Elasticsearch

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Elasticsearch
Logo
VývojářElastic NV
První vydání8. února 2010
Aktuální verze8.12.2 (22. února 2024)
Operační systémmultiplatformní
Vyvíjeno vJava
Typ softwaruindexace a fulltextové vyhledávání
LicenceApache Licence 2.0
Webhttps://www.elastic.co/products/elasticsearch
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Elasticsearch je v informatice název fulltextového vyhledávače vycházejícího z Apache Lucene. Disponuje RESTful rozhraním a nabízí vysokou dostupnost, rychlost a škálovatelnost. Je vyvíjený v Javě a komunikovat s ním lze pomocí webového rozhraní. Je šířen zdarma pod licencí Apache.

Klíčové vlastnosti[editovat | editovat zdroj]

Data v reálném čase[editovat | editovat zdroj]

Hlavním rysem Elasticsearch je jeho rychlost, díky tomu je možné například na webových stránkách používat filtry a výsledky vyhledávání se zobrazují prakticky okamžitě.

Distribuovaný systém[editovat | editovat zdroj]

Elasticsearch lze snadno škálovat dle toho, jak se zvyšuje zatížení serveru, na němž běží. Pokud výkon serveru nestačí, stačí přidat další server. Takto vzniklý cluster pak rozloží data optimálně mezi vzniklé uzly.

Vysoká dostupnost[editovat | editovat zdroj]

Pokud některý z uzlů clusteru vykazuje chybu, Elasticsearch jej detekuje a vyřadí z provozu. Data pak rozdělí mezi zbylé uzly tak, aby byla zajištěna co nejvyšší dostupnost a data zůstala v bezpečí.

Fulltextové vyhledávání[editovat | editovat zdroj]

Elasticsearch využívá k vyhledávání Apache Lucene, což je patrně nejvýkonnější fulltextové vyhledávání dostupné v rámci open source software. Vyhledávání nabízí podporu více jazyků, vyhledávání na základě geografické polohy, vyhledávání podobných nebo příbuzných záznamů, vyhledávání ve stylu „měli jste na mysli“. Lze jej také využít k inteligentnímu automatickému doplňování formulářů na webu.

RESTful API[editovat | editovat zdroj]

Elastic využívá API – téměř každá akce může být provedena pomocí dokumentu ve formátu JSON, který je zasílán přes HTTP. Pro mnoho programovacích jazyků také existují knihovny zjednodušující práci s Elasticsearch.

Elasticsearch je vyvíjen společně s enginem pro sběr a analýzu dat s názvem Logstash, analytickou a vizualizační platformou s názvem Kibana a se sbírkou zjednodušených datových přepravců Beats.

Způsob uložení dat[editovat | editovat zdroj]

Elasticsearch je bezschémovou databází. Není proto třeba definovat strukturu databáze, protože ta se vytvoří sama na základě vložených dat.

Komunikace s Elasticsearch[editovat | editovat zdroj]

Komunikace probíhá přes HTTP – například mazání probíhá pomocí HTTP metody DELETE. Požadavky i odpovědi se zasílají ve formátu JSON. Díky tomu je možné Elasticsearch využívat v jakémkoli programovacím jazyce.

Nástroje usnadňující práci s Elasticsearch[editovat | editovat zdroj]

Důležitým nástrojem, který umožňuje snadné prohledávání dat, je Elastic HQ. Dostupný je na adrese https://web.archive.org/web/20140810235654/http://www.elastichq.org/app/index.php a celý je napsaný v JavaScriptu. Běží tedy kompletně ve webovém prohlížeči a přitom jej není třeba instalovat. Stačí zadat adresu, na které je Elasticsearch dostupný, a hned je možné prozkoumávat cluster včetně jednotlivých uzlů.

Dalším nástrojem, který může usnadnit práci s Elasticsearch, je doplněk pro prohlížeč Chrome Postman. Ten umožňuje zasílat HTTP požadavky, vybírat druh požadavku (POST, GET atd.), podporuje zvýrazňování syntaxe textu ve formátu JSON a umožňuje procházet historii zaslaných dotazů.

Příklady použití[editovat | editovat zdroj]

# Vytvoření indexu
$ curl -XPUT 'http://localhost:9200/twitter/'
 
# Přidání dokumentu
$ curl -XPUT 'http://localhost:9200/twitter/tweet/1' -d '{
      "tweet" : {
          "user" : "kimchy",
          "post_date" : "2009-11-15T14:12:12",
      "message" : "trying out Elastic Search"
    }
 }'
 
# Získání dokumentu dle jeho id
$ curl -XGET 'http://localhost:9200/twitter/tweet/1'
 
# Vyhledání dokumentu
$ curl -XGET 'http://localhost:9200/twitter/tweet/_search?q=user:kimchy'  

Použití[editovat | editovat zdroj]

Elasticsearch využívají například následující servery: GitHub, Foursquare, SoundCloud nebo StackOverflow.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]