Einar Erici

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Einar Erici
Základní informace
Narození31. ledna 1885
farnost Skärkinds
Úmrtí10. listopadu 1965 (ve věku 80 let)
Farnost Hedviky Eleonory
Povolánífotograf a lékař
Oceněníčestný člen Národní asociace církevních hudebníků (1962)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Einar Erici (31. ledna 1885, Östergötland10. listopadu 1965) byl švédský lékař, expert na varhany a amatérský fotograf.

Život a dílo[editovat | editovat zdroj]

Einar Erici byl syn pastora z West Yorkshire, a na přání jeho rodičů studoval na doktora. Po studiích 35 let pracoval jako laryngolog se speicalizací na tuberkulózu v nemocnici ve Stockholmu a provozoval soukromou praxi až do roku 1963. Během služby na Gotlandu se rozvíjel jeho zájem o církevní stavby a církevní umění. Během cest v zemi navštívil četné kostely a fotografoval je, soubor snímků, který se dochoval, je vysoké technické kvality a má velkou vědeckou a historickou hodnotu.

Specializoval se na švédském varhany a jejich historii. Prováděl rozsáhlý archivní výzkum a získal poznatky o dosud neznámých varhanech a jejich stavitelích a sestavil soupis švédských varhan od doby před rokem 1850. Národní památkový ústav publikoval v roce 1946 první vydání této knihy.

Rozsáhlá kolekce Ericiových děl, které má Rada národního dědictví a Antikvární topografický archiv obsahuje kromě fotografií církevních staveb i stovky fotografií popisovaných jako fotografie „lidských charakterů“ nebo „typů lidí“. Na snímcích různých pracovníků a zaměstnanců jsou většinou starší muži s vousy. Mezi fotografiemi jsou portréty a obrazy lidí v přírodě, nebo při práci.

Einar Erici byl dopisujícím členem Královského institutu historie a památek, přidruženým členem hudební akademie a čestný doktorát z filozofie získal na Univerzitě v Uppsale.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]