Evangelický kostel (Janské Lázně)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Evangelický kostel v Janských Lázních
Evangelický kostel v Janských Lázních.
Evangelický kostel v Janských Lázních.
Místo
StátČeskoČesko Česko
KrajKrálovéhradecký
OkresTrutnov
ObecJanské Lázně
Souřadnice
Základní informace
Církevčeskobratrská evangelická
Seniorátkrálovéhradecký
SborTrutnov
Statuskostel kazatelské stanice Janské Lázně
Užívánípodle ohlášení
Současný majitelČeskobratrská církev evangelická
Architektonický popis
Stavební slohnovogotika
Další informace
Adresaul. Černohorská, Janské Lázně
UliceČernohorská
Oficiální webhttp://trutnov.evangnet.cz/kazatelska-stanice-janske-lazne/
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Evangelický kostel v Janských Lázních se nachází na Černohorské ulici, východně od centra města. Jedná se o kostel kazatelské stanice trutnovského sboru Českobratrské církve evangelické. Kostel není památkově chráněn.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Kazatelská stanice vznikla v Janských Lázních v 19. století a původně byla součástí evangelického sboru augsburského vyznání v Heřmanových Sejfech. Ve druhé polovině 19. století se v Janských Lázních velmi rozvíjelo lázeňství, což s sebou neslo potřebu, aby zde evangelíci měli důstojné místo pro bohoslužby. Poté, co došlo ke zrovnoprávnění evangelíků s katolíky (císařským patentem v roce 1861), začala se plánovat stavba kostela. V letech 1872–1879 proběhla výstavba. Vznikla jednolodní stavba v pseudogotickém stylu s výraznou věží nad vstupním průčelím. Evangelický farář z Heřmanových Sejfů, Jan Kupka, také nechal v sousedství kostela postavit dům, kam se chtěl uchýlit na odpočinek, a kde by také zčásti nacházeli ubytování lázeňští hosté. Po odsunu německojazyčného obyvatelstva po roce 1945 byl kostel předán do majetku Českobratrské církve evangelické. Janské Lázně se staly kazatelskou stanicí sboru v Trutnově, sbor v Heřmanových Sejfech zcela zanikl.

Architektonická podoba[editovat | editovat zdroj]

Kostel je jednolodní novogotická stavba respektující osu Černohorské ulice. Presbytář je tedy umístěn západním směrem s mírným vychýlením k severu. Vstupnímu průčelí je předsazena užší čtverhranná věž, která v nejvyšším patře přechází do tvaru osmihranu. Zúžený presbytář je trojboce uzavřen. Presbytář je sklenutý novogotickou hvězdicovitou klenbou, kostelní loď je plochostropá.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]