Ubiquitin aktivující enzym

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z E1 enzym)
Enzymatický proces katalyzovaný E1 enzymem

Ubiquitin aktivující enzym (též E1 enzym) je obecné označení pro enzym, který katalyzuje první krok ubiquitinace proteinů. Během celého enzymatického procesu dochází v první řadě k adenylaci (navázání ATP na ubiquitin) a k následnému přenesení ubiquitinu na SH skupinu v enzymu samotném.[1] Celý proces je poměrně komplikovaný a několikakrokový, enzym E1 může v jednu chvíli vázat dvě molekuly ubiquitinu.[2]

Následně dochází k přenesení ubiquitinu na enzym E2 (ubiquitin konjugující enzym) a konečně k jeho přenesení na jeden z mnoha cílových proteinů (zpravidla s pomocí ubiquitin ligázy – enzym E3).[1] Přítomnost tzv. polyubiquitinového řetězce na proteinech zpravidla signalizuje, že by daný molekula měla být degradována v proteazomu.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Oxford dictionary of biochemistry and molecular biology; revised edition. Příprava vydání R. Cammack et al. New York: Oxford university press, 2006. ISBN 0-19-852917-1. 
  2. SCHULMAN, B. A.; HARPER, J. W. Ubiquitin-like protein activation by E1 enzymes: the apex for downstream signalling pathways. Nat Rev Mol Cell Biol.. 2009, roč. 10, čís. 5, s. 319–31. Dostupné online. ISSN 1471-0080.