Tři bratři (památné stromy)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Dub u Starého Vdovce 1)
Zdroje k infoboxuPamátné stromy (chráněné)
Tři bratři
březen 2011
březen 2011
Druhdub letní
Quercus robur[1]
Evidenční č.102992 (9792)
Evidenční č. 2102993
Evidenční č. 3102994
Počet3
Ochranaod 1. ledna 1988[1]
Poloha
KrajJihočeský
OkresJindřichův Hradec
ObecTřeboň
KatastrStará Hlína
PolohaVitmanov, Starý Vdovec
Souřadnice
Tři bratři
Tři bratři
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Tři bratři je označení tří památných stromů, pravděpodobně nejstarších (a dříve i nejmohutnějších) dubů Třeboňska. V roce 2011 již žil jen jediný, k aktuálnímu datu (2023) již nežije žádný. Dva jsou uschlé a poslední (bývalý nejmohutnější) ve stavu torza. Duby stojí na hrázi rybníka Starý Vdovec poblíž dvora Vitmanov, prakticky přesně na pomezí katastrálních území Stará Hlína a Holičky u Staré Hlíny, obec Třeboň.

Základní údaje[editovat | editovat zdroj]

První bratr[editovat | editovat zdroj]

Původně nejmohutnější z dubů je již dlouho mrtvý, z kmene stojí již jen tlející 3-4 m vysoké torzo. Živý s kompletní korunou je zachycen na dobové fotografii ze 30. let (odkaz níže). V 80. letech již byla vylomená mohutná větev, která původně směřovala nad cestu. Když strom odumřel, převzal od něj štafetu nejmohutnějšího dubu Třeboňska Veledub rostoucí nedaleko zámku Jemčina.

Druhý bratr[editovat | editovat zdroj]

Prostřední z dubů je suchý, ale kmen s několika větvemi je dosud zachovalý.

Třetí bratr[editovat | editovat zdroj]

Západní z trojice dubů odumřel kolem roku 2020 a v době svého zániku byl s odahovaným stářím 400-450 let považován za nejstarší žijící dub na Třeboňsku. Následně byl jeho dutý kmen řezem snížen.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Rybník Vdovec, na jehož hrázi duby stojí, vystavěl Mikuláš Ruthard z Malešova pro Viléma z Rožmberka. První napuštění se datuje zřejmě do roku 1564. Jakub Krčín dále zvýšil hráz a rybník rozšířil (1578). Rybník se tehdy rozkládal na celé ploše současné Vitmanovské soustavy. V polovině 18. století došlo na snížení hladiny a rozdělení rybníka na dvě části, jak je známe současně: Starý Vdovec (Alt nebo také Klein) a Nový Vdovec (Neu nebo Gross). Roku 1827 došlo ke zrušení Nového Vdovce a na podnět dvorního rady Antona Wittmanna byly na jeho území založeny pastviny pro nově zřízený hospodářský dvůr Nový Vdovec – v roce 1842 přejmenovaný na Vitmanov. Z důvodu nedostatečných výnosů dvora přistoupil roku 1865 kníže Schwarzenberg k obnově rybníka.

Památné a významné stromy v okolí[editovat | editovat zdroj]

Dub u Nového Vdovce[editovat | editovat zdroj]

Jen několik set metrů od "Tří bratrů", na hrázi Nového Vdovce, stojí čtvrtý z památných dubů. Je o něco mladší, přesto již suchý. Jeho kmen zaujme otvory od chráněného brouka tesaříka obrovského. Dutina dubu byla původně vyzděná, ale protože je v současné době tento způsob ošetření považován za nevhodný, došlo roku 2006 k odstranění výplně.

Ostatní[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]