Emanuel Masák

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
R.D. Emanuel Masák
Církevřímskokatolická
Provinciemoravská
Diecézebrněnská
Svěcení
Kněžské svěcení14. 7. 1907
Vykonávané úřady a funkce
Zastávané úřady
Osobní údaje
Datum narození25. prosinec 1883
Místo narozeníLazinov, Rakousko-Uhersko
Datum úmrtí24. září 1964
(ve věku 80 let)
Místo úmrtíBrno, Československo
Povoláníduchovní, katolický kněz, teolog, spisovatel, překladatel, básník, literární kritik, literární historik a redaktor
Některá data mohou pocházet z datové položky.

R. D. Emanuel Masák (25. prosinec 1883 Lazinov24. září 1964 Brno) byl český (resp. moravský) římskokatolický duchovní a spisovatel.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Po maturitě na brněnském klasickém gymnáziu vstoupil do biskupského semináře v Brně, na kněze byl vysvěcen 14. července 1907. Jeho prvním kaplanským místem byl Benešov u Boskovic, poté Brtnice a pak Rouchovany, kde sloužil jako kooperátor 3 roky a dva měsíce.

V říjnu 1911 byl jmenován katechetou chlapecké měšťanské školy v Židenicích, později vyučoval i na ostatních židenických školách až do roku 1950. Byl také funkcionářem Spolku pro postavení kostela v Židenicích, Poté, co byl vysvěcen židenický kostel sv. Cyrila a Metoděje, vypomáhal ve zdejší duchovní správě. V roce 1935 byl členem umělecké komise ústředního výboru Prvního celostátního sjezdu katolíků Československé republiky v Praze.

Už od doby studií působil literárně. Už jako student teologie redigoval časopis bohoslovců Museum, později časopis Anděl strážný a měsíčník pro literaturu, umění, kulturu a život Archa. Od roku 1924 byl předsedou olomoucké Družiny literární a umělecké. Psal rovněž beletrii (mj. román Šimon Stylita, Blouznivci), publikoval také básně. Průběžně překládal polské spisovatele a básníky, mj. Julia Slowackého, Cypriana Norwida či Stefana Zeromského. Jako redaktor časopisu Anděl strážný inspiroval spisovatelku Marii Wagnerovou, používající pseudonym Felix Háj, k napsání příběhů o Káju Maříkovi. Jako ocenění jeho kněžské i literární práce byl v lednu 1949 jmenován biskupským radou.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Kostel sv. Cyrila a Metoděje v Brně-Židenicích. Brno: ř.k. farní úřad Brno-Židenice, 1995. ISBN 80-901924-1-6. S. 93–95. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]