Eli Roth

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Eli Roth
Eli Roth (2009)
Eli Roth (2009)
Rodné jménoEli Raphael Roth
Narození18. dubna 1972 (52 let)
Newton
Alma materTisch School of the Arts
Newton South High School
Povolánífilmový producent, herec, filmový režisér, scenárista, filmový herec a animátor
ChoťLorenza Izzo (2014–2019)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Eli Raphael Roth (* 18. dubna 1972) je americký filmový režisér, producent a herec. Je známý režií hororového filmu Hostel a jeho pokračování, Hostel : část II. Lidé ho znají také jako Donnyho "Žida Baribala" Donowitze ve válečném filmu Quentina Tarantina Hanebný Pancharti.

Život[editovat | editovat zdroj]

Eli se narodil v Newtonu, stát Massachusetts. Jeho otec je Dr. Sheldon Roth, psychiatr, psycholog a profesor medicíny na Harvadu. Matka Cora Roth pracuje jako malířka. Jeho prarodiče emigrovali z Rakouska, Maďarska, Ruska a Polska. Eli je židovského původu. Kromě angličtiny umí mluvit francouzsky, italsky a rusky. Začal natáčet už v osmi letech poté, co zhlédl film Ridleyho Scootta-Vetřelci (1979). On a jeho dva bratři Adam a Gabriel, kterým v té době bylo devět, natočili přes sto krátkých filmů před tím, než přešel z Newton South High School a začal navštěvovat filmovou školu na newyorské univerzitě. Aby mohl financovat své filmy, zatímco studoval, pracoval Eli jako on-line kybersex operátor pro Penthouse Magazine, kde se vydával za ženu.

Když se Eli po ukončení studia přestěhoval do Los Angeles, získal svou první práci v Hollywoodu díky herečce Camryn Manheim. Zatímco herečka natáčela show, on zůstával v šatně a pracoval na svých scénářích. Také se setkal s hereččiným bratrancem Howie Nuchowem (bývalý viceprezident "Mandalay Sports Entertainment") na rodinném setkání. Následující rok se objevil jeho animovaný projekt Chowdaheads. Sepsal také projekt zvaný The Extra.

V listopadu 2014 se oženil s chillskou modelkou Lorenzou Izzo.

Filmová kariéra[editovat | editovat zdroj]

Na konci studijního období na newyorské filmové univerzitě (1993/94) Eli napsal a zrežíroval studentský film Restaurant Dong jako poctu filmu Reservoir Dogs od Quentina Tarantina. Jeho snímek byl nominován na Student Academy Award 1995.

V roce 1999 se Eli přestěhoval do LA, kde psal, režíroval a animoval a dokonce i namlouval hlasy ke krátkým animovaným filmům Chowdaheads od MSE.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]