Eva Kailiová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Eva Kailiová
Eva Kailiová (2016)
Eva Kailiová (2016)
Stranická příslušnost
ČlenstvíPanhelénské socialistické hnutí (1992–2022)

Narození26. října 1978 (45 let)
Soluň
Partner(ka)Francesco Giorgi
RodičeAlexander Kaïlí
Dětidcera (nar. 2021)
Alma materAristotelova univerzita v Soluni
Profesenovinářka, politička, architektka a televizní moderátorka
Webová stránkawww.evakaili.gr
CommonsEva Kaili
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Eva Kailiová (řecky Εύα Καϊλή; * 26. října 1978 Soluň) je řecká politička, která od roku 2014 působí jako poslankyně Evropského parlamentu. Od ledna do prosince 2022 byla jedním z jeho 14 místopředsedů. V minulosti byla poslankyní řeckého parlamentu a moderátorkou televizních zpráv řeckého televizního kanálu MEGA Channel.[1]

Život[editovat | editovat zdroj]

Kailiová studovala architekturu a stavební inženýrství na Aristotelově univerzitě v Soluni. Ve studiu pokračovala na univerzitě v Pireu, kde v roce 2008 získala titul Master of Arts v oboru mezinárodních a evropských záležitostí.[2] Od roku 2014 pokračovala v doktorském studiu mezinárodní hospodářské politiky na univerzitě v Pireu, k roku 2022 ho neměla ukončené.

Politická kariéra[editovat | editovat zdroj]

V roce 1992 se Kailiová připojila k mládežnické organizaci strany PASOK. V roce 2002 byla nejmladší zastupitelkou, která byla zvolena do městské rady v Soluni.

V celostátních volbách v roce 2007 byla zvolena poslankyní řeckého parlamentu. V té době byla nejmladší poslankyní za stranu PASOK.[3] Své místo si udržela i po volbách v roce 2009.

Od roku 2014 je Kailiová poslankyní Evropského parlamentu. Až do svého vyloučení v roce 2022 byla členkou skupiny Progresivní aliance socialistů a demokratů (S&D).

Dne 18. ledna 2022 se Kailiová stala jedním ze 14 místopředsedů Evropského parlamentu. Dne 10. prosince jí byl výkon této funkce pozastaven.[4]

Obvinění z korupce a zatčení[editovat | editovat zdroj]

Dne 9. prosince 2022 byla Kailiová zatčena belgickou policií po vyšetřování. Byla obviněna z organizovaného zločinu, korupce a praní špinavých peněz spojených s lobbingem na podporu Kataru. Její otec měl u sebe při zatčení kufr s penězi a v jejím domě byly nalezeny peníze v pytlích. Tím, že se policii podařilo chytit političku „při činu“, nemohla využít poslaneckou imunitu. V EP měla základní plat přes 228 000 korun hrubého měsíčně.[5] Belgická policie provedla razii v 16 domech a zadržela nejméně čtyři další osoby včetně bývalého europoslance Antonia Panzeriho a Kailiina partnera a také jejího otce. Během zátahů vyšetřovatelé zajistili více než 600 000 eur v hotovosti (asi 15 milionů korun).[6]

Dne 12. prosince 2022 řecký úřad pro boj proti praní špinavých peněz oznámil, že zmrazil veškerý majetek Kailiové a jejích rodinných příslušníků.

Načasování zatčení se shodovalo s konáním mistrovství světa ve fotbale v Kataru. Ačkoli ze strany západních představitelů byl šampionát z řady hledisek kritizován, Kailiová během projevu v Evropském parlamentu chválila tamější stav lidských práv a kritizovala obvinění z korupce, která byla proti Kataru vznesena.

Osobní život[editovat | editovat zdroj]

Jejím životním partnerem je Ital Francesco Giorgi, který pracuje jako asistent v kanceláři italského europoslance ve skupině evropských socialistů. Mají spolu dceru.[7]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Eva Kaili na anglické Wikipedii.

  1. Dostupné online. (anglicky) 
  2. www.europarl.europa.eu. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Dostupné online. 
  5. JIRSA, Luboš. Navenek nejlepší europoslankyně, doma měla pytle plné peněz. Kdo je zatčená místopředsedkyně EP Kailiová?. Lidovky.cz [online]. 2022-12-12. Dostupné online. 
  6. Dostupné online. 
  7. Dostupné online. (anglicky)