Erkelovo divadlo

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Erkel Színház)
Erkelovo divadlo
StátMaďarskoMaďarsko Maďarsko
Pojmenováno poFerenc Erkel
Další informace
Souřadnice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Erkelovo divadlo (maďarsky Erkel Színház) se nachází v maďarském hlavním městě Budapešti. Jeho jméno odkazuje na maďarského hudebního skladatele Ference Erkela.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Budova divadla byla postavena za devět měsíců podle plánů, které vytvořili Dezső Jakab, Marcell Komor und Géza Márkus a vybavena tehdy nejmodernějším zařízením, mimo jiné i varhanami. Jeviště je čtrnáct metrů široké a osm a půl metrů vysoké. Hlediště bylo rovněž velké, o rozměrech 40x10 metrů. Původně to mělo být lidové divadlo v jednoduchém stylu, výjimkou je velká nástěnná malba od Bertalana Póra.

Divadlo bylo otevřeno 7. prosince 1911 jako lidová opera (Volksoper) představením Quo vadis od Jeana Nouguèse (1875–1932).[1] 1. ledna 1914 zde byla premiéra opery Parsifal od Richarda Wagnera. Později byl také uveden kompletní Prsten Nibelungův a všechna další díla tohoto skladatele. Jinak se zde hrávaly zejména operety a baletní představení.

Po několika letech se však myšlenka lidové opery pro dělnickou třídu ukázala být jako nerealizovatelná a za první světové války byla v roce 1915 lidová opera zrušena. V roce 1917 Gábor Faludi budovu modernizoval, snížil počet míst na 2400 a změnil název na Városi Színház (Městské divadlo). Během následujících tří desetiletí se divadlo stalo domovem řady nájemníků a divadelních společností a s nimi i řady různých žánrů a stylů. Mezi lety 1940 a 1945 bylo řízeno přímo městskou radou jako umělecké centrum, ve kterém se hrály opery, ale také koncerty a různé literární akce. Od roku 1946 budova fungovala dva roky jako kino. Od roku 1948 získala svou původní funkci a v roce 1951 se stala druhou scénou Maďarské státní opery až do uzavření roku 2007. Divadlo bylo v roce 1953 přejmenováno na Erkelovo divadlo (Erkel Színház) podle skladatelce Ference Erkela. Významná rekonstrukce proběhla v roce 1961.

Divadlo bylo od června 2007 uzavřeno a hrozilo jeho zbourání. Byla však provedena rozsáhlá rekonstrukce a modernizace a od března 2013 byl znovu zahájen jeho provoz.

Divadlo mělo následující maďarská jména:

  • Népopera (1911–1916)
  • Városi Színház (1917–1952)
  • Erkel Színház (od roku 1953)

Slouží jako druhá scéna Maďarské státní opery a s hledištěm pro 1819 diváků je to největší divadlo v Maďarsku.

Hostující umělci (výběr)[editovat | editovat zdroj]

Výběr představení[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Erkel-Theater na německé Wikipedii a Erkel Theatre na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]