Dobyvatel (hra)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Dobyvatel je online webová vědomostní hra, vyvíjená v Maďarsku společností ABC Mill. V Česku ji provozuje TV Nova od roku 2010.[1] Před vydáním nové verze v roce 2016 běžela ve verzi 6.2.81. K listopadu 2018 běžela ve verzi v11.110300. V současnosti hra na PC již není dostupná a jde hrát pouze na systémech Android a iOS.

Systém hry[editovat | editovat zdroj]

Tři hráči odpovídají na vědomostní otázky z různých témat. Za správné odpovědi získávají území jednotlivých krajů ČR. Vyhrává ten, který obsadí největší území.[2] Hráči jsou hodnoceni tzv. Silovými body hráče - SBH, které je průměrem několika důležitých hodnot, které vypovídají o výkonech hráče.

Herní módy[editovat | editovat zdroj]

V současnosti existují v Dobyvateli čtyři herní módy.

  1. Bleskový útok
  2. Dlouhá kampaň
  3. Duel
  4. Přátelská hra

Bleskový útok je rychlejší verze Dlouhé kampaně (bitva se bude mj. skládat z méně herních kol)[3]. Miniturnaj je turnaj pro 27 hráčů, který se hraje ve třech kolech (typu Bleskový útok). Přátelská hra je jediný herní mód, ve kterém si můžete vybrat protihráče.

Zásoby[editovat | editovat zdroj]

Zúčastnění se každé hry vyčerpá hráči určitý počet zásob (viz výše). Nový hráč (na levelu 1) má po založení účtu maximální počet zásob omezený na 75. S každým dalším levelem nad level 10 se maximální počet zásob zvýší o jednu (tj. na levelu 35 může mít hráč maximálně 100 zásob, na levelu 100 může mít maximálně 165 atd.).

Jakmile hráč dosáhne dalšího levelu, počet zásob se mu okamžitě doplní na maximální možný. Jinak zásoby přibývají i průběžně, a to 1 zásoba / 5 minut. Dojdou-li hráči zásoby, ale nechce se mu čekat na jejich automatické doplnění, aby mohl hrát dál, může si je okamžitě doplnit na maximální počet za 20 000 zlaťáků. Zlaťáky může hráč získat tak, že je jednou denně vybere ve svém hradu, nebo si je může zakoupit za peníze.

Silové body hráče (SBH)[editovat | editovat zdroj]

Silové body hráče (SBH)[4] jsou body hráče, podle kterých se určuje jeho pořadí v celkovém žebříčku hráčů. Hodnota se počítá jako průměr ze čtyř hodnot:

  • Body XP levelu (XP LVL P v žebříčku hráčů) - závisí na levelu hráče
  • Body síly odpovědí na výběrové otázky (VO PSH v žebříčku hráčů) - závisí na počtu správně zodpovězených výběrových otázek (počítá se z posledních 256 výběrových otázek, na které hráč odpověděl)
  • Body síly odpovědí na tipovací otázky (Průměrné PSH v žebříčku hráčů) - závisí na přesnosti odpovědí na tipovací otázky (počítá se z posledních 100 tipovacích otázek, na které hráč odpověděl)
  • Vyhrané/Prohrané herní body (GW body v žebříčku hráčů) - závisí na počtu vyhraných, remizovaných a prohraných her (počítá se z posledních 32 her)

nikdy nemůže být vyšší, než 10 000.

Nová verze[editovat | editovat zdroj]

1. července 2016 byla vydána nová verze hry přinášející zcela jiné grafické zpracování a herní mechaniky, která se ovšem setkala s vlnou kritiky od mnoha hráčů[5] a následným masovým úbytkem hrajících. Hra v některých místech nebyla ani kompletně přeložena do češtiny.[6]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. MACÍCH ML., Jiří. Nova spustila online hru Dobyvatel.cz, mutaci strategie Conquistador. Lupa [online]. 2010-04-07 [cit. 2016-01-05]. Dostupné online. 
  2. SMRČEK, Jakub. TV Nova po úspěšné hře Dobyvatel spouští nový herní portál. Cnews.cz [online]. 2011-04-13 [cit. 2016-01-05]. Dostupné online. 
  3. Oficiální pravidla hry. thxgames.zendesk.com [online]. [cit. 2018-10-31]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu. 
  4. Oficiální pravidla hry - popis Silových bodů hráče. thxgames.zendesk.com [online]. [cit. 2018-11-03]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu. 
  5. Petice za obnovení staré verze hry Dobyvatel. e-petice.cz [online]. [cit. 2018-06-30]. Dostupné online. 
  6. Snímek. Lightshot [online]. [cit. 2018-06-30]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]