Doněcký masiv

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Doněcký masiv

StátUkrajinaUkrajina Ukrajina
RuskoRusko Rusko
Map
Souřadnice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Doněcký krjaž na mapě Ukrajiny

Doněcký masiv[1] (česky též Doněcká vysočina, či Doněcký krjaž, ukrajinsky Донецький кряж – Doneckyj krjaž, rusky Донецкий кряж – Doněckij krjaž[2]) je vysočina ve východní Evropě, jižně od Středoruské vysočiny. Leží mezi řekami Severní Doněc a Don a Azovským mořem; většina náleží Ukrajině (Doněcká a Luhanská oblast), na východě zasahuje také do Ruska (Rostovská oblast).

Popis[editovat | editovat zdroj]

Vysočina je přibližně 370 km dlouhá a max. 160 km široká. Nejvyšším bodem je Mohyla Mečetna (367 m) poblíž města Krasnyj Luč, střední výška se pohybuje mezi 200–300 m. Většina jejího území je hustě osídlena; západní část vysočiny je součástí průmyslového Donbasu s velkoměsty Doněck a Luhansk.

Geologický základ oblasti tvoří doněcká pánev vyplněná karbonskými sedimenty se slojemi černého uhlí, které byly rozlámány během hercynského vrásnění. Odolnější horniny jako pískovce a vápence jsou základem strukturních hřbetů s rozvinutými krasovými oblastmi. Na svazích často leží vrstvy sprašových hlín. Nadmořská výška jen místy přesahuje 300 metrů (např. vrch Mohyla Mečetna dosahuje výšky 367 metrů). Povrch je rozčleněn ovragy a balky, a relativní výškové rozdíly díky nim měří kolem sta metrů. Zarovnaný povrch se dochoval jen podél říčních rozvodí.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b KRÁL, Václav. Fyzická geografie Evropy. Praha: Academia, 1999. 348 s. ISBN 80-200-0684-2. S. 276. 
  2. BOHÁČ, Pavel, a kolektiv. Index českých exonym: standardizované podoby, varianty. 3., rozš. a aktualiz. vyd. Praha: Český úřad zeměměřický a katastrální, 2019. 212 s. (Geografické názvoslovné seznamy OSN - ČR). ISBN 978-80-88197-16-4. S. 53. České standardizované exonymum: Doněcká vysočina, varianta Doněcký krjaž. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]