Divoký západ

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Divoký Západ)
Kovboj, symbol divokého západu, okolo roku 1887.
Státy a teritoria Spojených států amerických v letech 1845 a 1846

Divoký západ, v angličtině American Frontier, Wild West nebo Old West, představuje geografii, historii, folklór a kulturu spojenou s postupným osidlováním západu dnešních Spojených států amerických prvními evropskými osadníky. Toto osidlování započalo na počátku 17. století a bylo dokončeno připojením posledních teritorií jako amerických států v roce 1912. Divoký západ je také definován jako území osídlená západně od řeky Mississippi až k pobřeží Tichého oceánu.[1] Frontier značí hranici osídlení. Oblast Divokého západu tak zahrnuje americký Středozápad, Texas, Velké planiny, Skalnaté hory, Jihozápad a Západní pobřeží.

Největší pozornosti a slávy se pak dostalo Západu Spojených států amerických a zvláště Jihozápadu v období od poloviny 19. století do konce prvního desetiletí 20. století (18501910). Tato oblast a období se staly zdrojem a inspirací pro klasické filmové westerny, westernovou literaturu, komiksy a později i westernové videohry. Kvůli dramatičnosti příběhů je v nich zveličovaná romantika, anarchie a chaotické násilí. Jak se postupně Divoký západ stával historií, objevovaly se další mýty, legendy a příběhy, podle kterých vznikaly filmy a literatura nejen ve Spojených státech, ale i v cizině.

Z reálného pohledu představuje historie amerického západu zakládání komunit, rančů, měst, rozvoj zemědělství, trhů a formování států. Jedná se o historii dobývání, ale také slučování různých národů a kultur. Jedním z hlavních pilířů osídlování amerického západu byla dostupnost volné půdy. Podle amerického historika Fredericka J. Turnera bylo právě osidlování Západu proces, který změnil původem Evropany na Američany.

Známé osobnosti[editovat | editovat zdroj]

Pevnost Fort Laramie na území Wyomingu před rokem 1840
Hornické městečko Utica v Montaně

V populární kultuře[editovat | editovat zdroj]

Protože Divoký západ posloužil jako prostředí mnoha fiktivním příběhům, stal se tento region této doby po celém světě populárním a definuje se jím i žánr takových příběhů — western.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku American Old West na anglické Wikipedii.

  1. Universum, všeobecná encyklopedie. 2. díl. 1. vyd. Praha: Odeon, Euromedia Group, 2001. 681 s. ISBN 80-207-1062-0. Kapitola Divoký západ, s. 414. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Jöe Hamman: Po stopách Divokého západu. SNKLU, Praha 1965

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]