Dita Von Teese

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dita Von Teese
Dita Von Teese na filmovém festivalu v Cannes v roce 2007
Dita Von Teese na filmovém festivalu v Cannes v roce 2007
Rodné jménoHeather Renée Sweet
Narození28. září 1972 (51 let)
Rochester, Michigan
USAUSA USA
Povoláníherečka, modelka, choreografka, striptérka, televizní herečka, glamour modelka a filmová herečka
Manžel(ka)Marilyn Manson (2005–2007)
Webová stránkadita.net
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam děl v databázi Národní knihovny
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Dita Von Teese (narozená jako Heather Renée Sweet, 28. září 1972 Rochester) je americká burleskní tanečnice, modelka, kostýmní návrhářka a herečka. Pomohla znovu zpopularizovat burleskní vystoupení a byla vdaná za Marilyna Mansona.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Narodila se v Rochesteru v Michiganu jako prostřední ze tří dcer v rodině střední třídy. Její matka byla manikérka a její otec byl strojník. Během Eurovision Song Contest 2009 se nechala slyšet, že je zčásti arménského původu. Později objasnila, že jedna z jejích babiček byla napůl Arménka a byla adoptovaná do anglosaské americké rodiny. Von Teese je známa pro svou fascinaci filmy ze čtyřicátých let a klasickým retro stylem. Toto začalo již v jejím raném věku a bylo podpořeno její matkou, která kupovala své dceři různé oblečení, aby se mohla převlékat. Její matka byla fanynkou starých hollywoodských filmů ze zlaté éry a on ní si Von Teese vyvinula fascinaci k herečkám té doby, zvláště k Betty Grableové.

Od dětství chodila na balet a ve třinácti letech sólově tančila v místní baletní společnosti. Ačkoliv se původně chtěla stát baletkou tak říká, že "od patnácti jsem byla tak dobrá jako nikdy předtím". Později začlenila tento prvek to svých burleskních představení, kde často chodí na baletních špičkách. Celá rodina se přesídlila z Michiganu do Orange County v Kalifornii, když se přemístila práce jejího otce. Navštěvovala University High School v Irvine.

Jako dospívající ji její matka vzala na nákup její první podprsenky, který byla vyrobena z obyčejné bílé bavlny a dala jí plastové vejce, které obsahovalo dvojici punčoch tělové barvy. Von Teese říká, že byla znepokojena, když doufala že dostane nádherné krajkové šaty a punčochy toho typu, které zahlédla v otcových magazínech Playboy. Toto posílilo její vášeň pro spodní prádlo. V patnácti letech pracovala v obchodě se spodním prádlem jako prodavačka a kromě toho si tam věci i kupovala. Od té doby velmi ráda nosí propracované spodní prádlo jako korzety. Na univerzitě studovala historické odívání a chtěla se stát filmovou stylistkou. Je vystudovanou kostýmní návrhářkou a často si sama projektuje a navrhuje své focení.

Osobní život[editovat | editovat zdroj]

Často chodí na lekce pilates a drezury. Její dům je ve stylu počátků 19. století a spolu se zcela růžovou kuchyní má vintage zařízení. Má také pokoj vyhrazený jen pro klobouky. Zúčastnila se kampaně hnutí PETA s názvem "Animal Birth Control (ABC)".

Sídlí v Hollywoodu v Kalifornii. Je sběratelkou starožitných čínských věcí, zejména vajec a čajových souprav a vlastní auta Packard One Twenty Eight z roku 1938, Ford Super De Luxe z roku 1946, BMW Z4 a Jaguar typu S z roku 1965. V letech 1997–2010 tak vlastnila Chrysler New Yorker z roku 1939.

Před svatbou s Marilynem Mansonem byla spojována se zpěvákem a kytaristou Mikem Nessem ze skupiny Social Distortion a s hercem Peterem Sarsgaardem. Také veřejně promluvila o některých svých lesbických zážitcích, včetně vážného vztahu se ženou, když jí bylo dvacet let. Také chodila s francouzským aristokratem Louisem-Marie de Castelbajacem.

Chodí s hudebníkem Theem Hutchcraftem z elektronického dua Hurts.

Sňatek s Marilynem Mansonem[editovat | editovat zdroj]

Marilyn Manson byl jejím dlouholetým fanouškem a členem na její internetové stránce. Poprvé se setkali, když ji požádal, aby tančila v jeho videoklipu, a ačkoliv to nemohla udělat kvůli pracovnímu vytížení, zůstali oba v kontaktu. Na Mansonovy 32. narozeniny v roce 2001 přišla s lahví absintu a stali se párem. Manson ji dne 22. března 2004 požádal o ruku a dal jí zásnubní prsten ze třicátých let se sedmi-karátovým diamantem. Dne 28. listopadu 2005 byli oddáni na soukromém necírkevním obřadu doma.

Větší ceremonie se konala 3. prosince na zámku Gurteen v Kilsheelanu v Irsku, domově jejich přítele, Gottfrieda Helnweina. Svatba byla v rukou filmového režiséra autora komiksů Alejandra Jodorowskeho a objevila se na stránkách módního časopisu Vogue. Dne 29. prosince 2006 podala Von Teese žádost o rozvod a jako důvod uvedla „neslučitelné rozdíly“. Von Teese opustila svůj dům s prázdnýma rukama na Štědrý den a nebyla schopna dostat se do kontaktu s Mansonem, aby ho informovala o svém záměru rozvést se s ním. V rozhovoru pro The Daily Telegraph řekla: „Nepodporovala jsem jeho řádění na večírcích nebo jeho vztah s jinou dívkou. Až tak moc jsem ho milovala, že jsem nemohla být toho součástí.“ Nechala se také slyšet, že dala Mansonovi ultimátum, ale „nefungovalo to. Místo toho si ze mě udělal svého nepřítele.“ Nesnažila se získat manželskou podporu a neměla zájem o jeho majetek. Zprávy vypluly na veřejnost na Mansonovy narozeniny dne 5. ledna 2007, kdy mu byly předány rozvodové formuláře.

Filmografie[editovat | editovat zdroj]

Seznam hereckých kreditů ve filmu a televizi
Rok Název Role Poznámky
1995 Romancing Sara Allison
1997 Matter of Trust Dívka s C.T.
1999 Pin-Ups 2
2000 Decadence
2001 Slick City: The Adventures of Lela Devin Lela Devin
Tickle Party: Volume 2
2002 Bound in Stockings
Naked and Helpless
2004 Blooming Dahlia Elizabeth Curt
Lest We Forget: The Video Collection Dívka ve sklenici martini
2005 The Death of Salvador Dali Gala Vyhrála cenu pro nejlepší herečku na filmovém festivalu v Beverly Hills
2006 Saint Francis Soul, Pica Bernard
2007 Indie Sex: Extremes Sama sebe Dokumentární
The Boom Boom Room Adeline Winter
2011 Kriminálka Las Vegas Agnes / Ellen Whitebridge / Rita von Squeeze 11. série, 12. epizoda: "A Kiss Before Frying"

Von Teese se objevila jako host v šesté epizodě sedmého cyklu reality show America's Next Top Model a jako poradkyně v burleskním speciálu „Faking It”. Jako hostující porotkyně byla vidět i v pořadu RuPaul's Drag Race.

Vyskytla se také na jevišti v Eurovision Song Contest 2009 během německého vstupu.

Videoklipy[editovat | editovat zdroj]

Rok Umělec Název písně Poznámky
2014 Die Antwoord "Ugly boy"
2013 Monarchy ft. Dita Von Teese "Disintegration" N/A
2013 30 Seconds to Mars "Up in the Air" N/A
2003 Marilyn Manson "mOBSCENE" N/A

Bibliografie[editovat | editovat zdroj]

  • Von Teese, Dita; Garrity, Bronwyn (2006). Burlesque and the Art of the Teese: Fetish and the art of the teese. New York: Regan Books. ISBN 0-06-059167-6.

Hudební singly[editovat | editovat zdroj]

  • Monarchy – Disintergration featuring Dita Von Teese (2013)

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Dita Von Teese na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]