Ezechiel Moreno Díaz

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ezechiel Moreno Díaz
Fotografie.
Fotografie.
biskup a misionář
Narození9. dubna 1848
Alfaro
Úmrtí19. srpna 1906
Monteagudo
Příčina úmrtírakovina
Svátek19. srpna
Státní občanstvíTlaxcala a Španělsko
ŘádŘád augustiniánů rekoletů
Vyznáníkatolická církev
Blahořečen1975
Svatořečen1992
Úřadybiskup
Patronemnemocných rakovinou
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Svatý Ezechiel Moreno Díaz (9. dubna 184819. srpna 1906) byl člen řádu augustiniánů, biskup kolumbijské diecéze Pasto. Katolická církev jej uctívá jako světce.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se roku 1848 v Alfaro (Španělsko) v rodině krejčího. Po vzoru svého bratra vstoupil po škole do řádu bosých augustiniánů (ve Španělsku zvaných rekolekté). V září roku 1865 složil řeholní sliby. Představení jej vyslali na Filipíny, kde v roce 1871 byl vysvěcen na kněze. Následujících patnáct let působil na Filipínách ve farní duchovní správě.

Následně se vrátil do Španělska, kde jako novicmistr pečoval o augustiniánský řeholní dorost. V roce 1888 byl poslán do Kolumbie. Zde nejprve působil v komunitě místních augustiniánů, následně v roce 1893 byl ustanoven apoštolským vikářem, a v roce 1895 byl jmenován biskupem diecéze Pasto.

Jako biskup se velmi snažil o povznesení své diecéze, především prostřednictvím lidových misií. Pomáhal potřebným a psal knihy. V roce 1905 onemocněl rakovinou, a proto se vrátil do Španělska. V Madridu se podrobil neúspěšné operaci nádoru. Zemřel zanedlouho následkem rakoviny a celkovým vyčerpáním ve stejném klášteře, ve kterém kdysi složil řeholní sliby.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]