Extant

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Extant
Původní názevExtant
Žánrytelevizní drama
science fiction
HrajíHalle Berryová
Goran Višnjić
Pierce Gagnon
Hiroyuki Sanada
Camryn Manheim
Země původuUSAUSA Spojené státy
Jazykangličtina
Počet řad2
Počet dílů26 (seznam dílů)
Produkce a štáb
ProducentAllen Coulter
KameraM. David Mullen
HudbaMarcelo Zarvos
StřihSidney Wolinsky
Augie Hess
Produkční
společnost
Amblin Entertainment
CBS Television Studios
Premiérové vysílání
StaniceCBS
Vysíláno20140709a9. července 2014 – 20150909a9. září 2015
Extant na ČSFD, Kinoboxu, FDb, SZ, IMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Extant je americký sci-fi seriál z let 20142015, jehož autorem je Mickey Fisher. Příběh seriálu se točí okolo astronautky Molly Woodsové (Halle Berryová), která se vrací domů k rodině po 13 osamělých měsících na vesmírné stanici. Zpočátku nic nenasvědčuje tomu, že by něco nebylo v pořádku. To se změní v moment, kdy se původně neplodná Molly dozví, že je těhotná.

Ve dvou řadách vzniklo celkem 26 epizod, které byly v USA premiérově vysílány stanici CBS od 9. července 2014 do 9. září 2015.

Příběh[editovat | editovat zdroj]

Astronautka Molly Woodsová se vrací z 13 měsíční sólo mise na vesmírné stanici Seraphim zpět na Zemi. Vrací se ke svému manželu Johnovi, jež pracuje jako technik a sestrojil jejich robotického syna Ethana. Ethan je prvním prototypem androida, zvaného také Humanich, jehož program stojí na základě učení se díky interakcím s lidmi již od útlého věku. Johnovým cílem je právě to, aby byl Ethan pokud možno co nejvíc jako člověk.

Tomu také napomáhá to, že John a Molly Ethana přijali jako svého syna, kterého kvůli Mollyině nehodě z minulosti nemohou mít. Ethan chodí do školy, učí se jezdit na kole a právě tyto každodenní interakce s lidmi v okolí z něj mají vytvořit stroj, který bude od člověka k nerozeznání. V momentě, kdy Molly po návratu zjistí, že je v počátečním stádiu těhotenství a čeká dítě, začne hon za hledáním odpovědí, spolu s rozplétáním intrik a tajemství.

Molly při pátrání přichází ke zjištěním, že celý incident nejspíše nebyla náhoda, vše bylo velmi dlouho předem naplánované a za vším stojí její vlastní nadřízení. Uvnitř Molly roste něco, co pro určité lidi má větší cenu než cokoliv na světě, a tak se spolu s Jackem a Ethanem hodlají ukrýt, před zcela neznámým nebezpečím.

Tvora uvnitř Molly, neboli ratolest, se zmocní organizace Yasumuto. Ukazuje se, že organizace má s tvorem vlastní plány a celý tento incident je jejím přičiněním. U ratolesti se však projevují nadpřirozené síly, díky kterým se dokáže dostat lidem do hlavy a vytvářet iluze. Ratolest tedy prchá a využívá slabostí všech kolem, aby dosáhl svého cíle.

Molly, přesvědčená o tom, že ratolest je její vlastní syn, se vydává s pomocí svého dávného kolegy z ISEA pátrat po odpovědích a hlavně po svém synovi. Ukazuje se, že ratolest má vlastní agendu a využívá všech dostupných prostředků k tomu, aby ji dostál. Molly se snaží vše zachránit a netuší, že v jejich rukou může ležet osud celého lidstva.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

  • Halle Berryová jako Molly Woods, výzkumnice z ISEA, která se záhadně vrátí z vesmírné stanice těhotná.
  • Goran Visnjic jako Dr. John Woods, manžel Molly, který stojí za sestrojením Ethana.
  • Pierce Gagnon jako Ethan Woods, první prototyp androida třídy Humanich.
  • Hiroyuki Sanada jako Hideki Yasumoto, vlastník Yasumoto Corporation.
  • Michael O'Neill jako Alan Sparks, ředitel ISEA.
  • Grace Gummer jako Julie Gelineau, asistentka Johna Woodse v projektu Humanich.
  • Camryn Manheim jako Dr. Sam Bartonová, doktorka zaměstnaná u ISEA, přítelkyně Molly.

Ukončení seriálu[editovat | editovat zdroj]

"CBS, Halle Berryová a producenti se rozhodli Extant druhou sérii ukončit." řekl Glenn Geller, President of CBS Entertainment. Poslední dvojdíl druhé série sledovalo v premiéře přes 4.6 milionu diváků.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Extant (TV series) na anglické Wikipedii.