Elijahu Berligne

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Elijahu Berligne
Narození1866
Mogilev
Úmrtí25. února 1959 (ve věku 92–93 let)
Tel Aviv
Místo pohřbeníTrumpeldorův hřbitov
Alma materImperátorská moskevská univerzita
Povolánípolitik
Politická stranaProgresivní strana
Nábož. vyznáníjudaismus
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Elijahu Berligne (hebrejsky: אליהו ברלין,‎ 186625. února 1959) byl jeden ze zakladatelů Tel Avivu, sionistický vůdce jišuvumandátní Palestině a signatář izraelské deklarace nezávislosti.

Biografie[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v roce 1866 v carském Rusku (dnešní Bělorusko) a byl aktivistou Chovevej Cijon (Milovníků Sijónu). Zúčastnil se prvního sionistického kongresu a oponoval plánu Theodora Herzla na náhradní plán zřízení židovské domoviny v Ugandě. V roce 1905 navštívil osmanskou Palestinu a o dva roky později podnikl aliju a usadil se v Jaffě. Po příjezdu založil v Haifě a oblasti Guš Danu továrnu na olivový olej a mýdlo.

Patřil k zakladatelům Progresivní strany, později se však stal členem Všeobecných sionistů a za tuto stranu byl členem Židovské národní rady. V letech 1920 až 1948 byl pokladníkem rady[1] a manažerem banky ha-Po'alim. V roce 1948 byl jedním ze 37 signatářů izraelské deklarace nezávislosti (na slavnostní ceremonii se mu podařilo z obleženého Jeruzaléma dostat letadlem).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Eliyahu Berligne na anglické Wikipedii.

  1. The Signatories of the Declaration of the Establishment of the State of Israel [online]. Ministerstvo zahraničních věcí Státu Izrael [cit. 2010-02-20]. Dostupné online. (anglicky)