eSbírky

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
eSbírky
Údaje o muzeu
Založeno2010
Webové stránky a Webové stránky
Některá data mohou pocházet z datové položky.

eSbírky jsou český internetový portál, který je určen k online prohlížení digitalizovaných muzejních sbírek. Je přístupný bez finančního a lokálního omezení. Vyhledávat a prohlížet lze předměty, fotografie a zvukové nahrávky skrze vyhledávací systém, jenž je rozdělen do kategorií podle instituce, typu sbírky, materiálu, místa původu nebo datace. Struktura vyhledávání je vypracována tak, aby sloužila laické veřejnosti i odborníkům.

Historie a popis[editovat | editovat zdroj]

Portál eSbírky vznikl v listopadu roku 2010 v rámci Národního muzea jako prezentace sbírek českých muzejních institucí. U jednotlivých fotografií sbírkových předmětů nalezne návštěvník podrobný popis objektu (popis, název instituce vlastnící předmět, název sbírky, dataci, lokalitu nálezu, inventární číslo), vybraný předmět může také poslat ve formátu pohlednice svým přátelům.

Úvodní stránka nabízí mimo vyhledávací systém i nabídku obsahu skrze náhodně vybrané obrázky, informuje také o aktuálních výstavách a kulturních událostech. Nabízí i zajímavá fakta, vážící se k určitému sbírkovému předmětu.

Během čtyřletého fungování portálu se do jeho provozu zapojilo již přes čtyřicet českých muzejních institucí, počet zveřejněných sbírkových předmětů se během srpna 2014 přehoupl přes 40 000. eSbírky jsou národním agregátorem České republiky pro Europeanu – databázi digitalizovaného kulturního dědictví v evropském měřítku. Svým obsahem šíří povědomí o českém muzejním bohatství a navazuje důležité zahraniční kontakty. Vybraná data z portálu eSbírky jsou pomocí OAI-PMH protokolu pravidelně sklízena a následně importována na portál Europeana, kde vedle sbírek dalších světových institucí reprezentuje kolekce českých muzeí.

Technicky zajišťuje provoz portálu eSbírky společnost Musoft.cz.

Partnerské instituce eSbírek[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]