Epidauros

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Epidaurus)
Epidauros
Poloha
Souřadnice
StátŘeckoŘecko Řecko
Epidauros
Epidauros
Správa
Statuszaniklé město
PSČ21054
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Asklépiův chrám v Epidauru
Světové dědictví UNESCO
Smluvní státŘeckoŘecko Řecko
Typkulturní dědictví
Kritériumi, ii, iii, iv, vi
Odkaz491 (anglicky)
Zařazení do seznamu
Zařazení1988 (12. zasedání)

Epidaurus[1] (řecky Ἐπίδαυρος, Epídavros) bylo město ve starověkém Řecku. Ve své době bylo významným kulturním i náboženským centrem. Soustředil se zde kult boha Asklépia, kterému zde byl věnován chrám pojmenovaný po něm. Dodnes jsou zde pozůstatky tohoto chrámu a spolu s obrovským dobře zachovaným divadlem tvoří nejdůležitější památky celé oblasti. Díky své výjimečnosti byl Asklépiův chrám zapsán v roce 1988 na Seznam světového dědictví UNESCO.

Asklépiova svatyně byla ve středověku největší léčitelské centrum. V areálu se nacházelo 160 ložnic a léčivé prameny. Podle legendy sem měli posílat nemocné lidi, kterým v noci měl Bůh prozradit metodu k léčení jejich nemoci.

Zachované divadlo se pyšní úžasnou akustikou, obsahuje 55 řad sedadel, kde se zároveň mohlo bavit až na 14 tisíc lidí, bylo objeveno v 19. století při odkrývacích pracích. Z jeho horních řad lze přehlédnout velkou část celého areálu až ke vstupnímu prostoru, u něhož končila 12 km dlouhá cesta poutníků od přístavu. V areálu se dále nachází moderní muzeum, kde najdeme mnoho o historii tohoto místa. Vlastní posvátný okrsek se rozkládá v háji nedaleko muzea. Byly zde nalezeny pozůstatky místa nejposvátnějšího dórského Asklépiova chrámu, postaveného kolem r. 375. Dále se zde mimo jiné nacházejí vykopávky katagógeia - velkého poutního domu a thólu - pozoruhodné kruhové mramorové stavby, kde byli chováni posvátní hadi, které měl Asklépios ve svém znaku.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. BERÁNEK, Tomáš, et al. Index českých exonym: standardizované podoby, varianty = List of Czech exonyms: standardized forms, variants. 2., rozš. a aktualiz. vyd.. vyd. Praha: Český úřad zeměměřický a katastrální, 2011. 133 s. (Geografické názvoslovné seznamy OSN - ČR). ISBN 978-80-86918-64-8. S. 29, 110. Standardizované jméno: Epidaurus. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]