Dominico Benedetto Cometta z Eckthurnu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dominico Benedetto Cometta z Eckthurnu
Narození15. století?
ItálieItálie Itálie
Úmrtíkolem 1620
České královstvíČeské království České království
Povoláníarchitekt
ZaměstnavatelRožmberkové
Znám jakoarchitekt
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Dominico Benedetto Cometta z Eckthurnu, či jen Dominico (počeštěně také Dominik) Cometta (15. století ? Itálie - kolem roku 1620, České Budějovice) byl renesanční architekt a stavitel italského původu působící ve službách jihočeských Rožmberků.[1][2]

Život a činnost[editovat | editovat zdroj]

Kostel svatého Jošta v Českém Krumlově (v popředí s bílošedou věží)

Narodil se v Itálii. Do jižních Čech přišel zřejmě se svým bratrem Antoniem, jenž pracoval jako kameník. V Čechách Dominico pracoval nejprve jako pomocník svého švagra, rožmberského stavitele, Baldassara Maggiho z Arogna. V roce 1583 se Domenico přestěhoval do Č. Budějovic, kde žil až do své smrti. Tam získal příležitost navrhnout svůj první dům v Čechách, později jich v jihočeské metropoli následovalo více. Působil také v zámku v Hluboké nad Vltavou, kde mu šéfoval jeho švagr Baldassare Maggi. V letech 16091620 byl členem rady města Č. Budějovic. Hlavně se ale proslavil jako stavební mistr ve službách Rožmberků.

Později se stal architektem a působil ve službách Petra Voka z Rožmberka (1539-1611). Jím byl pověřen několika stavbami v Českém Krumlově, např. Budějovické brány (1598-1602)[3], kostela sv. Jošta, pivovaru - renesančního domu Široká č. p. 71 či městské zbrojnice.

Na počátku 17. století byl také realizátorem projektu renesanční přestavby třeboňského zámku, dále potom místní brány (Budějovická brána), nebo o tzv. Dlouhou chodbu, která spojuje místní zámek s klášterem.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. COMETTA z Eckthurnu Domenico Benedetto , †?1620. biography.hiu.cas.cz [online]. [cit. 2021-10-25]. Dostupné online. 
  2. BERIT, Město Český Krumlov, webová platforma @OIS-Lubor Mrázek, Jaroslav. Dominico Benedetto Cometta z Eckthurnu. Český Krumlov [online]. [cit. 2021-10-25]. Dostupné online. 
  3. Budějovická brána - Památkový Katalog. pamatkovykatalog.cz [online]. [cit. 2021-10-25]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]