Přeskočit na obsah

Edmund František z Hartigu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Edmund František z Hartigu
Narození11. dubna 1894
Úmrtí17. září 1967 (ve věku 73 let)
Povoláníprávní učenec
ChoťKaroline z Walterskirchenu (od 1920)[1]
DětiHeinrich z Hartigu[2]
Wolfgang z Hartigu[2]
Leopold z Hartigu[2]
Maria Eleonora z Hartigu[2]
Johannes z Hartigu[2]
Otto z Hartigu[2]
… více na Wikidatech
RodičeLeopold z Hartigu[2] a Marie Zallingerová z Thurnu[2]
PříbuzníMaria Christine z Hartigu[2] a Philipp z Hartigu[2] (vnoučata)
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Edmund František z Hartigu (německy Edmund Franz Graf von Hartig, 11. dubna 1894, Litoměřice - 17. září 1967, Vídeň) byl česko-rakouský odborník na vodní právo. Pocházel z českého šlechtického rodu Hartigů.

Narodil se roku 1894 v Litoměřicích jako Edmund Franz Graf von Hartig, první ze čtyř dětí hraběte Leopolda z Hartigu a jeho ženy Marie Zallingerové z Thurnu.

Po absolvování vídeňské Tereziánská akademie začal studovat práva na vídeňské univerzitě, ale v roce 1916, ještě před svou promocí, byl povolán do státních služeb. Sloužil v okresních velitelstvích Gmünd, Bruck an der Leitha a Melk.

Od roku 1929 až do svého odchodu do důchodu jako vedoucí sekce pracoval na rakouském spolkovém ministerstvu zemědělství a lesnictví.

Manželství a rodina

[editovat | editovat zdroj]

Byl ženatý s hraběnkou Karolínou z Walterskirchenu, s níž měl osm dětí.

Působení

[editovat | editovat zdroj]

Hartig se již v meziválečném období podílel na utváření rakouského vodního práva na ministerstvu zemědělství. Při vytváření zákona o v roce 1934 poukázal na „zásadní nedostatky a mezery ve starém zákoně“. Po skončení druhé světové války inicioval vznik Nejvyššího vodoprávního úřadu a vypracoval novely zákona pro posílení právní regulace vodního hospodářství a nakládání s podzemními vodami.

V této době se Hartig začal intenzivněji věnovat i mezistátní regulaci vodních ploch. Smlouvu o využívání vody na Dunaji mezi Rakouskem a Bavorskem z roku 1950 a mezi Rakouskem a Jugoslávií na Drávě viděl jako začátek nové fáze v úsilí o dosažení mezivládních dohod o využívání vody. Na konci 50. let formuloval tzv. princip koherence jako nové východisko pro mezinárodní vodoprávní předpisy. To znamená, že na vody je třeba pohlížet jako na „jednu“ věc v rámci jejich přirozených hranic, bez ohledu na státní hranice.

Harting pracoval v Evropské hospodářské komisi Organizace spojených národů a Společnosti pro mezinárodní právo a vedl Rakouské sdružení pro politické vědy a Rakouské sdružení pro správní vědy. Byl viceprezidentem Rakouského vodohospodářského svazu.

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Edmund Hartig na německé Wikipedii.

  1. Dostupné online. [cit. 2020-08-07].
  2. a b c d e f g h i j Darryl Roger Lundy: The Peerage.
  3. 10542/AB XXIV. GP - Anfragebeantwortung, Österreichisches Parlament, S. 25 https://www.parlament.gv.at/dokument/XXIV/AB/10542/imfname_251080.pdf