovského světa, což Brumbál zamítá jako šílenství, a že takové ideje kdysi podporoval jen kvůli mládí a nerozumu. Vzápětí restaurace vzplane a vychází najevo, že se pravděpodobně jedná o Brumbálovu vzpomínku či představu.

Hlavní příběh se začíná odvíjet o nějakou dobu poté,[pozn. 1] co Mlok Scamander poprvé přicestoval (v prvním díle) do New Yorku a poznal zde sestry Goldsteinovy a Jacoba Kowalského, a tedy i po událostech druhého dílu. Tina Goldsteinová se mezitím stala vůdkyní bystrozorů v USA, Jacob nadále vede své pekařství, ačkoliv velmi teskní po Queenie, která přešla na Grindelwaldovu stranu, a Mlok Scamander nadále studuje fantastická zvířata. Úvod filmu sleduje právě jeho, když přicestuje do čínského Kweilinu, kde pomáhá  porodit čchi-linovi — magickému stvoření, které vidí do duše i do budoucnosti. Grindelwaldovy stoupenci, vedeni Credencem Holkostem, však napadnou a zabijí matku a unesou novorozence, kterého Grindelwald později zabije, aby využil jeho schopnosti předvídání. Nicméně, aniž by to věděli, čchi-lin měla dvojčata, z nichž to mladší se Mlokovi povede zachránit.

Albus Brumbál, který nemůže bojovat s Grindelwaldem kvůli jejich krevnímu paktu, naverbuje Mloka, jeho bratra Thesea, profesorku z kouzelnické školy v Stříbranově Lally Hicksovou, senegalsko-francouzského kouzelníka Jusufa Kamu, amerického nečara Jacoba Kowalskiho a Mlokovu asistentku Bunty Broadacrovou, aby zmařili Grindelwaldův plán na světovou nadvládu. Jusuf Kama je vybrán jako špion a zaslán do Grindelwaldova vnitřního kruhu stoupenců, zatímco ostatní jsou vysláni do Berlína v Německu. Naši hrdinové jsou zde svědky toho, jak je Grindelwald zproštěn Mezinárodním sdružením kouzelníků (anglicky International Confederation of Wizards) všech obvinění z trestných činů a následně kandiduje na Nejhlavnějšího hlavouna, vůdce celého kouzelnického světa. Sdružení se domnívá, že zatčení Grindelwalda by mu mohlo získat větší podporu, ale jeho porážka v legitimních volbách určitě jenom podkope jeho sílu.

Grindelwaldovi stoupenci, kteří ovládli německé Ministerstvo kouzel, zatknou Thésea a kují pikle za účelem zavraždění brazilské kandidátky na Nejhlavnějšího hlavouna, Vicêncie Santosové. Brumbál poručí Mlokovi a Lally, aby zachránili Thésea a zmařili atentát. Zatímco Mlok jen taktak zachrání svého bratra z tajného německého kouzelnického vězení, Lally a Jacob zmaří pokus o atentát. Jacob je však následně neprávem obviněn z pokusu zabít Grindelwalda a on a Lally sotva uniknou, což dává Grindelwaldovi důvod obrátit kouzelnický svět proti všem mudlům. Mezitím Grindelwald vyšle Credence, aby zavraždil Brumbála. Brumbál Credence velmi rychle porazí a vyjde najevo, že Credence je nemanželským synem Brumbálova mladšího bratra Aberfortha. Když se Credence dozví, kdo je jeho otec, a Albus ho ušetří, začne pochybovat o své loajalitě ke Grindelwaldovi. Mimoto též záhy vyjde najevo, že stejně jako Credence byla obskuriál i Albusova mladší sestra Ariana.

Kouzelní světoví vůdci se shromažďují v Bhútánu, aby zvolili nového Nejhlavnějšího hlavouna starověkou tradicí, podle které se čchi-lin ukloní kandidátovi s čistým srdcem. Grindelwald použije nekromancie k oživení čchi-lina, kterého předtím zabil, a zmanipuluje volby tím, že ho přinutí poklonit se mu během obřadu. Okamžitě vyhlásí válku všem mudlům a mučí Jacoba za to, že se ho pokusil zavraždit. Nicméně Credence a Queenie, kteří se Grindelwalda zřeknou, pomohou Mlokovi odhalit pravdu. Bunty se vzápětí objeví s přeživším dvojčetem čchi-lina, který se pokloní Brumbálovi. Ten pozici odmítá a Santosová je místo něj vybrána jako nová vůdkyně kouzelnického světa. Rozzuřený Grindelwald se pokusí zabít Credence, ale ten je zachráněn Albusem a Aberforthem. Brumbálovo a Grindelwaldovo střetávající se kouzlo zlomí pokrevní pakt, který jim bránil, aby na sebe navzájem útočili. Následná bitva mezi nimi se dostává do slepé uličky a tak ji oba vzdávají, načež se Grindelwald přemístí kamsi pryč.

Poté Aberforth přijímá umírajícího Credence a bere ho domů. Jacob a Queenie se vezmou v bývalé newyorské pekárně, kde je přítomna většina skupiny a taky Tina Goldsteinová. Brumbál sleduje obřad zvenčí, poděkuje Mlokovi za pomoc a vzápětí odejde sám do noci.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Eddie Redmayne Mlok Scamander
Katherine Waterston Tina Goldsteinová
Dan Fogler Jacob Kowalski
Alison Sudol Queenie Goldsteinová
Ezra Miller Credence Holkost/Aurelius Brumbál
Mads Mikkelsen Gellert Grindelwald
Jude Law Albus Brumbál
Callum Turner Theseus Scamander
Kevin Guthrie Abernathy
Jessica Williams Eulalie Hicksová
Poppy Corby-Tuech Vinda Rosierová
William Nadylam Jusuf Kama
Victoria Yeates Bunty Broadacrová
Richard Coyle Aberforth Brumbál
Alexandr Kuzněcov Helmut

Produkce[editovat | editovat zdroj]

Hudba[editovat | editovat zdroj]

Na hudbě bude opět pracovat James Newton Howard.

Režie a scénář[editovat | editovat zdroj]

Režie[editovat | editovat zdroj]

Film Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství bude opět režírovat David Yates.

Scénař[editovat | editovat zdroj]

Scénař napsali Steve Kloves a J. K. Rowlingová

Vydání[editovat | editovat zdroj]

Film Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství bude v kinech promítán od 7. dubna 2022 (Česko) se společností Warner Bros. Pictures.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Zasazení filmu je nejednoznačné, nikde není jasně specifikováno, kdy se děj odehrává. Zatímco Lally Hicksová vysvětlí, že je tomu něco přes rok, co se Mlok a Jacob poznali – což Brumbálova tajemství zasazuje někdy do roku 1927/1928 –, dle popisu filmu a slov Davida Yatese se děj odehrává ve třicátých letech.[8][9] Druhé variantě přihrává fakt, že fiktivní kouzelnické noviny objevující se ve filmu jsou z roku 1932.[10][11]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Variety. New York, Los Angeles. 10. dubna 2022. Dostupné online. [cit. 2022-04-29]
  2. Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství [online]. Vertical Entertainment CZ, 2021-09-22 [cit. 2021-09-22]. Dostupné online. 
  3. SLAVÍK, Petr. Fantastická zvířata 3: Natáčení se odkládá [online]. FandímeFilmu.cz, 2019-01-19 [cit. 2019-05-14]. Dostupné online. 
  4. HEŠOVÁ, Martina. Fantastická zvířata 3 bez Gellerta Grindelwalda? I to je možné [online]. Kinobox.cz, 2019-05-07 [cit. 2019-05-14]. Dostupné online. 
  5. SLAVÍK, Petr. Fantastická zvířata 3 odhalila název a zápletku, mění datum premiéry [online]. FandimeFilmu.cz, 2021-09-22 [cit. 2021-09-22]. Dostupné online. 
  6. Fantastická zvířata 3 [online]. Prima Cool [cit. 2019-05-14]. Dostupné online. 
  7. karelr. Fantastická zvířata 3 budou větší než předchozí dva díly dohromady. Co všechno o nich víme? [online]. 2019-02-12 [cit. 2019-05-14]. Dostupné online. 
  8. Warner Bros Rolls Out Update On ‘Fantastic Beasts 3’, Rocks With ‘Elvis’ – CineEurope. Deadline [online]. [cit. 2022-09-30]. Dostupné online. (anglicky) 
  9. Su Best Movie è tempo di magia: da Animali Fantastici – I Segreti di Silente a Doctor Strange, tutte le novità di aprile. Best Movie [online]. [cit. 2022-10-09]. Dostupné online. (italsky) 
  10. 1932. Harry Potter Fandom Wiki [online]. [cit. 2022-09-30]. Dostupné online. (anglicky) 
  11. Die Silberne Fledermaus. Harry Potter Fandom Wiki [online]. [cit. 2022-09-30]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]