Encyclopædia Britannica

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Encyclopædia Britannica
Encyclopædia Britannica (15th edition, 1974 - 2010)
Encyclopædia Britannica (15th edition, 1974 - 2010)
AutorAndrew Bell
Původní názevEncyclopædia Britannica
ZeměSpojené království a Spojené státy americké
Jazykbritská angličtina
Žánrencyklopedie
VydavatelEncyclopædia Britannica Inc.
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Reklama na 11. vydání encyklopedie

Encyclopædia Britannica je renomovaná anglicky psaná encyklopedie, dlouho vydávaná v tištěné podobě, od roku 2012 nadále pouze na volně přístupném webu britannica.com.

První vydání vyšlo v letech 17681771 v Edinburghu ve Skotsku ve třech svazcích (2500 stran) jako výraz osvícenské snahy sebrat veškeré lidské vědění. Ještě neobsahovalo biografická hesla.

V roce 1901 práva na vydávání encyklopedie Britannica koupili američtí podnikatelé Horace E. Hooper a Walter M. Jackson. V roce 1911 vyšlo poprvé najednou všech 29 svazků 11. vydání. Tato verze je nyní volné dílo (public domain) a používá se i jako zdroj pro Wikipedii. V roce 1920 práva koupil obchodní dům Sears, Roebuck and Company v Chicagu. Britannica je vydávána s britským pravopisem. V roce 1929 vyšlo kompletně revidované 14. vydání, které se nachází v některých knihovnách v Česku. Na základě nového přístupu vychází každý rok aktuální verze. V roce 1943 po složitých jednáních věnoval obchodní dům práva na encyklopedii soukromé University of Chicago, pozdějšímu centru monetarismu.

Od roku 1974 vychází třetí generace encyklopedie Britannica – 15. vydání. Je založena na ojedinělém přístupu: rozdělení hesel na stručná (Micropædia), podrobná (Macropædia) a strukturovaný rejstřík (Propædia). Investice si vyžádaly 32 milionů dolarů, což bylo doposud nejvíce na vydání nějaké knihy. V roce 1985 bylo 15. vydání revidováno a obsahuje nyní 32 svazků. Od 90. let vychází Encyclopædia Britannica na CD.

V roce 2012 bylo z ekonomických důvodů zastaveno vydávání tištěné verze.

Související články[editovat | editovat zdroj]

  • Collier's Encyclopedia – anglicky psaná tištěná encyklopedie srovnatelného rozsahu a kvality, naposledy vydaná 1997, poté včleněná do elektronické encyklopedie Microsoft Encarta
  • Encyclopedia Americana – anglicky psaná tištěná encyklopedie srovnatelného rozsahu a kvality, naposledy vydaná 2006

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]