Drin

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento článek pojednává o řece v Albánii. Možná hledáte: Drina.
Drin
řeka ve městě Skadar a Bahçëllëkský most
řeka ve městě Skadar a Bahçëllëkský most
Základní informace
Délka toku148 km
Plocha povodí12600 km²
Průměrný průtok290 m³/s
SvětadílEvropa
Zdrojnice
Ústí
Protéká
AlbánieAlbánie Albánie (Skadarský, Kukëský, Lezhëský kraj)
Úmoří, povodí
Atlantský oceán, Středozemní moře, Jaderské moře, povodí Drinu (Albánie 45,39%, Srbsko a Černá Hora dohromady 41,40%, Severní Makedonie 12,18%)[1]
Geodata
OpenStreetMapOSM, WMF
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Drin (albánsky Drini, v srbské cyrilici Дрим) je největší řeka v Albánii (kraje Skadar, Kukës, Lezhë). Je 148 km dlouhá (včetně Černého Drinu 281 km). Povodí má rozlohu 12 600 km².

Průběh toku[editovat | editovat zdroj]

Vzniká spojením svých dvou zdrojnic Bílého a Černého Drinu ve městě Kukës. Černý Drin odtéká z Ohridského jezera v Severní Makedonii. Bílý Drin pramení v Kosovu. Teče převážně v horách. Na středním toku protéká skrze jižní výběžky Severoalbánských Alp v soutěsce dlouhé 50 km a hluboké 1 000 m.

Na dolním toku, v přímořské nížině u města Mjedë, se rozděluje na dvě ramena. Jižní rameno se vlévá do Drinského zálivu Jaderského moře u města Lezhë. Severní hlavní rameno ústí zleva do řeky Bune (Bojany), která odtéká ze Skadarského jezera.

Vodní stav[editovat | editovat zdroj]

Vysoký vodní stav je v zimě a nízký v létě. Průměrný průtok činí přibližně 290 m³/s. V době velkých povodní se zvyšuje hladina Skadarského jezera, které zaplavuje břehy u města Skadar.

Využití[editovat | editovat zdroj]

Řeka byla v 60. a 70. letech přehrazena na několika místech vodními nádržemi. Vznikla tak tzv. Drinská kaskáda, která se táhne od města Kukës u hranice s Kosovem až po Skadar u hranice s Černou Horou. Přehrady Fierzë, Koman a Vau i Dejës vytvořily dlouhá jezera, která zaplavila hluboký kaňon řeky.

Řeka je nesplavná. V jejím údolí jsou vedeny některé dopravní (především silniční tahy), pouze však v jeho části (vzhledem k vysoké hladině umělých jezer). Na počátku 20. století byla údolím řeky zamýšlená i železniční trať, její výstavba však nebyla nikdy provedena.

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]