Dunganské povstání (1862–1877)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dunganské povstání
Bitva na řece Wej
Bitva na řece Wej

Trvání18621877
Místočínské provincie Šen-si, Kan-su, Ning-sia a Sin-ťiang
Souřadnice
Příčinynespokojenost Chuejů s nadvládou říše Čching
Výsledekvítězství říše Čching
Strany
říše Čchingříše Čching říše Čching

podpora:
Ruské impérium Rusko


chuejští loajalisté
Kašgarský emirát Kašgarský emirát

podpora:
Britské impérium Britské impérium
Osmanská říše Osmanská říše


různí povstalci
chuejští povstalci
Velitelé
říše Čching Cuo Cung-tchang Kašgarský emirát Jakub Bek Ma Chua-lung

Některá data mohou pocházet z datové položky.

Dunganské povstání (čínsky v českém přepisu Tchung-č’ Chuej Pien/Luan, pchin-jinem Tóngzhì Huí Biàn/Luàn, znaky zjednodušené 同治回变/乱, tradiční 同治回變/亂) bylo náboženské a národnostní povstání na západě Číny v letech 1862–1877. Vedli jej nespokojení stoupenci islámu (především Chuejové) proti nadvládě říše Čching, v jejímž čele stál v letech 1861–1875 císař Tchung-č’. Povstání bylo neúspěšné, ale výrazně ovlivnilo složení a množství obyvatelstva dotčených provincií: Například v Kan-su ubylo přibližně 75 % obyvatel a v Šen-si 45 % obyvatel. Část úbytku byla úmrtí, ale podílela se na něm významnou částí i masová migrace obyvatelstva do ruského impéria.

Mapa dunganského povstání

Povstání nebylo ze strany povstalců centralizované. Například v tehdejším Kan-su byly hlavní povstaleckou silou jednotky vedené Ma Chua-lungem, které v prosinci 1863 dobyly Ling-wu. V Tarimské pánvi využil oslabení říše Čching Jakub Bek, původem z Kokandského chanátu, který dobyl v roce 1865 Kašgar a postupně i jiná důležitá města a následně ji celou fakticky ovládal od roku 1867 až do roku 1877, kdy už ale zemřel v rámci ústupu před čchingskými vojsky .

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Dungan Revolt (1862–77) na anglické Wikipedii a Dunganenaufstände na německé Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]