Douglas Murray

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Douglas Murray
Rodné jménoDouglas Kear Murray
Narození16. července 1979 (44 let)
Hammersmith
BydlištěHammersmith
Národnostbritská
Alma materMagdalen College
St Benedict's School
Etonská kolej
West Bridgford School
Povoláníspisovatel, novinář, životopisec, politický aktivista a politický analytik
Znám jakospisovatel, neokonzervativec, kritik islámu
OceněníCena Sapfó (2018)
Lambda Literary Award
Nábož. vyznáníateismus
Funkceboard member
Webdouglasmurray.net
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Douglas Kear Murray (* 16. července 1979 Hammersmith) je britský spisovatel, novinář a politický komentátor. Je zakladatelem Centra pro sociální soudržnost (Centre for Social Cohesion), přidruženým ředitelem Společnosti Henryho Jacksona (Henry Jackson Society) a přidruženým editorem britského politického a kulturního časopisu The Spectator. Je autorem knih Neoconservatism: Why We Need It (2005), Bloody Sunday: Truths, Lies and the Saville Inquiry (2011), The Strange Death of Europe: Immigration, Identity, Islam (2017; česky Podivná smrt Evropy, 2018) a The Madness of Crowds: Gender, Race, and Identity (2019). The War on the West; česky Na Západě zuří válka (2022).

Často vyjadřuje své postoje v britských médiích na témata jako jsou svoboda projevu, imigrace a práva homosexuálů z pohledu neokonzervatismu. Je kritikem islámu a západní imigrační politiky.

Osobní život[editovat | editovat zdroj]

Je ateista, ačkoli do svých dvacátých let byl praktikující anglikán. Sám sebe popisuje jako kulturního křesťana, přičemž tvrdí, že křesťanství se do britské a evropské kultury silně promítá. Otevřeně se hlásí k homosexualitě.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]