Dohoda USA–Mexiko–Kanada

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Dohoda USA-Mexiko-Kanada)
Dohoda USA–Mexiko–Kanada
zúčastněné státy na mapě kontinentu
zúčastněné státy na mapě kontinentu
Typsmlouva o volném obchodu
Data
Vypracovánozáří 2018
Podepsáno20181130a30. listopadu 2018
20191210a10. prosince 2019 (revidovaná verze)
V platnosti od20200701a1. července 2020
Expirace16 let od vzniku
(s možností prodloužení)
Strany
Podepsané zeměMexikoMexiko Mexiko
KanadaKanada Kanada
USAUSA USA
Obsah
Jazykangličtina
francouzština
španělština
Webustr.gov/trade-agreements/free-trade-agreements/united-states-mexico-canada-agreement

Dohoda USA–Mexiko–Kanada je smlouva mezi těmito třemi severoamerickými státy, jejíž náplní jsou obchodní podmínky a pravidla vytvářející zónu volného obchodu. Anglický název dohody je „United States–Mexico–Canada Agreement“ (USMCA), francouzský Accord Canada–États-Unis–Mexique (ACEUM), španělský Tratado entre México, Estados Unidos y Canadá (T-MEC). Její předchůdkyní byla Severoamerická dohoda o volném obchodu (NAFTA) fungující od roku 1994. Dohoda USA-Mexiko-Kanada je v médiích označována též jako „Nová NAFTA“ či „NAFTA 2.0“, jelikož na předchozí smlouvě staví a přebírá z ní řadu kapitol.

Jednání, ratifikace[editovat | editovat zdroj]

Hlavy států podepisují dohodu

Během volební kampaně prezidentských voleb USA 2016 Donald Trump uvedl, že chce vyjednat nové podmínky v rámci NAFTA. Následně Trumpova vláda provedla řadu změn v zahraniční politice, které ovlivnily obchodní vztahy s dalšími zeměmi (např. odstoupení z Pařížské dohody i Transpacifického partnerství nebo obchodní válka s Čínou). To bylo jedním z impulzů pro seriózní diskuze nad revizí NAFTA.

K formálnímu podpisu dohody došlo 30. listopadu 2018 na summitu G20 v Buenos Aires. Podepisující byli prezident USA Donald Trump, mexický prezident Enrique Peña Nieto (v poslední den svého mandátu) a kanadský premiér Justin Trudeau. Následně však došlo k revizi úmluvy a 10. prosince 2019 byla podepsána revidovaná verze dohody v Národním paláci v Ciudad de México - za Kanadu podepisovala ministryně zahraničí Chrystia Freeland, za USA vedoucí Kanceláře obchodního zástupce Spojených států Robert Lighthizer a za Mexiko náměstek ministerstva zahraničí Jesús Seade. Po procesu ratifikace ve všech státech vstoupila smlouva v účinnost dne 1. července 2020.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

  • Agreement between the United States of America, the United Mexican States, and Canada 12/13/19 Text [online]. United States Trade Representative [cit. 2020-07-25]. Dostupné online. (anglicky)