Falklandský palác

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Falkland Palace)
Falklandský palác
Falklandský palác
Falklandský palác
Základní informace
Slohrenesanční architektura
Poloha
AdresaFife, Spojené královstvíSpojené království Spojené království
Souřadnice
Map
Další informace
Kód památkySM854 a LB8799
WebOficiální web
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Falkland Palace se nachází ve Skotsku v kraji Fife. Je to bývalý palác skotských králů. V současnosti spadá pod správu skotské charitativní organizace The National Trust for Scotland a slouží jako turistická atrakce.

Skotská koruna získala hrad Falkland od klanu MacDuffových z Fife ve 14. století. Roku 1402 Robert Stewart, 1. vévoda z Albany, uvěznil na hradě Falkland svého synovce Davida Stewarta, vévodu z Rothesay, nejstaršího syna skotského krále Roberta III. Uvězněný vévoda tu nakonec zemřel hlady.

Mezi lety 1501 a 1541 králové Jakub IV. a Jakub V. přestavěli starý hrad na krásný královský palác, jeden z nejkrásnějších renesančních paláců v Británii. Jakub V. na hradě v prosinci 1542 zemřel krátce poté, co mu jeho žena Marie de Guise porodila dceru Marii Stuartovnu.

Falkland se stal vyhledávaným útočištěm všech panovníků z dynastie Stuartovců. Věnovali se zde sokolnictví a využívali okolní rozlehlé lesy pro lov vysoké zvěře a kanců. V sousedství se nachází hrad Myres Castle, který byl odvěkým domovem královských soudních dozorců, kteří sloužili na hradě Falkland přinejmenším od 16. století.

Po spojení skotského a anglického království navštívili Falkland panovníci Jakub VI., Karel I. a Karel II.. Armáda Olivera Cromwella hrad vypálila a Falkland se rychle změnil v ruinu. Roku 1887 hrad zakoupil John Crichton-Stewart, 3. markýz z Bute, a začal ho renovovat. Falkland dodnes patří rodině Crichton-Stewartů. V současnosti je hrad ve správě charitativní organizace, která se o něj stará a udržuje ho i s rozsáhlými zahradami.

V zahradách Falklandského paláce se nachází tenisový kurt z roku 1539, nejstarší dodnes používaný dvorec na světě.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy (v angličtině)[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Falkland Palace na slovenské Wikipedii.