Emergency (charitativní organizace)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Emergency je italská nezávislá a neutrální[zdroj⁠?] dobročinná organizace, založená 15. května 1994. Zakládajícími členy byl válečný chirurg Gino Strada, jeho manželka Teresa Sartiová, Carlo Garbagnati a Giulio Cristoffanini.

Emergency zajišťuje bezplatnou chirurgickou a lékařskou asistenci obětem války, nášlapných miná a chudoby. Propaguje „kulturu míru“, solidaritu a respektování lidských práv.[1] Od svého založení poskytla lékařskou péči 7 milionům lidí v 17 různých zemích.

Od roku 2009 stojí v čele Emergency Cecilia Stradová[2].

V roce 2015 Emergency a její zakladatel Gino Strada byli vyznamenáni oceněním The Right Livelihood Award.[3].

Emergency založila ANME (African Network of Medical Excellence - Africká síť lékařské excelence) s cílem vytvořit Lékařské centrum excelence, a tím posílit zdravotní systémy na národní a mezinárodní úrovni.[4].

Emergency navrhuje, staví a spravuje nemocnice pro oběti války a chirurgicky naléhavé případy, jako je Centrum pro kardiochirurgii (Salam Centrum), rehabilitační a sociální reintegrační centra, místa první pomoci pro neodkladné ošetření (FAP - First Aid Post), základní zdravotní střediska pro primární zdravotní péči, pediatrická a porodnická centra, mobilní ordinace. Důkladně vzdělává místní zaměstnance za účelem pozdějšího předání zdravotnického zařízení místním zdravotním úřadům, jakmile je dosažena jejich vlastní udržitelnost.

V současné době Emergency pracuje v těchto zemích: Afghánistán, Středoafrická republika, Irák, Itálie, Libye, Sierra Leone a Súdán. Je to možné díky každodenní práci přes 250 mezinárodních zaměstnanců, kteří s Emergency spolupracují, a s podporou přes 2000 místních zdravotnických a dalších zaměstnanců.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Emergency na italské Wikipedii.

  1. WWW.IDEAFUTURA.COM, Idea Futura srl -. www.emergency.it [online]. www.emergency.it [cit. 2016-05-02]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-05-04. 
  2. WWW.IDEAFUTURA.COM, Idea Futura srl -. www.emergency.it [online]. www.emergency.it [cit. 2016-05-02]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2007-02-10. 
  3. EMERGENCY. Gino Strada / EMERGENCY NGO: abolishing war is urgently needed - speech @ RLA2015 (3/3). [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 
  4. WWW.IDEAFUTURA.COM, Idea Futura srl -. www.emergency.it [online]. www.emergency.it [cit. 2016-05-02]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-05-01. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]