Fair User Policy

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Fair User Policy resp. Fair Usage Policy je nepřesná interpretace ve světě používané zkratky FUP - Fair Use Policy. Používá se u internetového připojení (např. některé ADSL nebo bezdrátový internet), kde je datové pásmo sdíleno mezi více uživatelů. Jeho smyslem je zamezit tomu, aby jeden uživatel přílišným využíváním svého internetového připojení omezoval ostatní uživatele.

Jeho funkce spočívá v tom, že pokud uživatel během určitého časového období (např. 24 hodin, den, měsíc) stáhne z internetu větší množství dat než smí, tak je nějak postižen. Nejčastěji tím, že se výrazně sníží jeho přenosová rychlost. Toto omezení trvá pouze do konce výše zmíněného časového období a pak opět funguje normálně.

V praxi tedy u poskytovatelů zkratka FUP znamená kolik můžete měsíčně celkem dohromady odeslat a přijmout dat. Např. je-li FUP 1 GB, tak můžete odeslat 0,2GB a stáhnout 0,8GB a poté vám poskytovatel zpravidla sníží přenosovou rychlost na téměř nepoužitelnou (takže internet bude pomalinku ale stále fungovat) až do začátku nového měsíce, kdy začnete počítat zas od nuly.

Kontroverze názvu FUP[editovat | editovat zdroj]

Fair Usage Policy znamená v překladu zásady férového užívání služby. Někteří poukazují na kontroverzi použití pojmu „férový“ v názvu, protože FUP v praxi znamená výrazné omezení služby, za kterou si spotřebitel řádně zaplatil. Poskytovatelé internetového připojení preferují uvádět v popisu produktu např. „Na tento produkt se vztahuje politika FUP“ před přímým popisem skutečného stavu např. „Po překročení daného objemu dat v zúčtovacím období je dočasně snížena rychlost datového připojení na 64 kb/s.“ [1] De facto se takovým omezením stává internetové připojení často nepoužitelným, což nutí spotřebitele dokoupit si do konce zúčtovacího období větší objem dat. Z hlediska ochrany spotřebitele se jeví pojem „férové užívání“ jako zavádějící - poskytovateli internetu je totiž zpravidla lhostejné, zda svým užíváním spotřebitel omezuje v užívání jiné spotřebitele, pokud si další objem dat řádně doplatí.

Internet[editovat | editovat zdroj]

Internetová připojení s FUP jsou vhodná pro ty, kteří nestahují z internetu větší množství dat. V České republice bylo FUP pro ADSL firmy O2 zrušeno v roce 2008,[2] ale nadále je uplatňováno některými operátory, v České republice zvláště mobilními operátory, tedy u mobilního internetu. Ve světě je FUP (ve smyslu maximální povolený objem dat) u mobilního internetu v souvislosti s vysokými investicemi do infrastruktury a s nástupem smartphonů na ústupu, resp. dochází ke značnému snížení jednotkové ceny dat. V Česku (na specificky pokřiveném českém trhu) nelze podobné tendence očekávat.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. http://pece.vodafone.cz/app/answers/list/c/133,160/a_id/1822/s/firemni[nedostupný zdroj]
  2. Archivovaná kopie. www.o2.cz [online]. [cit. 2012-07-29]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2014-11-12.