Egyptská literatura

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Texty pyramid v pyramidě faraona Tetiho

Kořeny egyptské literatury sahají až do starověkého Egypta. Egyptská literatura je jedna z nejstarších na světě a právě Egypťané byli první kulturou, která dala literatuře podobu, v jaké ji známe dnes - tedy knižní podobu.

Staroegyptská literatura[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku Staroegyptské písemnictví.

Staří Egypťané v dobách začínajícího písemnictví využívali ke psaní nejen papyrus, ale i zdi hrobek, pyramid a obelisků. Pravděpodobně nejznámějším příkladem staroegyptské literatury je Povídka o Sinuhetovi.[1] Dalšími dobře známými díly jsou Westcar papyrus, papyrus Ebers a Kniha mrtvých. Přestože většina tehdejší literatury sloužila více pro výuku než pro zábavu, najde se mezi ní i mnoho děl, která se touto literaturou zabývala. Jednalo se především o mýty, příběhy a biografie. Nejstarší formou egyptské literatury byla autobiografie.[2]

Řeka Nil měla velký vliv na psaní starověkých Egypťanů,[3] stejně tak i na řecko-římské básníky, kteří se do Egypta, a zejména do Alexandrijské knihovny, sjížděli.[4] Známým egyptským básníkem byl Apollónios z Rhodu.

Křesťanská literatura v Egyptě[editovat | editovat zdroj]

Alexandrie se v období raného křesťanství (od 1. do 4. století našeho letopočtu) stala důležitým centrem. Významným dílem egyptské křesťanské literatury jsou Rukopisy z Nag Hammádí, které sepsali egyptští koptové přibližně ve 3. a 4. století.

Islámská literatura v Egyptě[editovat | editovat zdroj]

Poté, co byl Egypt dobyt arabskými muslimy, začala egyptská literatura vzkvétat. V této době došlo v literatuře k mnoha změnám. Papyrus byl nahrazen papírem a novým stylem psaní se stala kaligrafie. Změna nastala i v obsahu knih, které se nyní převážně začaly věnovat islámu. Nejstarším egyptským románem se stalo dílo Ibna al-Náfise Theologus Autodidactus.

Rovněž mnoho příběhů ze sbírky Tisíc a jedna noc je spojených se středověkým Egyptem. Tyto příběhy byly pravděpodobně vyprávěny již předtím, než byly sepsány a spojeny do jedné sbírky. Středověký egyptský folklór je společně s indickým a perským folklórem zřetelný v povídkách zařazených do sbírky během 15. století.

Moderní egyptská literatura[editovat | editovat zdroj]

Na přelomu devatenáctého a dvacátého století se v Egyptě a celém arabském světě začala rozšiřovat takzvaná al-Nahda, kulturní obroda, která se dotýkala všech aspektů života, včetně literatury. Jednou z nejvýznamnějších postav této doby byl Nagíb Mahfúz, první Egypťan, který získal Nobelovu cenu za literaturu.

Významní egyptští spisovatelé[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Egyptian literature na anglické Wikipedii.

  1. LICHTHEIM, Miriam. Ancient Egyptian Literature, vol 1. [s.l.]: California UP, 1973. ISBN 0-520-02899-6. S. 11. (anglicky) 
  2. Ancient Egyptian Stories, Biographies, and Myths [online]. [cit. 2012-06-26]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2011-07-26. (anglicky) 
  3. The Nile in Ancient Egyptian Literature [online]. [cit. 2012-06-26]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Greco-Roman Poets [online]. [cit. 2012-06-26]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2011-09-28. (anglicky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]