Enigmail

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Enigmail
Logo
Okno Thunderbirdu s možností šifrování/dešifrování.
Okno Thunderbirdu s možností šifrování/dešifrování.
První vydání30. listopadu 2009
Aktuální verze3.1.4 (3. června 2022)
Operační systémmultiplatformní software
Vyvíjeno vJavaScript a Python
Typ softwarusvobodný a otevřený software a šifrovací software
LicenceGNU GPL 2.0 nebo vyšší
Mozilla Public License, version 2.0
Mozilla Public License, version 1.1
GNU Lesser General Public License, version 1.2 or later
2-clause BSD License
Webenigmail.net
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Enigmail bylo rozšíření pro podporu standardu OpenPGP pro aplikace Mozilla Thunderbird či Mozilla Suite (resp. jeho nástupce SeaMonkey) pro různé operační systémy. Používalo nástroj GPG (též GNU Privacy Guard, GnuPG) a umožňoval uživateli používat asymetrickou šifru pro ochranu e-mailů (tj. šifrovat, dešifrovat a podepisovat) přímo v poštovním klientovi prostřednictvím grafického rozhraní. Nedotčena je podpora Enigmailu pro Postbox zůstane nedotčena.[1]

Ukončení podpory v Thunderbirdu[editovat | editovat zdroj]

Vývojáři Thunderbirdu oznámili v říjnu 2019 vestavěnou podporu pro šifrování a podepisování založené na OpenPGP Thunderbird 78, která nahradila doplněk Enigmail.[2] Enigmail byl zachován pro Thunderbird 68 a byl podporován ještě 6 měsíců po vydání Thunderbirdu 78.

Pozadím je změna v kódové základně Thunderbirdu, která odstraňuje podporu pro starší doplňky. Protože by to pro Enigmail vyžadovalo přepsání od nuly, Patrick Brunschwig místo toho podporuje tým Thunderbird v nativní implementaci v Thunderbirdu. [6]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Patrick Brunschwig. Enigmail - 2019-10-08 Future OpenPGP Support in Thunderbird [online]. The Enigmail Project, October 8, 2019 [cit. 2020-07-30]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Ryan Sipes. Thunderbird, Enigmail and OpenPGP [online]. Mozilla, October 8, 2019 [cit. 2020-07-05]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]