Emil aneb O výchově

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Emil, aneb o výchově
První vydání Emila vytištěné v Paříži vydavatelství Nicolas Bonaventure Duchesne, pod nepravým jménem a místem (Jean Néaulme v Amsterdamu)
První vydání Emila vytištěné v Paříži vydavatelství Nicolas Bonaventure Duchesne, pod nepravým jménem a místem (Jean Néaulme v Amsterdamu)
AutorJean-Jacques Rousseau
Původní názevÉmile ou De l'éducation
ZeměFrancie
Jazykfrancouzština
Námětvýchova dětí a mládeže
Žánrfilosofie, pedagogika
Datum vydání1762
Typ médiatištěná kniha
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Emil, aneb o výchově (francouzsky Émile ou De l'éducation)[1] je pojednání Jeana-Jacquese Rousseauavýchově na téma „umění formování člověka“.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Spis byl vydán v roce 1762. Dodnes patří mezi nejčtenější a nejpopulárnější práce na toto téma. V Japonsku dokonce doporučují úřady pro rozvoj dětí a mládeže všem mateřským školám čtení Emila. Není bez zajímavosti, že některé části spisu vykazují podobnost s některými Dopisy synovi / Lettres à mon fils Mme d'Épinay, které byly napsány o čtyři roky dříve.

První čtyři knihy jsou řazené chronologicky a popisují ideální výchovu mladého fiktivního chlapce, Emila (Émile), a popisují krok za krokem, výchovné otázky, které se objevují postupně tak, jak mladík roste a dospívá. Poslední kniha pojednává o „výchově“, či přesněji o absenci výchovy u dívek na příkladu další fiktivní postavy Sophie, která vyrůstá vychovávána jako budoucí manželka Emila. Rousseau v podstatě odmítá výchovu mladých dívek a zastává velmi sexistický postoj (ve srovnání se současnou společností a vytrženo z kontextu, neboť jeho analýza odpovídá své době, místu i roli udělené ženám) o roli žen ve společnosti, k obrazu jejich role v rámci rodiny.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Dříve též Émile, ou De l'éducation je pojednání napsané v Montmorency, kde autor pobýval. Interpunkční čárka se objevila v původním vydání z roku 1762, ve většině pozdějších vydání již nikoli. Taktéž první svazek rukopisu, uložený v Knihovně Národním shromáždění, nese titul Émile, ou, De l’éducation, další dva jsou již psány bez čárky.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]