FK Jaroměř

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
FK Jaroměř
NázevFotbalový klub Jaroměř
ZeměČeskoČesko Česko
MěstoJaroměř
Založen1908
AsociaceČesko FAČR
Domácí dres
Venkovní dres
SoutěžPřebor Královéhradeckého kraje
2015/1614. místo (v Divizi C) (sestup)
StadionFotbalový stadion v Růžové ulici
Kapacita1 500 diváků
Vedení
PředsedaČesko Jiří Lebedinský
TrenérČesko Roman Kyral Česko Daniel Svoboda
Oficiální webová stránka
Některá data mohou pocházet z datové položky.

FK Jaroměř je český fotbalový klub, oficiálně založen roku 1908, sídlí ve městě Jaroměř. V ročníku 2021/22 hraje klub přebor Královéhradeckého kraje. Své domácí zápasy odehrává klub na fotbalovém hřišti v Růžové ulici /Růžovce/ s kapacitou 1500 diváků.

Historické názvy[editovat | editovat zdroj]

Pozvánka na zápas proti Spartě ČKD Praha z roku 1988.

Historie klubu[editovat | editovat zdroj]

Začátky klubu[editovat | editovat zdroj]

Začátky jaroměřské kopané se datují od roku 1903, kdy ve městě pracovali angličtí montéři u tehdejší textilní firmy Bondy, nynějšího závodu Milety. Ti ve volných chvílích proháněli míč na tehdejším „frajáku“ vedle dnešních kasáren u hřbitova a od těchto montérů započal zájem jaroměřské mládeže o fotbal. Hrávalo se na různých plátcích, s různými míči povětšině s „hadráky“, které měly tu výhodu, že se hrála technická kopaná. Největší zájem o tuto hru byl mezi dělníky a studenty, ti však měli ztíženou situaci tím, že kopaná, jako i jiné druhy sportů byla tehdejšími školními institucemi zakázána a přísně trestána, mimo jiné i vyloučením ze školy.

Tribuna před rekonstrukcí
25 let SK Jaroměř-Čestný výbor r. 1933
Umístění za sezónu 1987/1988
Při utkání

Čechie Jaroměř[editovat | editovat zdroj]

V počátcích se hrálo pod názvem Čechie Jaroměř, od roku 1906 pak pod SK Jaroměř a byly hrány jen přátelské zápasy. V roce 1908 se SK přihlásil do organizovaných soutěží, kde hrála družstva z Pardubic , Hradce Králové, Náchoda, Dvora Králové a Chrudimi. Mistrovské soutěže se hrály jen jednokolově na jaře, na podzim se pak hrály jen přátelské zápasy. Hřiště bylo na bývalém vojenském cvičišti u hřbitova, branky se stavěly při každém zápase a zase se odnášely. Klubová místnost byla v bývalém hostinci „U Matysů“, naproti kasáren, dnes již zbouraném a odtuď se chodilo na hřiště.

První světová válka[editovat | editovat zdroj]

Ve válečných letech 1914-1918 se kopaná hrála málo, protože většina hráčů narukovala na frontu.

Rozmach[editovat | editovat zdroj]

Rozmach jaroměřské kopané nastal až v letech 1920-1930, kdy se počalo budovat hřiště v Růžové ulici na Jakubském předměstí, kde se postupně vybudovala i dřevěná tribuna. Ta byla v roce 1955 nahrazena tribunou zděnou, která je dosud v provozu. Hřiště se oplotilo, postavila se bariéra kolem hrací plochy a stánek na občerstvení. Byl vybudován i kulečník a hřiště na volejbal. Sociální zažízení ve staré dřevěné tribuně se vybudovalo až v roce 1932. Do té doby se hráči umývali v potůčku, který tekl za tribunou. V roce 1955 se postavila tribuna zděná, byla upravena travnatá plocha, rozvod vody na zavlažování plochy, bylo vybudováno škvárové hřiště, sociální zařízení pro diváky a byla provedena rekonstrukce elektro a vodoinstalace uvnitř tribuny.To vše bylo vybudováno za přispění mnoha brigádnických hodin členů a závodníků oddílu. Stadion v roce 2000 postihly povodně.

Rudí a sešívaní[editovat | editovat zdroj]

V roce 1928 při výročí 20 let kopané v Jaroměři hrála ve městě SK Slavia Praha a AC Sparta Praha.

Do divize a zpět[editovat | editovat zdroj]

Po Druhé světové válce měla Jaroměř velmi dobré dorostenecké družstvo, které se v roce 1947 probojovalo až do finále mistrovství Čech. Z tohoto družstva pak řada hráčů odešla do Hradce Králové, s kterými oddíl vybojoval 1. ligu. V průběhu dalších let bojovala Jaroměř v krajské 1.A třídě. V roce 1962 se stala vítězem poháru Východočeského kraje, ale v celostátní soutěži byla vyřazena tehdejší Rudou hvězdou Brno v čele s reprezentantem Ivo Viktorem. O rok později sestoupila Jaroměř do 1.B třidy a dlouhých 7 let marně bojovala o návrat. Až v roce 1970 postoupila do 1.A třídy, kterou vyhrála a poté hrála v krajském přeboru, který po dvouletém působení vyhrála a postoupila do Divize. Tam však po dobrém začátku se jí přestalo dařit a po jednoročním působení soutěž neudržela. Tím započal opět krok zpět až do 1.A třídy, kde tuto soutěž v roce 1988 vyhrála a postoupila do krajského přeboru.

Sparta v Jaroměři[editovat | editovat zdroj]

Při příležitosti oslav s 11. bývalých internacionálů Sparty ČKD Praha jsme na toto utkání pozvali řadu bývalých hráčů a funkcionářů a společně jsme si zavzpomínali na uplynulá léta kopané v Jaroměři.

Po roce 1989[editovat | editovat zdroj]

Po roce 1989 hrála Jaroměř po desetiletí v pohodě I.A třídu, ale v sezoně 1998/1999 sestupuje do okresního přeboru. Z této soutěže postupuje v roce 2001 do I.B třídy a v ročníku 2007/2008 do I.A třídy. Je to až k neuvěření, ale v roce 2008 postoupila do krajské soutěže ze 3. místa a v této soutěži vydržela až do roku 2015, umístila se druhá a postoupila po 41 letech do Divize C.

Hymna[editovat | editovat zdroj]

Jaroměř mančaft známý, na hřišti k nepoznání, hrajou to šouračkou a mlátěj kalapačkou, góly však nedaj žádný. Když mančaft nastupuje, výbor se nafukuje a když mančaft prohrává, výbor mu nadává, Kyral mu přizvukuje. Všude kam zavítáme, všude se dobře máme a když prohráváme, tak si zazpíváme: My vám to doma dáme! A kde to bylo? A kolik to bylo? A kdo dával góly?

Soupiska[editovat | editovat zdroj]

aktuální k datu 11. 8. 2016

Číslo Pozice Hráč
1 Česko B Michal Ondráček
29 Česko B Jiří Jaška
4 Česko O Adam Horák
11 Česko O Vilém Ruprich
6 Česko O Lukáš Müller
2 Česko O Martin Knap
14 Česko O Lukáš Rejchrt
8 Česko O Jan Holub Kapitán
Číslo Pozice Hráč
9 Česko Z Martin Michálek
13 Česko Z Martin Čenovský
10 Česko Z Stanislav Kašajík
7 Česko Z Martin Kilevník
15 Česko Z Filip Klouček
16 Česko Z Lukáš Böhm
5 Česko Ú Jan Bano
3 Česko Ú Vojtěch Vladeka
12 Česko Ú Filip Korenčík

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]