Eugène Michel Antoniadi

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Eugene Antoniadi)
Eugène Michel Antoniadi
Narození1. března 1870
Konstantinopol
Úmrtí10. února 1944 (ve věku 73 let)
Paříž
FrancieFrancie Francie
PracovištěPařížská observatoř
OceněníCena Julese Janssena (1925)
rytíř Řádu čestné legie
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Eugène Michel Antoniadi či Eugenios Antoniadis (10. března 1870, Konstantinopol10. února 1944, Paříž) byl řecký astronom, který většinu života strávil ve Francii. Studoval zejména planety a věnoval se i dějinám astronomie. Nakreslil mapy Merkuru a Marsu. Pozoroval většinou 83 cm teleskopem observatoře v Meudonu u Paříže.

Život[editovat | editovat zdroj]

Stal se uznávaným odborníkem na planetu Mars a i když zpočátku podporoval Schiaparelliho teorii kanálů na Marsu, po pozorování v roce 1909, když byl Mars v opozici, dospěl k závěru, že jde jen o optický klam.[1]

Zabýval se též pozorováním Venuše a Merkuru. Jako první se pokusil nakreslit mapu Merkuru, ale jeho mapy byly nepřesné kvůli jeho mylnému předpokladu, že má Merkur vázanou rotaci se Sluncem. Na jeho počest byl po něm nazván kráter na Marsu a také na Měsíci. Vytvořil stupnici, určující kvalitu pozorovacích podmínek, kterou používají amatérští astronomové. Nese jméno Antoniadiho stupnice.

Byl také šachistou. Jeho nejlepším výsledkem bylo společně první místo s Frankem Marshallem na turnaji v Paříži v roce 1907, kde skončil o bod před Saviellym Tartakowerem.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Eugène Michel Antoniadi na anglické Wikipedii.

  1. LANE, K. Maria D. Geographies of Mars: Seeing and Knowing the Red Planet. [s.l.]: University of Chicago Press, 2010. ISBN 978-0-22647-078-8. S. 58. (angličtina) 
  2. WINTER, Edward. A Chessplaying Astronomer. www.chesshistory.com [online]. [cit. 2020-05-09]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]