Divoká planeta

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Divoká planeta
Původní názevLa Planète sauvage
Země původuFrancieFrancie Francie
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Jazykfrancouzština
Délka72 min
Žánrysci-fi film
film natočený podle knihy
animovaný film
arthouse science fiction film
PředlohaOms en série
ScénářRoland Topor
René Laloux
Stefan Wul
RežieRené Laloux
Obsazení a filmový štáb
DabingJean Topart
Hubert de Lapparent
Philippe Ogouz
Gérard Hernandez
Éric Baugin
… více na Wikidatech
ProdukceRené Laloux
Roland Topor
Stefan Wul
Alain Goraguer
Dick Elliott
Anatole Dauman
HudbaAlain Goraguer
KameraDick Elliott
Boris Baromykin
Výroba a distribuce
Premiéra1973
1. prosince 1973 (USA)
6. prosince 1973 (Francie)
DistribuceNetflix
Divoká planeta na ČSFDKinoboxuIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Divoká planeta je francouzsko-československý animovaný sci-fi film z roku 1973, natočený podle románu Stefana Wula. Režisérem byl René Laloux. V roce svého uvedení obdržel cenu poroty festivalu v Cannes.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Hlavním hrdinou je mladý člověk, který slouží jako hračka dítěte modrých Dragů – skutečných vládců planety Ygam. Modří jsou několikanásobně větší než normální lidé a jsou vybaveni dokonalými technologiemi. Obyčejní lidé jsou pro ně jen trpěnou škodnou a domácími mazlíčky. Hlavní hrdina se postupně seznamuje s fantastickým světem Divoké planety a když uprchne, seznámí se i divokými lidmi. Protože se Modří rozhodnou lidi vyhubit, utíkají lidé na sousední měsíc, Divokou planetu. Tam zjistí, že Modří získávají svou sílu a technologie od jiných mimozemšťanů. Lidé zneškodní obří sochy, naruší rozmnožovací cyklus Modrých, kteří chtě-nechtě musejí vyjednat oboustranně přijatelný kompromis.

Popis filmu[editovat | editovat zdroj]

Animovaný film (francouzský název La Planéte sauvage) je barevný, dlouhý 72 minut. Hlavní zásluhu o uznání filmu měl francouzský grafik, literát a tvůrce řady experimentálních filmů Roland Topor. Přesto, že zpracováním je film na první pohled určen pro děti, hluboké myšlenkové poselství uspokojí zejména přemýšlivé diváky. Film se připravoval v letech 19691973 a byl natočen v pražském studiu Jiřího Trnky.[1] Film vyšel v roce 1973 v češtině, francouzštině, angličtině a italštině, poté následovaly jazykové verze (nebo oficiální titulky) ve španělštině, portugalštině, maďarštině, němčině, švédštině, japonštině, finštině a po roce 1989 v řečtině a estonštině.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. ADAMOVIČ, Ivan. Encyklopedie fantastického filmu. Praha: CINEMA, 1994. ISBN 80-901675-3-5. Kapitola 300 hlavních filmů – Divoká planeta, s. 46. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]