Eadbald Kentský

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Eadbald Kentský
Narození6. století
Úmrtí20. ledna 640
PohřbenOpatství v Canterbury
PotomciEormenred Kentský, Eorcenberht Kentský a Eanswith
OtecÆthelberht
MatkaBertha Kentská
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Eadbald (Ēadbald) byl králem Kentu od roku 616 až do své smrti v roce 640. Byl synem krále Æthelberhta a jeho ženy Berthy, dcery merovejského krále Chariberta.[1] Æthelberht během své vlády vytvořil z Kentu dominantní mocnost v Anglii a stal se prvním anglosaským králem, který přestoupil z anglosaského pohanství ke křesťanství. Eadbaldův nástup na trůn znamenal významný zádrhel pro růst církve, neboť opět přijal původní pohanství a nekonvertoval ke křesťanství nejméně po celý další rok a možná až i dalších osm let. Nakonec konvertoval díky úsilí sv. Laurentia či sv. Justa a separoval se od své první ženy, která byla jeho macechou, protože na tom církev trvala. Eadbaldovou druhou ženou byla Emma, zřejmě franská princezna či kněžna. Povila mu dva syny, Eormenreda a Eorcenberhta, a dceru, Eanswith.

Eadbaldova moc byla sice menší než jeho otce, ale Kent byl stále dostatečně silný na to, aby byl vynechán ze seznamu království, která byla podřízena sv. Edwinovi Northumbrijskému. Edwinův sňatek s Eadbaldovou sestrou, Æthelburgou ustavil mezi oběma zeměmi velmi dobrý vzájemný poměr, který zřejmě přetrval i za sv. Oswaldovy vlády. Když Æthelburg utekla po Edwinově smrti asi v roce 633 zpět do Kentu, poslala své děti do franské říše kvůli bezpečí, obávajíc se jak Eadbaldových, tak Oswaldových intrik.

Eadbald zemřel v roce 640 a po něm nastoupil Eorcenberht. Eormenred mohl být sice nejstarší synem, ale pokud vládl, tak nejvýše jako spolukrál.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Eadbald of Kent na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]