Děti země

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento článek pojednává o literárním díle. Možná hledáte: Děti Země – ekologické sdružení.

Děti země je románový cyklus s prvky fantasy spisovatelky Jean M. Auelové, který je popisem života prehistorické společnosti na území Evropy v době ledové přibližně před 35 000 až 25 000 lety. Vypovídá životní příběh dívky Ajly, která patří ke kromaňonské civilizaci. Jsou zde popisovány její kontakty s neandertálskou civilizací. Spisovatelka popisuje tehdejší reálie (zbraně, živočichy, život v jeskyních, kontakt s Denisovany), ale pracuje též s fantasy prvky (Neandrtálci mají v knize po narození paměť svých předků, jejich šamani umí kouzlit, předpovídat budoucnost atp.).

Cyklus knih Děti země[editovat | editovat zdroj]

Cyklus se zatím skládá z šesti částí, vyšlo zatím prvních pět dílů. V češtině je vydává Knižní klub.

Klan velkého medvěda[editovat | editovat zdroj]

Kniha Klan velkého medvěda (anglicky The Clan of the Cave Bear) vyšla v roce 1980, v češtině pak jako dvousvazkové vydání v roce 1993. Kniha byla zfilmována v roce 1986 (The Clan of the Cave Bear, český název je pozměněn na Ayla z kmene medvědů).[1] Malá pětiletá kromaňonská dívenka Alja žijící na území dnešního poloostrova Krym ztratí rodiče a ujme se jí neandrtálská tlupa. Vychová ji léčitelka Iza a mog-ur (šaman) Kreb. Na konci knihy ji nový náčelník Broud vyžene z tlupy.

Údolí plavých koní[editovat | editovat zdroj]

Kniha Údolí plavých koní (anglicky The Valley of Horses) vyšla v roce 1982, v češtině pak v roce 1994. Alja najde v severské tundře malebné údolí, kde nejprve vychová malé hříbě Víhu a pak malého lva Drobka. Třetí rok zachrání Zeladonce Jondalara před svým dospělým lvem Drobkem a během jeho léčení se do něj zamiluje.

U lovců mamutů[editovat | editovat zdroj]

Kniha U lovců mamutů (anglicky The Mammoth Hunters) vyšla v roce 1985, v češtině pak v roce 1995. Alja s Jondalarem žijí u Mamutonů v táboře Lva, kteří Alju, která nemá nikoho, přijmou mezi sebe. Vzájemný vztah Aljy a Jondalara prochází krizí, ale nakonec se spolu vydají na dalekou cestu do Jondalarova rodiště (na území dnešní Francie).

Širé pláně[editovat | editovat zdroj]

Kniha Širé pláně (anglicky The Plains of Passage) vyšla v roce 1990, v češtině pak v roce 1996. Alja s Jondalarem putují přes téměř celý Evropský kontinent podél Matky řek (Dunaj) a zažívají různá dobrodružství.

Pod kamennou střechou[editovat | editovat zdroj]

Kniha Pod kamennou střechou (anglicky The Shelters of Stone) vyšla v roce 2002, v češtině pak v roce 2003. Alja se zapojuje do společenství velké Deváté jeskyně Zeladonců (vzorem je francouzský vápencový převis Laugerie-Haute), odkud Jondalar pochází. Na závěr se stane pomocnicí První zeladony (duchovní vůdce společenství).

Země malovaných jeskyní[editovat | editovat zdroj]

Šestá závěrečná část Země malovaných jeskyní (anglicky The Land of Painted Caves) byla vydána 29. března 2011.[2] V češtině do roku 2018 kniha zatím nevyšla. Autorka Jean M. Auel se v září 2010 vyjádřila o tom, že v knize je Ajle 25 let a cvičí se, aby se stala duchovním vůdcem Zeladonie, což zahrnuje sérii dramatických putování.[3][4]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. http://www.csfd.cz/film/17311-ayla-z-kmene-medvedu/ – Ayla z kmene medvědů
  2. New Jean Auel [online]. May 27, 2010 [cit. 2010-05-27]. Dostupné online. 
  3. Jean Auel expands, celebrates her 'Clan of the Cave Bear'. USA Today, Sep 13 2010 http://www.usatoday.com/life/books/news/2010-09-13-auel13_ST_N.htm | Accessed Sep 16 2010
  4. Petice za vydání knihy v češtině