Ester (biblická postava)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Královna Ester
Portrét
Ester a Mordechaj, podle Aerta de Geldera, (1685)
Narození6. století př. n. l.
Achaimenovská říše
Úmrtí5. století př. n. l.
Achaimenovská říše
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Konrad Witz: Ester před Achašverem, 1434-1435
Ester omdlévá před Achašverem, A. Gentileschiová dle deuterokanonického textu
Židovské mauzoleum královny Ester, manželky Xerxe I., a Mordechaje, Hamadan, Írán.

Královna Ester (hebrejsky: אֶסְתֵּר‎) je biblická postava a hlavní hrdinka starozákonní knihy Ester. Byla manželkou perského krále Achašveróše (ztotožňován většinou s Xerxem I.) a zachránila perské židy před intrikami zlého Amalekity Hamana, což se připomíná o židovském svátku Purim. Podle Talmudu patřila Ester společně se Sárou, Rachab a Abígajil ke čtyřem výjimečně krásným ženám.[1]

Jméno[editovat | editovat zdroj]

Podle biblického vyprávění se narodila s hebrejským jménem Hadasa[2] (הֲדַסָּה, „Myrta“).[3] Její známější jméno Ester se odvozuje ze staroperského 𐎠𐎿𐎫𐎼 (ستاره‎, sitare, „hvězda“). Rabínská tradice je odvozuje od kořene סתר ve významu „skrývat“, nebo je považuje za variantu slova אסתהר‎ odvozeného od slova סַהַר‎ (sahar, „měsíc“[4], nebo také „úkryt, útočiště“) a souvisejícího i se slovem סֹהַר‎, (sohar, „vězení“). Jiné komentáře upozorňují na podobnost se jménem sumerské bohyně Ištar (Eštar) nebo se slovem אסתירה‎ označujícím stříbrnou minci.

Příběh[editovat | editovat zdroj]

Otec Hadasy neboli Ester se jmenoval Abíchajil a pocházel z izraelského kmene Benjamín. Po osiření se stala adoptivní dcerou svého bratrance Mordechaje, který žil v perské diaspoře v Šúšanu. Později se stala manželkou perského krále Achašveróše (ztotožňován většinou s Xerxem I.). Jako královna zabránila chystané genocidě židů, což dodnes připomíná židovský svátek Purim.

Historicita Ester není v mimobiblické literatuře potvrzena. Slavení svátku Purim („Dne Mordokajova“) je však doloženo již ve 2. století př. n. l. ve 2. knize Makabejské.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Königin Ester na německé Wikipedii.

  1. DIVECKÝ, Jan. Izrael soudců a králů. Praha: P3K, 2006. ISBN 80-903584-4-6/80-903587-4-8. S. 17-18. 
  2. Est 2, 7 (Kral, ČEP)
  3. HELLER, Jan. Výkladový slovník biblických jmen. Praha: Advent-Orion/Vyšehrad, 2003. ISBN 80-7172-865-9/80-7021-725-1. S. 155. 
  4. Babylónský talmud, Megila 13a s Rašiho komentářem

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]