Dolní Předměstí (Boskovice)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dolní Předměstí
Chybí zde svobodný obrázek
Lokalita
Charakterměstská čtvrť
ObecBoskovice
OkresBlansko
KrajJihomoravský kraj
Historická zeměMorava
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Základní informace
Katastrální územíBoskovice
PSČ680 01, pošta Boskovice
Dolní Předměstí
Dolní Předměstí
Další údaje
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Jak číst infobox Zdroje k infoboxu a českým sídlům.
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Dolní Předměstí (německy Untere Vorstadt) je bývalé předměstí v Boskovicích v okrese Blansko. Pod názvem Boskovice Dolní předměstí se do roku 1953 také jednalo o samostatné katastrální území.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Dolní Předměstí vzniklo jako jedno ze dvou předměstských osídlení středověkých Boskovic. Nacházelo se západně od města, až do 19. století jej tvořila oboustranná zástavba podél cest vedoucích západním směrem – dnešní ulice Bílkova a Komenského.[1] Na zástavbu podél druhé jmenované navazovaly již v 19. století také dvě kolmé ulice (dnešní Dr. Svěráka a Bezručova). Na území Dolního Předměstí se nachází boskovický židovský hřbitov. V roce 1908 byla na okraji Dolního Předměstí postavena železniční stanice na nově zprovozněné trati z Velkých Opatovic do Skalice nad Svitavou. Již od konce 19. století, ale především v meziválečném období vznikla na území Dolního Předměstí nová městská čtvrť (severně od Sokolské ulice).[1] V roce 1953 byla provedena rozsáhlá změna katastrálních území v Boskovicích: do té doby samostatné katastry Dolního a Horního Předměstí a židovského města byly sloučeny s katastrem historického jádra Boskovic;[2] po této změně postupně místní název Dolního a Horního Předměstí zcela vymizel. V 70. a 80. letech 20. století byla zbořena převážná část původní zástavby ulice Komenského a severní strana Bílkovy ulice a na volném prostoru mezi těmito dvěma komunikacemi vzniklo panelové sídliště.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b SAMEK, Bohumil. Umělecké památky Moravy a Slezska (A–I). Praha: Academia, 1994. ISBN 80-200-0474-2. S. 102. 
  2. SOUČEK, Zbyněk. Retrospektivní rejstřík katastrálních území (5. verze). Praha: Český úřad zeměměřický a katastrální, 2010. Dostupné v archivu pořízeném z originálu.  Archivováno 3. 12. 2013 na Wayback Machine.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]