Dvojměstí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Dvojměstí je konurbace (souměstí) spojující dvě sídla.

Příklady[editovat | editovat zdroj]

Typickým příkladem dvojměstí v Česku je Brandýs nad Labem-Stará Boleslav. I když byla původně samostatná města Brandýs nad Labem a Stará Boleslav administrativně spojena už v roce 1960, dosud nemají společné hlavní městské centrum. To je dáno zejména geografickými důvody, obě města jsou spojena pouze mostem přes Labe.

Také obec Sedlec-Prčice vznikla sloučením dvou historických obcí Sedlce a Prčice.

Dvojměstím je i Frýdek-Místek, které je zajímavé tím, že každé z původních měst se nachází v jiné historické zemi - Frýdek ve Slezsku a Místek na Moravě.

Jako dvojměstí lze chápat také některá města, jejichž současný úplný název tvoří jen název jednoho z původních měst. Typickým příkladem je Děčín, což je dvojměstí původně samostatných měst Děčín a Podmokly.

Hraniční dvojměstí[editovat | editovat zdroj]

Hraniční dvojměstí tvoří města rozdělená státní hranicí mezi dvěma nebo i více státy, která jimi prochází. Mnoho těchto měst vznikla jako důsledek historického vývoje, respektive geograficko a mocensko-politických rozhodnutí apod. V některých případech byla města spojena (z politických důvodů uměle vytvořené dvojměstí BerlínZápadní Berlín).

Příklady hraničních dvojměstí[editovat | editovat zdroj]

Příhraniční dvojměstí často tvoří hraniční přechod.

Česko / Německo
Česko / Polsko
Slovensko / Maďarsko
Polsko / Německo
Slovinsko / Rakousko
Slovinsko / Itálie
Itálie / Rakousko
Španělsko / Francie
USA / Mexiko