Evropský strom roku

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Evropský strom roku
Evropský strom roku 2015, dub na fotbalovém hřišti v Estonsku
MístoEvropský parlament v Bruselu
UdělujeEnvironmental Partnership Association
První ročník2011
Webhttp://www.treeoftheyear.org
 

Evropský strom roku (anglicky European Tree of the Year) je mezinárodní kampaň, která probíhá od roku 2011. V České republice je vyhlašovaná Nadací Partnerství. Jejím cílem je pomocí elektronického hlasování volba nejkrásnějšího stromu v Evropě, ke kterému mají lidé z okolí osobitý vztah.

Umístění[editovat | editovat zdroj]

Evropský strom roku se vyhlašuje od roku 2011.[1]

Z České republiky se v roce 2013 na 4. místě umístila Lípa malolistá (Tilia cordata) z novodvorské lipové aleje v Moravském Krasu (okres Blansko). V roce 2016 se na druhém místě umístila Tatobitská lípa (okres Semily)[2] a v roce 2017 na třetím místě lípa v Lipce (okres Chrudim).[3] Roku 2020 se na 1. místě umístila Chudobínská borovice, která získala 47226 hlasů.

Pravidla[editovat | editovat zdroj]

Navrhnout svého kandidáta do ankety Strom roku může kdokoli. Hlavním kritériem úspěchu je příběh stromu a jeho spojení s místními lidmi. Z došlých přihlášek odborná porota vybírá celkem dvanáct finálových stromů, které zástupci Nadace Partnerství osobně navštěvují. Vítěz se vybírá pomocí online hlasování. Strom, který získá nejvíc hlasů, reprezentuje Českou republiku v zimním celoevropském kole.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Benefiční soutěž od roku 2011 organizuje konsorcium šesti evropských nadací Environmental Partnership Association (EPA), jejíž součástí je i česká organizace Nadace Partnerství [4].

Akce se každoročně účastní 15 evropských zemí. Většina těchto zemí pořádá celostátní anketu a vítěz je vybírán pomocí online hlasování. Hlasování začíná tradičně 1. února a trvá do konce měsíce. Vítěz je vyhlášen až v březnu na slavnostním předávání cen v Evropském parlamentu v Bruselu.

Smyslem celostátní ankety Strom roku je pomoci pečovat o stromy v regionech, ale také upozornit na stromy jako na přírodní a historické dědictví, které je potřeba chránit.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Rozcestník všech dosavadních ročníků ankety
  2. Anketa Evropský strom roku 2016
  3. Anketa Evropský strom roku 2017
  4. Začalo klání o Evropský strom roku. České barvy hájí stoletá lípa z Moravy. iDNES.cz [online]. 2019-02-01 [cit. 2019-05-02]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]