Věčný příběh

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Ever After)
Věčný příběh
Původní názevEver After
Země původuSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Jazykangličtina
Délka121 min
Žánryromantická komedie
filmové drama
fantasy film
PředlohaCinderella
ScénářSusannah Grantová
Andy Tennant
RežieAndy Tennant
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleDrew Barrymoreová
Anjelica Hustonová
Dougray Scott
Megan Dodds
Melanie Lynskey
… více na Wikidatech
ProdukceMireille Soria
HudbaGeorge Fenton
KameraAndrew Dunn
Výroba a distribuce
Premiéra1998
24. prosince 1998 (Německo)
Produkční společnostFlower Films
DistribuceInterCom
Netflix
Disney+
Věčný příběh na ČSFDKinoboxuIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Věčný příběh, anglicky: Ever After alternativně Ever After: A Cinderella Story, je americký romantický pohádkově laděný hraný film z roku 1998 režiséra Andyho Tennanta s Drew Barrymoreovou v hlavní roli.

Jde vlastně o velmi netradičně pojatou pohádku O Popelce bratří Grimmů, kteří ve filmu také vystupují, Popelka je filmu také několikrát zmiňována (v tomto pojetí jde ale o jakousi pejorativní přezdívku). Příběh je zasazen jakoby někam na konec středověku do doby, kdy žil renesanční malíř Leonardo da Vinci, který ve filmu také vystupuje jako princův i Danielin rádce a přítel. Oproti tradičnímu pojetí Popelky zde není přítomno vůbec žádné nadpřirozeno, vše se odehrává jakoby v reálném prostředí. Hlavní děj vypráví o chudé dívce Daniele de Barbarac, která nikdy nepoznala svoji matku a jejíž otec se podruhé oženil s macechou baronkou Rodmillou z Ghentu. Macecha měla své dvě nevlastní sestry, otec krátce po svatbě zemřel, v době kdy bylo Daniele 8 let. Daniela pak své maceše a svým dvěma nevlastním sestrám dělá ve svém rodném domě služku. Shodou náhodných okolností se ale Daniela na louce u lesa náhodně setká s korunním princem Jindřichem, synem francouzského krále Františka, kterého nejprve pokládá za zloděje, neboť princ si bez jejich dovolení půjčil jejich koně. Jde o osudové setkání, které po několika dalších setkáních nakonec přeroste ve vzájemnou náklonnost a posléze i v lásku. Do cesty se Daniele staví zejména její zlá macecha, která se snaží intrikami, ústrky a ponižováním, aby se královnou stala Danielina nevlastní sestra. Daniela je nakonec macechou v princových očích zostuzena a prodána staršímu bohatému šlechtici, který touží po mladé atraktivní manželce.

Daniela se nakonec dokáže vysvobodit sama, ale princ ji právě jede vysvobodit, oba se setkají před šlechticovým zámkem. Macecha i zlá nevlastní sestra je nakonec po právu potrestána a Daniela se stane princovou ženou, francouzskou princeznou.

Tvůrčí štáb[editovat | editovat zdroj]

Hrají[editovat | editovat zdroj]

Drew Barrymore Daniele de Barbarac
Anjelica Huston Rodmilla de Ghent
Dougray Scott princ Jindřich
Melanie Lynskey Jacqueline de Ghent
Judy Parfitt královna Marie
Jeroen Krabbé Auguste de Barbarac
Toby Jones páže
Matyelok Gibbs Louise
Walter Sparrow Maurice
Jeanne Moreau Grande Dame
Timothy West král František
Richard O'Brien Pierre Le Pieu
Lee Ingleby Gustave
Megan Dodds Marguerite de Ghent

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]