Turistická značená trasa 4272

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Exkurzní cesta)
Turistická značená trasa 4272
Koncové rozcestí
Koncové rozcestí
Základní informace
Typturistická stezka
Délka5,5 km
ProvozovatelKlub českých turistů
Značenízelená turistická značka zelená značka
Sezónaceloroční
Lokalizace
PolohaKrkonoše
ČeskoČesko Česko, Okres Semily
StartRezek
CílSedlo pod Dvoračkami
Výškový rozdíl157 m
Nejvyšší bodkoncové rozcestí 1026 m
Nejnižší bodpočáteční rozcestí 869 m
Vyhlídkové bodyomezené
Některá data mohou pocházet z datové položky.

zelená turistická značka Turistická značená trasa 4272 je 5,5 km dlouhá zeleně značená trasa Klubu českých turistů[1]okrese Semily spojující Rezek se sedlem pod Dvoračkami. Její převažující směr je severní.[2] Trasa se nachází na území Krkonošského národního parku.

Průběh trasy[editovat | editovat zdroj]

Turistická trasa má svůj počátek v osadě Rezek v sedle Vlčího hřebenu jehož východním úbočím je vedena. Zde se nachází rozcestí s průchozí modře značenou trasou 1805 z Jablonce nad Jizerou k přehradě Labská a výchozí žlutě značenou trasou 7308 do Rokytnice nad Jizerou. Trasa v celé délce sleduje asfaltovou tzv. Exkurzní cestu. Luční enklávu opouští stoupáním severovýchodním směrem, poté se stáčí na severozápad a sever a přibližně sleduje vrstevnici s nadmořskou výškou 890 m. Postupně se takto dostane až na dno údolí Kozelského potoka, kde se nachází rozcestí se zde končící žlutě značenou trasou 7221 z údolí Jizerky. Trasa 4272 odtud již stoupá proti proudu potoka až k jeho soutoku s Hlubokou strouhou, kde se prudce stáčí k jihovýchodu a vystoupá do sedla pod Dvoračkami, kde končí na rozcestí opět s trasou 7308 přicházející sem po západním úbočí Vlčího hřebenu, červeně značenou trasou 0439 z Vysokého nad Jizerou k prameni Labe a zde končící modře značenou trasou 1895 z Rokytnice nad Jizerou.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Trasa byla v minulosti o mnoho delší. Její počátek byl původně v Jablonci nad Jizerou, úsek do Bratrouchova je dnes přeznačen na část modře značené trasy 1805. Dále vedla přes vrch Hejlov a dále po silnici II/294 na Rezek.[3]

Reference[editovat | editovat zdroj]