Youngův experiment

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Dvouštěrbinový experiment)
Ukázka průchodu vlnění dvojštěrbinou
Pozorovaný interferenční obraz po průchodu paprsku dvojštěrbinou

Youngův experiment nebo dvojštěrbinový experiment je fyzikální pokus, při kterém světlo procházející dvěma malými otvory vytvoří interferenční obrazec. Thomas Young tímto způsobem v roce 1801 prokázal, že světlo je vlnění.

Svazek rovnoběžného monochromatického záření prochází dvojštěrbinou, dvojicí paralelních, úzkých, blízko sebe ležících otvorů v neprůhledné cloně. Vlna se při průchodu štěrbinami rozdělí na dvě vlny kmitající ve fázi, tj. jejich dráhový rozdíl je násobkem vlnových délek. Vlny spolu interferují a na stínítku umístěném za štěrbinami vytvářejí interferenční obrazec v podobě svislých rovnoběžných pruhů.

Pokud na dvojštěrbinu vysíláme jednotlivé fotony jeden za druhým, vzniká taktéž interferenční obrazec, jako by foton procházel oběma štěrbinami současně a interferoval se sebou samým. Pokud se však při experimentu zjišťuje, kterým z obou otvorů foton prošel, chová se foton jako částice a k interferenci nedojde. To je projevem zvláštních kvantových vlastností nazývaných dualita částice a vlnění.

Podoba původního pokusu[editovat | editovat zdroj]

Dle původního Youngova popisu[1] nebyly v jeho pokusu použity dvě štěrbiny. Místo toho bylo sluneční světlo navedeno zrcadlem na malou clonu vytvořenou vpichem jehly do papíru a výsledný tenký svazek světla byl poté rozdělen napůl proužkem tvrdého papíru[2][3].

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. YOUNG, Thomas. The Bakerian Lecture: On the Theory of Light and Colours. Philosophical Transactions of the Royal Society of London. 1802-01-01, roč. 92, s. 12–48. Dostupné online [cit. 2017-07-23]. ISSN 0261-0523. DOI 10.1098/rstl.1802.0004. (anglicky) 
  2. Thomas Young's experiment. www.cavendishscience.org [online]. [cit. 2017-07-23]. Dostupné online. 
  3. VERITASIUM. The Original Double Slit Experiment. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]