Enoch L. Johnson

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Enoch L. Johnson
Narození20. ledna 1883
Galloway Township, New Jersey
ÚmrtíNorthfield, New Jersey
BydlištěRitz-Carlton Hotel, Atlantic City, New Jersey
Povolánípolitik, zločinec
Politická stranaRepublikánská strana
ChoťMabel Jeffries
FunkceSheriff of Atlantic County, New Jersey (1908–1911)
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Enoch Lewis "Nucky" Johnson (20. ledna 18839. prosince 1968) byl politik v Atlantic City v New Jersey. Byl také velkým bossem v oblasti organizovaného zločinu a to hlavně za dob prohibice.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v irské rodině 20. ledna 1883 v Galloway Township v New Jersey. Roku 1906 se oženil s Mabel Jeffriesovou. Roku 1905 se stal zástupcem šerifa v Mays Landing v Atlantic City a v roce 1908 byl jmenován do funkce šerifa, ale roku 1911 byl z pozice sesazen soudem.

Už během svých kariérních let na pozici šerifa se začal zajímat o politiku a roku 1909 vstoupil do Republikánské strany. Jeho politická kariéra později nabrala vyšších obrátek a dostal se až na vysokou pozici.

Bydlel v hotelu Ritz-Carlton v Atlantic City. Měl svého německého pomocníka Louise Kessela, jeho pravou rukou však byl Jimmy Boyd. Největší rozmach jeho moci nastal během prohibice. Byl významným obchodníkem s whisky a dalšími lihovinami a spolupracoval například i s Alem Capone, Johnny Torriem, Arnoldem Rothsteinem nebo Lucky Lucianem. Dále provozoval i hazardní herny a řídil obchod s prostitucí. Jeho příjmy se odhadují na 500 000 amerických dolarů ročně, což odpovídá jmění přibližně 6,25 miliónu dolarů v roce 2016.

Roku 1941 byl odsouzen na deset let ve federální věznici za daňové úniky, nicméně z vězení se dostal po čtyřech letech a též nemusel platit ani pokutu 20 000 amerických dolarů. Zemřel 9. prosince 1968 v Northfieldu v New Jersey.

V kultuře[editovat | editovat zdroj]

O jeho moci v politice a jeho zločineckém impériu byl natočen seriál Impérium - Mafie v Atlantic City (v originále Boardwalk Empire), který získal několik ocenění. Mezi skutečným Johnsonem a fiktivním Thompsonem: není například známo, že by Jonson někdy někoho zabil nebo ho nechal zabít jinými lidmi.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Enoch L. Johnson na anglické Wikipedii.