Eva Kiedroňová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Eva Kiedroňová
Narození13. června 1963
Třinec
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Povolánímetodik v oblasti psychomotorického vývoje dětí, podnikatelka
Národnostčeská
Dětidcera Hana, synové Jan a Jakub
Web oficiální stránka
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Eva Kiedroňová (* 13. července 1963 Třinec) je autorkou odborných publikací s metodou vzdělávání rodičů v rodičovství v oblasti péče o dítě a jeho přirozeného psychomotorického vývoje do 1 roku; autorka metodiky manipulace s dítětem a péče o něj, otužování, masáží, cvičení a plavání s kojenci, batolaty a předškoláky. Také podniká v oblasti cvičení a plavání s dětmi.

Pracovní kariéra[editovat | editovat zdroj]

Eva Kiedroňová je původním povoláním dětská rehabilitační sestra, věnovala se závodně plavání a vodnímu záchranářství. Od roku 1989 organizuje kurzy správné manipulace s malými dětmi, poradny o psychomotorickém vývoji dítěte, cvičení a plavání s novorozenci, kojenci a batolaty, masáže kojenců a otužování dětí od narození. Usiluje o rozvoj vzdělávání odborníků a rodičů v oblasti vývoje dítěte a péče o dítě v souladu s jeho potřebami, náladou a psychomotorickou vyspělostí[1].

V roce 1985 jako první v Československu začala rozvíjet a propagovat myšlenku plavání kojenců a další aktivity pro rodiny s nejmenšími dětmi. V roce 1988 navázala spolupráci s MUDr. Ivou Malou (specialistkou na psychomotorický vývoj dítěte). V roce 1989 založila Baby club Kenny v Třinci (zaměřený na plavání kojenců a batolat). Tímto způsobem se Třinec stal prvním městem v Československu, kde začalo plavání s kojenci[2].

V letech 19881995 postupně organizovala a zaváděla se svým týmem instruktorů kojenecké plavání ve čtyřiceti dvou městech v České republice a třech městech ve Slovenské republice. Metodika Evy Kiedroňové ovlivnila způsob organizace výuky plavání kojenců i v jiných dětských klubech[3].

V roce 2005 vybudovala první vlastní centrum pro plavání kojenců, batolat a předškoláků v Třinci pod názvem Přístav dětství[4]. V roce 2013 založila Českou asociaci instruktorů psychomotorických aktivit kojenců, batolat a předškoláků, o. s. (ČAIPA), která v roce 2014 zorganizovala 1. mezinárodní konferenci na téma: Význam a způsob plavání kojenců a batolat v jednotlivých zemích[5], které se zúčastnili zástupci z jednadvaceti zemí celého světa.

V roce 2013 otevřela Institut vzdělávání Evy Kiedroňové, z.s,[6] jehož cílem je věnovat se vzdělávání rodičů i odborníků v oblastech péče o dítě.

Je propagátorkou vzdělávání rodičů v rodičovství kombinací přednášek, prožitkových programů, internetových kurzů i publikací. Stejným způsobem se také zaměřila na vzdělávání odborníků v mnoha zemích světa[7].

Vzdělání[editovat | editovat zdroj]

Hlavní myšlenky[editovat | editovat zdroj]

  • „Na dobrém začátku závisí všecko.“ – J.A.Komenský
  • „Na všechno, co lidstvo dělá, jsou školy a kurzy, ale na to nejdůležitější poslání, kterým je rodičovství, školy neexistují.“

Eva Kiedroňová je přesvědčena, že rodičovství je nejdůležitější poslání v životě lidí, na které by mělo vzniknout seriózní vzdělávání. Cit a intuice jsou nezbytné, ale rodič by měl také aktivně sbírat informace, aby neopakoval stále opakující se omyly. Rodiče by měli nejdříve chápat situaci dítěte, znát jeho potřeby i omezení a seznámit se s ověřenými technikami péče o dítě.

  • "Každé dítě umí především to, co mělo možnost sledovat a trénovat po vzoru svých rodičů."

Tvrdí, že dítě se nebude chovat tak, jak chceme nebo jak po něm neustále vyžadujeme, ale bude dělat přesně to, co sleduje a vnímá od svých rodičů, kteří se o něj pravidelně starají. Na základě dlouholetých zkušenosti tvrdí, že např. pokud se dítě bojí vody, je to velmi často proto, že u rodičů vidělo především obavy a strach z vody a naopak.

Metodika Evy Kiedroňové[editovat | editovat zdroj]

Metodika Evy Kiedroňové se opírá o péči a vzor rodičů jako výchovný faktor.

Její metody se týkají zejména:

  • správné manipulace s dítětem,
  • stimulace psychomotorického vývoje dítěte do jednoho roku,
  • plavání kojenců, batolat a předškoláků,
  • cvičení s kojenci a batolaty,
  • otužování a masáže kojenců.

Metody Evy Kiedroňové jsou zaměřeny na péči a stimulaci dítěte ale také na hry, cvičení, plavání, otužování a masáže dětí především do 3 let, které považuje za nejdůležitější období v životě člověka.

Metoda je určena především pro nastávající rodiče a rodiče prvorozených dětí a také odborníky, kteří se věnují péči o nejmenší děti, jejich vývoji nebo volnočasovým aktivitám pro rodiče s dětmi do jednoho roku[8].

Cílem této metody je podpořit zdravý, správný psychomotorický vývoj (rozvoj jemné i hrubé motoriky, řeči, socializace, rozumového vývoje apod.) a celkové prospívání dítěte v raném věku, a to v rámci pravidelné péče o ně v průběhu celého dne vlastními rodiči. Obsahem jednotlivých metod je přesný popis úchopů, přehmatů a postupů při práci s dítětem v jednotlivých oblastech v souladu s jeho potřebami, náladou i psychomotorickou vyspělostí. Pro lepší komunikaci dala jednotlivým úchopům název. U každého úchopu i činnosti popsala význam správného způsobu provedení a upozornila na nejčastější chyby i jejich následky.

V roce 1993 na mezinárodním kongresu vodních aktivit v Buenos Aires v Argentině její metodika „plavání“ kojenců a batolat získala ocenění jako nejpropracovanější metodika na světě[3].

Eva Kiedroňová se podílí také na designu některého zboží, které prodává na svém e-shopu, jako např. dřevěnou hrazdičku pro děti. Nejznámějším produktem jsou ale péřové zavinovačky pro děti, související s její metodikou péče o dítě. Pokládání novorozence do pelíšku z péřové peřinky a polštářku považuje za velmi důležité, protože pomáhá dítěti nalézt stabilní symetrickou polohu vleže na celých zádech s těžištěm mezi lopatkami a redukuje tendenci dítěte k záklonům, způsobenou vlivem zvýšeného napětí zádových svalů po porodu. Tato stabilní poloha na zádech je jednak nezbytná pro možnost odpočinku a později je dítěti základem pro další pohybový vývoj.

Autorka také často varuje před nešvary, kterých se nezkušení rodiče často dopouštějí. Především nedoporučuje předčasné posazování a nošení kojence ve svislých polohách. Poměrně velká hlava vzhledem k tělu je nedostatečně podpořena, protože posturální svaly nejsou dovyvinuté (ty je třeba trénovat postupně z polohy na zádech přes bok, břicho a lezení až k samostatnému sedu). Rodiče by měli také vědět o zvýšeném napětí v oblasti zádových svalů a tendenci dítěte k zapažování a záklonům. Přehlížení těchto rizik může mít za následek přetížení části pohybového aparátu a pozdější komplikace (například blokády páteře nebo skoliózy). Tyto potíže tradičně řeší fyzioterapeuti a lékaři, ale podle autorky je to často zbytečné, když informovaný rodič může těmto problémům předejít respektováním možností dítěte.

Publikační činnost[editovat | editovat zdroj]

Publikace[editovat | editovat zdroj]

2014–2015 - v souladu s těmito publikacemi natočila soubor filmů Šťastné dítě. Jedná se o internetové vzdělávací kurzy v oblasti Péče o dítě a Vývoje dítěte.

Webináře a živá vysílání[editovat | editovat zdroj]

  • Než se narodí (2020) – vysílání zaměřené pro nastávající rodiče.
  • Turné online (2020) – speciálně natočené videa pro rodiče v době pandemie covidu-19.
  • Průvodce rodičovstvím (2021) - přetočené turné online.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Petra Jurásková, Nová kniha Kiedroňové rozdává rady rodičům, Horizont 1/XIII/2004, s.6
  2. Přístav dětství - Baby club Kenny, Vaš osobní lekař, duben 2006, č.4, s.6
  3. a b MUDr. Bohumil Ždichynec, Něžná náruč rodiču, Vaš osobní lekař, 12.2004, č.12
  4. BOUČKOVÁ, Jana, Přístav dětství aneb nový bazén pro plavání kojenců a batolat, Bazén & sauna, 9/10 2006. s.2
  5. Usnesení 107 Rady Města Třince 27.02.2014[nedostupný zdroj]
  6. www.firmy.cz - Institut vzdělávání Evy Kiedroňové
  7. www.ladybusiness.cz
  8. Poradna psychomotorického vývoje dětí
  9. Reference knihy „Něžná náruč rodičů“. www.martajoga.cz [online]. [cit. 18-08-2015]. Dostupné v archivu pořízeném dne 14-07-2016. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • BOUČKOVÁ, Jana. Přístav dětství aneb nový bazén pro plavání kojenců a batolat. Praha: Bazén & sauna, 9/10 2006. 
  • Jak se rodí vodníčci. Ostrava: Osvětova agentura Salvo, 8/1991. 
  • GANČEVA, Vička. Připlavat si na svět, metodika podle Evy Kiedroňové. Praha: Regenerace s.r.o, XII 2004. 
  • JURÁSKOVÁ, Petra. Miminkům prospívá plavání, ale i komunikace s maminkou. Třinec: Hutnik, 28.10.2009. 
  • HRDINOVÁ, Michaela. Baby club Kenny baví děti a vzdělává jejich rodiče. Kroměříž: Týdeník Kroměřížska, 27.02.2009. 
  • ŽDICHYNEC, MUDr. Bohumil. Něžná náruč rodičů. Praha: Aesculapus, 12/2004. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]