Diskuse s wikipedistou:Zákupák/Archiv diskuse 1

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Zdravím vás. Doporučuju si trochu počíst v návodech, pak se mj. dozvíte, že odkaz se dělá vložením do dvojitých hranatých závorek [[odkaz]] příadně [[odkaz v prvním pádě|odkaz v jiném tvaru]]. O Zákupy a o ten odkaz Gattera jsem se postaral. JAn 08:37, 21. 12. 2007 (UTC)

Zatím jsem se naučil díky správci J.Dudíkovi psát nadpisy, odstavce. Zkusil jsem v článku Kamenice hranaté závorky u slova FC Kamenice (o nich chci napsat později článek), jenže to nefunguje. Nefunguje mi návod k psaní kurzivy (tvorba apostrofů bez přepínání na angl.klávesnici), tak jsem to okopíroval z návodu, místo slova návod jsem mezi napsané vložil ta svá. --P.Starý 15:35, 25. 12. 2007 (UTC)

Kamenice je pěkně napsaná, jen tak dál. Odkazy se dělají pomocí dvojitých závorek, tedy [[odkaz]], nikoliv [odkaz]. Ohledně FC Kamenice zvažte, zda je oddíl encyklopedicky významný, a zda by nebylo lepší jej zmínit pouze jako odstavec v článku Kamenice. Na tučné písmo a kurzívu (psaná apostrofů) zkuste využít tlačítko B nebo I nad editačním oknem. JAn 15:45, 25. 12. 2007 (UTC)

Tak jsem provedl pár úprav u vámi zmiňovaných místních částí města Zákupy. Chtělo by to dodat obrázky k jednotlivým sídlům. Máte li své fotografie jsem ochoten pomoci s nahráním na commons. V infoboxech chybí některé údaje o výměrách či obyvatelích (Jestli máte zdroj tak to doplňte.). S pozdravem. --Pernak 19:34, 27. 12. 2007 (UTC)

Jak dál[editovat zdroj]

Udělal jsem si radost, hesla spojená se Zákupy jsou tady a řada wikipedistů mi je pomohla zkvalitnit. Určitě se k nim vrátím, až se naučím lépe s nástroji úprav pracovat. Zatím jsem zvládl jednoduché odkazy v 1.pádě, předepsané kurzivy v seznamech knížek, tvorbu odstavcú. Začal jsem s odstraňování červených odkazů seznamu českých spisovatelů s využitím literárních atlasů, které mám doma. Také se kvůli tomu do mně opřel jeden kolega, ale jen tak jemně.V atlasech je jmen českých spisovatelů moc a moc, mnohá zde vůbec ještě neexistují. Snažím se články tam nalezené upravit podle WIKI, i jazykově a pak hledám na Internetu a všechno to kombinuji tak, abych se vystříhal doslovným opisům nějakých vět. I tady se určitě ke všem jménům budu postupně vracet, aby ta hesla měla alespoň průměrnou "nadpahýlovou" úroveň. Nemám foťák a ani fotky neumím nahrávat, to nechám na jiných.

Standartní nadpisy[editovat zdroj]

Dobrou noc, právě jsem Vám odpověděl na diskuzní stránce k Zákupům. Chtěl jsem se ještě zmínit o nadpisech a úrovních: ty nejvyšší úrovně se píší se dvěma rovnítky, tedy takto: == text == - dvě rovnítka na každé straně, nikoli jedno, jak jste to udělal Vy: = text=. Podúrovně k nim se přidají vždy přidáním jednoho znaku = na každou stranu. U článku Zákupy jsem tedy nahradil dosavadní název sekce = Společenské organizace = tímto == Společesnké organizace== apod. U podúrovní jsem přidal taktéž jedno = na každou stranu. Je to běžný postup. Mějte se; --Podzemnik 23:11, 5. 1. 2008 (UTC)

Wikiúpravy[editovat zdroj]

Dnes mi už druhý kolega připoměl, že moje úpravy hesel spisovatelů jsou nedobré a tím mne donutil zhruba 15 stránek spisovatelů znovu zrevidovat. Doplnil jsem hromady úprav skloňování,což jsem musel spojit s odkazy, u dat narození a úmrtí přepsány měsíce z číslic na slova. A u některých jsem upravoval nadpisy odstavců. Studoval jsem trochu web Národní knihovny.Seznam zde uložené literatury považují někteří wikipedisté jako normu, podle které mi chtějí upravovat mé knižní zdroje. Jenže oni v Praze mají u řady tisků jen některá vydání, třeba až druhé, třetí. A některé tituly jim chybí úplně. Myslím, že v této republice kompletní seznam všech vydání českých knih a časopisů neexistuje. Budu pokračovat v tvorbě hesel spisovatelů a čas od času si z knihovny půjčím další spis, přičemž projdu všechna již mnou napsaná hesla a doplním novinky. Je to nekonečná práce. A až se naučím (až mne někdo naučí) používat nějaké šablony, začnu probírat všechno znovu.A pak mne čeká naučit se vytvářet odkazy na weby. Ale nesmíte na mne spěchat. --P.Starý 12:43, 6. 1. 2008 (UTC)

Odpověď[editovat zdroj]

Zde jsem Vám odpověděl na Vaši žádost. --Glivi 23:00, 7. 1. 2008 (UTC)

kategorizace[editovat zdroj]

Pěkný večer, chtěl bych vás požádat, zdali byste mohl být tak hodný a vaše články kategorizovat. Zbytečně to pak zatěžuje ostatní wikipedisty, kteří o daném spisovateli nemají ani šajnu. Za to pro Vás, který dané heslo znáte nejlépe a víte nejlépe, do které kategorie se hodí, celá práce spočívá v tom, že napíšete pár písmenek navíc. Díky moc. --Daniel Baránek 22:23, 10. 1. 2008 (UTC)

Nechtěl jsem vás nějak znechutit, ostatně ani není nutné celý ten text pročítat. Stačí, když na konec svého články dopíšete „[[Kategorie:Čeští spisovatelé]]“, popř. „[[Kategorie:Čeští dramatici]]“. Víc po vás nežádám. Moc dobře chápu, že není někdy není vůbec lehké se na wiki v té spoustě pravidel a šablon zorientovat, ale právě proto vám sem píšu, abych vám tu orientaci usnadnil. Proto mé připomínky i přípomínky kolegů přede mnou neberte vůbec nijak ve zlém, ale spíše jako dobře míněné rady, které vás mají dovést k tomu, že budete tvořit články, které nikdo nebude muset předělávat. Musím říct, že už k tomu nemáte moc daleko. Díky za pochopení. S přáním pěkného dne Daniel Baránek 08:55, 11. 1. 2008 (UTC)

Dobrý den, tento článek si moc líbil a chtěl bych Vám za něj poděkovat, našel jsem jen minichybičku: u dat narození a úmrtí se nebojte dávat odkaz na konkrétní den v měsíci, ne jen měsíc (tj. ne 17. června, ale 17. června). DOufám, že vytrváte ve své práci, články tohoto druhu zde moc chybí! Zdraví --Podzemnik 22:12, 14. 1. 2008 (UTC)

2.února vs. 2. února[editovat zdroj]

Dobrý den,
měl bych pro Vás další tip: všiml jsem si, že u všech svých článků píšete datum bez mezery, tj. například takto: 3.března na místo správného 3. března. Ta mezera tam je důležitá nejen z hlediska správného psaní dat, ale hlavně kvůli tomu, aby ten odkaz nebyl červený. Když totiž napíšete 24.ledna, tak odkaz bude červený, ale 24. ledna už je modrý. Zkuste prosím příště to psát tímto způsobem:) A díky za příspěvky o kosmonautech! Mnoho zdaru přeje --Podzemnik 10:57, 20. 1. 2008 (UTC)

Díky za rady, všechny beru. Postupně svá hesla opravím. --P.Starý 12:05, 20. 1. 2008 (UTC)

Zdravím, kolego. Díky za heslo Viktor Pacajev. Chtěl jsem vás požádat, zda-li byste nemohl vždy, když vytvoříte heslo týkající se astronomie a výzkumu vesmíru, odkázat toto heslo také na portál Astronomie? (Cesta je uvedena v nadpisu této žádosti). Jde o to, aby čtenáři se zájmem o astronomii mohli rychle najít, jak zde články z této oblasti přibývají. Díky, pěkný večer. --Krvesaj 19:32, 26. 1. 2008 (UTC)

Ten portál je psaný jako se vůbec lidí netýkal, jen čisté vědy, teorií a pozorování. Vpravo je soupis kategorii,ale něco jako seznam kosmonautů, letů ,kosmodromů, programy Sojuz Apollo ?,- ani písmenko.Mezi spolupracovníky je psán i jeden zde dávno neexistující (viz seznam spolupracovníků dole). Výčet chybějících článků svědčí o zamýšleném jiném zaměření , vždyť tam vůbec 300 chybějících kosmonautů v požadavku doplnění nefiguruje. Celá ta vizáž portálu je krásná, ale mě jako fandu kosmických letů (přiznávám i SF) neoslovuje. Ten portál je téměř mrtvý. Proto jsem do všech 25 článků o kosmonautech dával důsledně jen kategorii Kosmonauté. Jsem ochoten všechny články opatřit odkazem na portál, ale Vás zároveň prosím o jeho "zlidštění" Snad jsem vyjádřil, jak asi. Já to technicky neumím, jsem tu teprve 5 týdnů.A když už píšu, denně objevuji 1-4 články od jiných kolegů, které sem určitě společně s kosmonauty taky patří. Jsem ochoten je vyhledávat a také opatřit odkazem na Portál,když... --P.Starý 20:01, 26. 1. 2008 (UTC)

Dobrý den, píši vám sem, protože se mi (nevím proč) nepodařilo odpovědět na váš email.

Díky za vzkaz na mé diskusní stránce a za tento email. Myslím, že jsem se vyjádřil špatně. Já na hesla, která o astronomii vytvořím (přesněji přeložím), nedávám šablonu "Portál|Astronomie" a to jsem po vás ani nepožadoval. Myslel jsem tím to, kdybyste mohl na portál o astronomii vždy, když vytvoříte nové heslo, mohl přidat odkaz na toto heslo do sekce "Nové". To se dělá manuálně a já to tak vždy dělám, např. dnes jsem tam přidal 4 nové objekty Messierova katalogu. A také jsem naopak čtyři stará hesla ze seznamu nových odebral. Jistě, není to nutnost, ale je to jednoduché a zabere to minimum času. Jde mi o to, aby portál alespoň trochu "žil" a objevovaly se tam nové věci. Portálů je na wikipedii nespočet, některé jsou nádherné a udržované, jiné jsou již dlouho "mrtvé". Astronomie je dle mého názoru spíše mezi těmi lepšími a za to jsem rád.

K vaší druhé připomínce, tedy k portálu samotnému: Osobně si myslím, že s klidným srdcem a svědomím můžete portál aktualizovat a měnit stejně tak vy, jako kdokoliv jiný. Také se sice přikláním k názoru, že vždy požádám "způsobilé" uživatele wikipedie, aby to či ono provedli oni sami, ale de facto to není zapotřebí, wikipedii může editovat a upravovat každý. A to jsem si také za dobu svojí působnosti na wikipedii všiml, totiž to, že mnoho uživatelů se k nějakému problému na diskusní stránce vyjádří, např. kritizují věci tam napsané, ovšem lépe by udělali, kdyby dotyčnou věc zkrátka opravili. To není v žádném případě nic k vaší osobě, jsem rád za sovětské kosmonauty, jistě časem přibudou američtí astronomové (alespoň ti nejvýznamnější).

Hezký den vám přeje --Krvesaj 11:30, 27. 1. 2008 (UTC)

Dodatek: V mé poslední větě o amerických astronomech jsem měl na mysli samozřejmě astronauty. Až teď jsem si všiml svého překlepu. A díky, že již přidáváte odkazy na nová hesla na astronomický portál. Mějte se fajn. --Krvesaj 11:50, 29. 1. 2008 (UTC)

Milý kolego, tak jsem položil na vaši žádost základy portálu. Doufám, že se přidružíte a budete vypomáhat s jeho aktualizací. Já budu celý únor bez počítače, takže se na wikipedii a na internetu vůbec budu vyskytovat jen velice sporadicky. --Krvesaj 16:24, 30. 1. 2008 (UTC)

vjazyce2 a interwiki[editovat zdroj]

Zdravím!, o šablonu vjazyce2 jsem vás jen poprosil – o nutnost nejde, jen to líp vypadá a je to přehlednější. Je to jednoduché: např. místo "rusky Зудов, Вячеслав Дмитриевич" je možno napsat: vjazyce2|ru|Зудов, Вячеслав Дмитриевич a celé to dát do těchto závorek: {{}} - výsledek: rusky Зудов, Вячеслав Дмитриевич. Kód pro ruštinu je ru, ukrajinštinu uk. Každopádně vás nechci od ničeho odrazovat, naopak! Pokud jde o interwiki, pak máte-li k dispozici ruské znění jména, většinou stačí zadat je do ruské Wikipedie a z příslušné stránky zkopírovat odkazy na verze v dalších jazycích. S pozdravem Váš -- 20:00, 2. 2. 2008 (UTC)

Díky za návod. To první do zítřka? snad pochopím (v mém věku to jde pomalu). A zítra projedu Ukrajince. Druhý požadavek je horší. Já jsem rád, že se dostanu na WIKI českou a vy po mně chcete se nějak dostat do ruské, tam vyhledat nějakou stránku (s překlady, nebo jménem toho člověka, města ?) a tamní WIKI ukecat k vytvoření nějakého odkazu (to bude v zapomenuté ruštině, že?) na ukrajinské znění hesla. Tak tohle je zatím pro mne úkol těžší,to si nechám na jindy. Naštěstí stránka, odkud ty ruské názvy zatím kopíruji, má anglický a občas i mateřský přepis jména. Tak se budu snažit.--P.Starý 20:22, 2. 2. 2008 (UTC)

Ronnie Cunningham x Walter Cunningham[editovat zdroj]

Milý kolego, všiml jem si, že vedle Vašeho hesla na astronauta z Apolla 7 Ronnie Cunninghama existuje ještě jeden článek pod názvem Walter Cunningham o tomtéž člověku. Mohl byste se prosím na to podívat a případně informace sloučit do článku jednoho? Já jsem se to pokoušel hledat, na ostatních wiki je uveden vždy pod jménem Walter, na Google je to nejednoznačné, někde jsem ale našel , že se jmenuje Walter R. Cunningham, případně Walter Robert Cunningham. Nevím jestli Ronnie není spíš zdrobnělina nebo přezdívka. Zkuste se na to podívat až budete mít chvilku. Mějte se hezky --ZK001 12:12, 18. 2. 2008 (UTC)

  • Podle knižní předlohy i Cosparu, tedy mezinárodní eviodence všech kosmických lodí, je jeho plné jméno Ronnie Walter Cunningham. A v obou těchnto zdrojích píší vždy jako první hlavní jméno, to druhé je používané méně, či vůbec. V novinových článcích píší jednou tak, jindy tak. A hlavně: na WIKI někdo vytvořil obrovský Seznam kosmonoutů a ten je pro mne hlavní. Jak jednou zpochybníme ten, pak jsou na vodě všechna jména, protože Rusové, Američané i křtění Češi máme jména dvě. Proto doporučuji Ronnie Cuningham. --P.Starý 16:25, 18. 2. 2008 (UTC)
    • Právě jste změnu dokončil, moc děkuji--P.Starý 18:27, 18. 2. 2008 (UTC)

Podpis / přejmenování[editovat zdroj]

Dobrý den,

všiml jsem si, že jste si před časem změnil podpis, který nyní neobsahuje vaše reálné uživatelské jméno, ani nic, co by se mu podobalo (a dalo se to alespoň tolerovat). Jistě nebudu sám, koho takový podpis v diskusích mate neexistujícím jménem a uvítal bych, kdybyste si ho upravil, aby v tomto směru vyhovoval, např. použitím obou alternativ, tj. něco jako třeba P.Starý (Zákupák) apod.

Na druhé straně, domníváte-li se, že jste si zvolil své uživatelské jméno nevhodně, rád bych vás upozornil na možnost přejmenování uživatelského účtu, přičemž všechny vámi provedené editace vám zůstanou připsány. O takovéto přejmenování je třeba požádat některého z byrokratů, kteří ho zpravidla bez námitek dříve či později provedou, a poté se můžete podepisovat již svým novým jménem, aniž by to někoho mátlo.

Buď jak buď, současný stav není příliš vhodný, a proto bych (a určitě nejen já) uvítal jeho změnu. Děkuji za pochopení.

Danny B. | diskuse | mail | přehled příspěvků | 18:31, 20. 2. 2008 (UTC)

Při prvním přihlášení na WIKI před 2 měsíci jsem zvolil Zákupák. Od té doby jsem ho neměnil. Na téže přihlašovací stránce je okénko předepsané Alternativní podpis. Tož jsem zvolil P.Starý. Až později jsem zjistil, že v přehledu Poslední změny se můj podpis (viz zdejší tabulka se čtyřmi vlnovkami)mění sám na Zákupák, kdežto v diskusních stránkách se mění na P.Starý. Když kliknete na P.Starý, ukáže to podtext Zákupák. Nevím jak donutit program, aby se choval stejně a dva zdejší kolegové mi napsali, ať se tím nezatěžuji.Čili když mi správci nějak jméno upraví (ale abych se vůbec sem dostal), nebudu protestovat. Možná vymazat v přihlašovací tabulce alternativní jméno? Tak proč to tam vůbec je?--P.Starý 18:48, 20. 2. 2008 (UTC)
Identifikace uživatele (přihlašovací jméno nebo IP adresa u nepřihlášených) v posledních změnách, historii stránek atd. není totéž co alternativní podpis. Jako identifikace uživatele se vyplňuje vždy přihlašovací jméno, které jste si zvolil při registraci (nebo na které jste se později nechal přejmenovat byrokratem), jeho vypisovaná podoba nejde ovlivnit a se čtyřmi vlnovkami to vůbec nesouvisí. Alternativní podpis se týká právě podepisování čtyřmi vlnovkami typicky v diskusích. Alternativní podpis se může hodit v různých případech, třeba na „obejití“ technických omezení uživatelského jména (uživatelské jméno například nemůže obsahovat některé speciální znaky nebo začínat malým písmenem) nebo doplnění dalších informací. Nechceme po vás, abyste se nepodepisoval jakkoliv jinak než Zákupak ani abyste si nechal přejmenovat účet, pokud byste to sám nechtěl, první Dannym B. uvedená možnost (dát za P. Starý do závorky Zákupák) pro lepší orientaci ostatních uživatelů v diskusích stačí. --Milda 19:32, 20. 2. 2008 (UTC)


Interwiki[editovat zdroj]

Važený kolego, mám k Vám jednu prosbu, když vytvoříte heslo o kosmonautech, nemůžete hned dodat interwiki? Doplnil jsem jen a dodal také obrázek. U kosmonautů bude obrázky skoro na 100% na commons, stačí si vybrat. Kdybyste si nevěděl rady, poradím. --Mirek256 08:24, 24. 2. 2008 (UTC)

Kdybych obojí uměl, přirozeně bych to hned udělal. Naštěstí to řada wikikolegů ví a hned to po mě dokončuje. Ještě mám písemné podklady pro deset kosmonautů, pak přejdu na hesla jiná. Tak to se mnou vydržte. Ovšem kdyby jste mi poslal návod (kategorie: pro blbé a seniory), zkusil bych to. Dík (Zákupák)--P.Starý 08:32, 24. 2. 2008 (UTC)

Já rád interwiki dodělám a obrázek dodám, jestli to někdo neudělá přede mnou. Jinak jsem skoro soused, žiji na druhé straně Lužických hor,do Zákup jezdím často na kole. --Mirek256 09:03, 24. 2. 2008 (UTC)


Zdravím, já jsem pro setkání, neměl byste zájem jet na setkání německých, českých a polských wikipedistů v Žitavě? Zde je odkaz *[1]. S pozdravem --Mirek256 17:07, 25. 2. 2008 (UTC)

Neumím polsky a německy a pracuji i v sobotu dopoledne, nemám už ani auto, takže ne. Nejdál beru vlakem Děčín - Liberec -preferuji Českou Lípu.(Zákupák)--P.Starý 17:39, 25. 2. 2008 (UTC)

Infobox zdroje[editovat zdroj]

Dnes jsem si okopíroval šablonku infobox, kam lze doplňovat základní údaje o literárních zdrojích ve stanovaném pořadí. Takže teď projdu během pár dní všech 150 hesel, na kterých jsem dělal a kde to dosud nikdo neupravil, udělám já. Zas něco nového umím, což je hlavní důvod mé zdejší existence.(Zákupák)--P.Starý 05:41, 27. 2. 2008 (UTC)

Interwiki + Obrázky[editovat zdroj]

Zdravím. Děkuji za všechny vytvořené články. Chci Vás však poprosit o přidávání „odkazů interwiki“, tedy mezijazykových odkazů na Wikipedie v ostatních jazycích. Mají syntaxi [[kód jazyka:Název článku v daném jazyce]], umístěny bývají ve spodní části zdrojového kódu článku, po uložení se zobrazí v navigačním panelu při levém okraji pod ostatními panely. Vizte příklad jak by měly vypadat.

  1. Je třeba vyhledat identické heslo v angličtině nebo jiném jazyce a tento kód okopírovat ze spodní části tamního článku. Právě tento krok vyžaduje člověka, není automatizovaný.
  2. Mezi takto získané odkazy připište [[en:název v onom jazyce]], protože v cizojazyčné verzi pochopitelně není odkaz na původní článek. Umístěte ho na správné místo v abecedním pořadí podle kódů jazyků.
  3. Srovnané odkazy uložte do českého článku.
  4. Odkaz na český článek v této formě dopište na správné místo do článku anglického.

O rozšíření do dalších jazykových verzí se už obvykle postarají roboti. Vaše články budou o krok blíže dokonalosti. Díky. Jazykové verze článku najdete tak, že třeba na http://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page zadáte ve vašem případě jméno kosmonauta a když ten článek sedí, tak ho dáte v anglické wikipedii editovat a úplně dole zkopírujete celé interwiki, hodí se pak přidat i anglickou verzi, která tam samozřejmě není zobrazena, protože jste na anglické verzi, ale stačí dát jen třeba anglické iw a roboti už zbytek za čas doplní. A s obrázky se to má jednoduše tak, že až najdete třebas anglickou verzi, tak tam asi bude obrázek, ten otevřete a zkopírujete jeho název a ten pak vložíte takhle: [[Image:Brandenstein.jpg|thumb|right|Daniel Brandenstein]] (pozn. nowiki je jenom tag, který zabraňuje používání wikijazyka a zobrazí jen text), thumb znamená, že je ohraničen, right znamená, že je zarovnán napravo a poslední je popis obrázku... Doufám, že je to pro Vás srozumitelné. Pěkný den.... --Elm 13:24, 9. 3. 2008 (UTC)

Wikivyznamenání za práci na článcích o astronomii a kosmonautice („Řád Galilea Galilei“)[editovat zdroj]

Wikivyznamenání za práci na článcích o astronomii a kosmonautice („Řád Galilea Galilei“)

Přeji Vám pěkný podvečer,
tímto řádem bych Vám chtěl poděkovat za Vaše příspěvky na poli kosmonautiky, kterými wikipedii vylepšujete. Přeji Vám, ať Vám Vaše nadšení vydrží co nejdéle, Vaše práce ať je nadále toliko plodná a technické záležitosti ať důkladněji zvládnete. S pozdravem --Podzemnik 18:23, 17. 3. 2008 (UTC)

  • Děkuji za uznání --P.Starý 18:58, 17. 3. 2008 (UTC)

Externí odkazy nebo Literatura?[editovat zdroj]

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli odkazy, které uvádíte v sekci Externí odkazy jako například v článku Vandenberg Air Force Base, jsou skutečně odkazy na relevantní internetové zdroje nebo to jsou použité zdroje, které by se měly uvádět pod sekci Literatura. Jde mi jen o to, aby se v budoucnosti případně neztratily informace o zdrojích článku, což by se mohlo stát, protože někteří Wikipedisté promazávají Externí odkazy, ať už z důvodu jejich množství, nerelevantnosti nebo protože obsahující mnoho komerčního obsahu. Odkazy, které budou umístěny v sekci Literatura by se mazat neměly, protože jsou nutné kvůli Autorským právům. --Sevela.p 16:48, 4. 4. 2008 (UTC)

  • Dobrý den i vám, tento váš názor mi píšete vlastně podruhé. Řada správců, kteří mne na WIKI zaučovali v prosinci, má naprosto jiný názor. Literatura to jsou odkazy na knihy, písemné zdroje, kdežto externí jsou www stránky. Vyvaruji se odkazovat na blogy, které jsou zde považovány za nevěrohodný zdroj informací. Do literatury zařazuji knihy, které mám doma či si je půjčuji z knihovny. Pokud se rozhodnete, že začnete odkazy upravovat podle svého pojetí, začněte prosím u hesel správců a bezpečně se tak konečně nekonečná debata o oblasti odkazů hesel ukončí. Já se Vám bránit nebudu, nemám dostatek wikiznalostí, oni na to mají dost pádnějších argumentů, čili soupeře k prosazení svého názoru si hledejte sobě na úrovni. Když to bude po Vašem, časem má hesla takto upravím. Předem vám děkuji. --P.Starý 17:25, 4. 4. 2008 (UTC)

Letecké základny USA[editovat zdroj]

Ahoj. Všiml jsem si, že zakládáš/zakládáte mimojiné články o leteckých základnách Spojených států. Chtěl jsem se zeptat zda-li je nutné, aby články nesly anglický název, když jsme česká wikipedie a existují ekvivalentní česky běžně užívané názvy vizte Vandenbergova letecká základna namísto Vandenberg Air Force Base.--Faigl.ladislav 22:36, 26. 4. 2008 (UTC)

  • Problém je ten, že Vandenberg, Edwards, Canaveral jsou jednak původními leteckými základnami a také později doplněné na kosmodrom. Takže česky buď Základna, nebo Kosmodrom Edwads? Problém je, že některá zařízení jsou víceúčelová, mohou se tak jmenovat i původní vesničky, území, čili buď vytvářet soustavu přesměrování, nebo vymyslet název vyhovující všemu očekávanému. Proto jsem volil neutrální označení originálu. A proto jsem dnes dotaz nyní položil k posouzení do sekce Pravidla na wiki. Já anglicky neumím, čili přeznačení do češtiny mi opravdu nevadí. --P.Starý 04:15, 27. 4. 2008 (UTC)

Sonda Magellan[editovat zdroj]

Zdravím do Zákup. Trochu jsem znejistěl, když jsem zjistil, že jste ze seznamu nových hesel na kosmonautickém portálu předčasně vyřadil heslo Magellan (sonda). Myslíte, že by to tam nemělo patřit? Na našem portálu by měla mít své místo i nepilotovaná kosmonautika (družicový průzkum Země, sondy k planetám, ..). Hezký večer přeje --ZK001 19:45, 27. 4. 2008 (UTC)

Řada hesel patří. alespoň se mi to tak zdá, najednou min.do dvou portálů. Už před 2 měsíci jsem navrhoval, abychom se dohodli, kam které heslo zařadit do "sledování". Nikdo nereagoval, teď jste první. Zatím jsem upřednostňoval, že hesla týkající se kosmonautů, lodí a programy se jich přímo dotýkající bude na portálu Kosmonautika, výzkum vesmíru sondami portálu Astronautika. Vyjímkou je úsilí o heslo Voyager. Jakmile se dohodneme, že Magellan patří naráz na oba portály (proč ne), začnu hlídat novinky i na portálu druhém a duplicitně vše kolem sond dávat na oba portály. Tento problém má ještě druhou polohu, starost o tzv.vesmírné pahýly, které patří zatím oběma portálům. Nevím, jak diskuzi rozproudit a udělat závěry, když nám zakladatel portálu Krvesaj kamsi emigroval. Moc mi to mrzí.--P.Starý 20:05, 27. 4. 2008 (UTC)
Díval jsem se i na jiné kosmonautické encyklopedie (např. MEK, SPACE 40 a další) a ve všech jsou uváděny sondy a vše co lítá do vesmíru vedle kosmonautů, stanic, kosmodromů. Spíš bychom se měli ptát, co očekává čtenář Wikipedie, když vstoupí na portál Kosmonautika. Myslím, že kosmické sondy bezesporu patří mezi zde očekávaná témata.
Podle mě by měly být nepilotované lety prioritně uvedeny na portálu Kosmonautika a pokud se týkají i astronomických výzkumů, tedy i na portálu Astronomie. Heslo Magellan (sonda) kromě u Kosmonautiky (protože je to kosmická sonda) by mělo být také uvedeno na portálu Planetární vědy (zmapovala povrch a gravitační pole Venuše).
P.S. Podíval jsem se na uživatelskou stránku Krvesaje a nevěřil jsem svým očím. A to jako skončil nebo co? To by byla tedy škoda. Nevíte o něm něco? --ZK001 21:50, 27. 4. 2008 (UTC)
Dobře, dohodli jsme se, sondy mají místo souběžně na 2, někdy i třech portálech. Já budu hlídat jen p.Kosmonautika (který Krvesaj na mé prosby založil), do Astronautiky a jiných zasahovat nebudu. Kde Krvesaj je (neřekl že končí, jen je teď anonymem)a důvody jeho rozhodnutí neznám. Mě to vadí proto, že jsme zůstali na portálu jen my dva a rozhodně nestíháme ty mezery doplnit. Každý kosmonaut mne stojí 1,5 hodiny času a chybí jich 150-200. A létají další, jsou nové programy, projekty, o sondách ani raději nemluvím. --P.Starý 03:41, 28. 4. 2008 (UTC)

Pěkný večer, vidím, že jste se už do Sojuzů pustil. Vypadá to dobře. Já jsem zatím udělal šablonu Sojuz, kde je kompletní přehled těchto kosmických lodí. Zatím jsem to zkušebně vložil do článku Sojuz 3. Teď ovšem nevím, jestli to není moc rozsáhlé a jestli se to k článku hodí. Zkuste se na to podívat, jestli to budeme k Sojuzům přidávat nebo jestli to zrušit. Šablonu jsem převzal z en, kde to používají. Také se omlouvám za zdržení odpovědi na váš email, teď chodím z práce pozdě večer a nestíhám. Zítra se polepším. Zdraví --ZK001 21:22, 30. 4. 2008 (UTC)

Zdravím, šablona je fajn, ale chtělo by ji to zmenšit o třetinu. Obsah ne, je dobrý, ale třeba písmo, mezery mezi řádky a následně výšku šablony. Ale i kdyby to nešlo, tak ji nechte takovou, jaká je.--P.Starý 02:27, 3. 5. 2008 (UTC)
Tak se mi povedlo šablonu překopat, snad to bude takhle lepší. Dobrou noc --ZK001 23:34, 5. 5. 2008 (UTC)

Kosmonautika a letadlové lodě[editovat zdroj]

Pěkný večer, možná Vás potěší, že u jednoho mého dnešního hesla k letadlovým lodím (Třída Essex) se objevila kapitolka o tom, jak z moře lovily piloty z misí Apollo a Skylab;-) Jinak Portál:Kosmonautika sleduji s velkým potěšením a přeju hodně zdaru. --Nadkachna 23:16, 2. 5. 2008 (UTC)

No to je fajn, až budete mít seznam let.lodí USA hotov, podívám se na přesné názvy a u všech kosmonautů USA z programů před raketoplány (Gemini, Apollo, Skylab, Mercury) odkazy na tyto zamodrám. I vám přeju, ať máte potěšení z toho, co tu pro lidstvo (a sebe) děláte.--P.Starý 02:16, 3. 5. 2008 (UTC)

RE: Kosmonaut[editovat zdroj]

ano, diaktrika je spravne a byla to docela dulezita osoba, jdu ji tam dopsat :P nenapsal jsem ji tam, protoze jsem tam chtel jen dat osoby, ktere tu na wikipedii maji clanek, protoze je podle me zbytecne o necem mluvit, kdyz se nevi o koho jde...--Martinnguyen 15:43, 5. 5. 2008 (UTC)

Morový sloup v České Lípě[editovat zdroj]

Nepodařilo se mi na webu města Česká Lípa najít Vámi uváděnou informaci, že tamnímu trojičnímu sloupu se také říkalo "mariánský". Můžete mi dát link na konkrétní stránku? Díky a hezký večer. Jan.Kamenicek 20:55, 16. 5. 2008 (UTC)

V externích odkazech hesla je to třetí na regionální server Česká Lípa, uvnitř vlevo Historie, uvnitř kapitola Česká Lípa od 17 do pol.19.století. Tam to označení je. Však ten sloup mi nepřipadá ani jako jiné trojiční , je daleko jednodušší, pojem trojiční ve zdejším hesle není ode mne. Až se na náměstí dostanu, tak si ho prohlédnu, jestli na něm není nějaké cedulka. --Zákupák 03:30, 17. 5. 2008 (UTC)
Nějaký popisek na sloupu být může, ale i bez něj by mělo být jasné, zda na jeho vrcholu stojí Panna Marie nebo Svatá Trojice (někdy tři postavy Boha Otce, Syna a Ducha svatého, někdy jen zastoupená nějakým symbolem, jako třeba na trojičním sloupu před kostelem sv. Mikuláše v Praze). Jan.Kamenicek 09:08, 17. 5. 2008 (UTC)
Na externím odkazu České Lípy č.2: http://www.i-noviny.cz/lipa-drive-a-dnes-8-namesti-19131.html , je vylíčena historie a současnost náměstí vč.fotky. Čili určitě to byl a je sloup Trojiční a druhý název zřejmě získal kvůli poutím, které u něj začínaly a mířily ke kostelu sv.Marie, proto přezdívka Mariánský. Díky za ten zájem, donutí mi to hledat a hlídat se, abych nekecal. I takové sklony mám --Zákupák 13:29, 17. 5. 2008 (UTC)
Není zač, sloupy jsou pro mne osobně celkově zajímavé téma jako takové středoevropské specifikum. Co se týká té přezdívky, chtělo by to asi najít nějaký zdroj, který by potvrdil nejen to, že se sloupu takto někdy říká, ale i to proč (výše uvedený článek na i-noviny to přímo neuvádí). Zasvěcen totiž může být buď Panně Marii anebo Nejsvětější Trojici, ale ne obojímu, a proto to v článku vypadá poněkud zmatečně - každého hned napadne otázka, jak je možné, že se sloupu s Trojicí říká "mariánský"? Chtělo by to buď blíže vysvětlit, nebo neuvádět. Díky. Jan.Kamenicek 14:02, 17. 5. 2008 (UTC)
Pojmenování Mariánský uvádí oficiální web města na této stránce: http://www.ceskalipa.cz/info/ceska-lipa-od-17-do-12-19-stoleti/. Nemohu jeden zdroj zapřít, že se mi nezdá, tvrzení jsou prostě dvě a proto si myslím, že text hesla by oba názvy měl uvádět --Zákupák 14:14, 17. 5. 2008 (UTC)
Pokud se některé zdroje evidentně mýlí, je možné tento omyl uvést, ovšem jen s vysvětlením (pokud se ho podaří nalézt). Jinak si myslím, že to čtenáře jen mate. Jak jste mohl vidět výše, mne to při čtení rozhodně zmátlo, nikdy jsem se nesetkal s tím, že by se sloupu zasvěcenému Trojici, říkalo "mariánský" nebo naopak. Jan.Kamenicek 14:52, 17. 5. 2008 (UTC)

Šablona smazat[editovat zdroj]

Díky za patrolování, jen bych poprosil šablonu {{smazat}} dávat hned nahoru. Občas zapomínám v rychlosti vyplnit zdůvodnění mazání, a když bude bude šablona se zdůvodněním nahoře, bude její obsah vidět ve shrnutí;-) Jedudědek 20:01, 30. 5. 2008 (UTC)

Článek Závody ve zbrojení[editovat zdroj]

Zdravím, v článku Závody ve zbrojení slibujete v diskusi brzké úpravy. Jen připomínám, zda se do toho chcete pustit. Jinak bych byl pro smazání.--DeeMusil 15:25, 18. 6. 2008 (UTC)

Jdu na to, díky za upozornění.--Zákupák 15:38, 18. 6. 2008 (UTC)

K vesmíru[editovat zdroj]

Ahoj kolego. Nemám moc času v posledních dnech dělat na vesmíru, ale našla jsem tenhle odkaz, kdyby tu bylo potřeba dle něj něco aktualizovat, nebo tak nějak. Zdravím, měj pěkný den. [2] --Mydlinka 13:32, 26. 6. 2008 (UTC)

Wikivyznamenání: Student[editovat zdroj]

„Student“

Jak koukám, tak Vy si taky zasloužíte vyznamenání! A ne jen ledajaké. Českou Wikipedii jste už obohatil více než dvěma tisícovkami editací za dobu půl roku, což je úctyhodný výkon! Proto přijměte Wikivyznamenání za věrnost „Student“. S přáním dalších editací a dobré nálady --Doktory 21:37, 6. 7. 2008 (UTC)


Nevím o co jde[editovat zdroj]

Nevim o co ti jde, postupoval jsem stejně tak, jak postupovali někteří uživatelé přede mnou. Našel jsem tu několik kategorií, ve kterých je jen jeden uživatel, a taky si ho neotravoval. Takže prosím, zůstaň raději u psaní těch e-mailů, a nenavážej se do mě. --Zipacna1 14:16, 12. 7. 2008 (UTC)

Není třeba se omlouvat. Prudkost je bohužel moje okamžitá reakce v podobných situacích. Než jste napsal, řešil jsem problém s jedním ze správců, a ten sám kategorii podpořil, protože sám je zapsán v několika, jak jste vy popisoval. S pozdravem --Zipacna1 15:35, 12. 7. 2008 (UTC)

Prosba o rakety Delta[editovat zdroj]

Ahoj kolego. Díky za typy raket, o kterých píšeš. V souvislosti se zamodřením hesla Spitzerův vesmírný dalekohled jsem tě chtěla poprosit, zda-li bys neuvažoval o napsání hesla Rakety Delta. Je tam odkaz na raketu Delta II, ale z toho by se zatím mohlo udělat přesměrování. Díky moc. Pěkný den. --Mydlinka 17. 7. 2008, 16:25 (UTC)

  • Udělám až za 3-7 dní podle katalogu MEK (tam je informací hodně), napřed chci dodělat lety programu Helios.--Zákupák 17. 7. 2008, 16:35 (UTC)

FK Teplice[editovat zdroj]

Zdravím, uplně jsem asi nepochopi, co máte na mysli. Každopádně, editujte, jak uznáte za vhodné, já se přizpůsobím :-) BrckoGOS 19.7.2008, 12:59 (UTC)

Re: Portál Vietnam[editovat zdroj]

Dobry vecer. Az budu mit cas tak se do toho urcite pustim. Jinak bych byl velice ocenil seznam s vypsanyma heslama. --Martinnguyen 20. 7. 2008, 18:26 (UTC)

RE: Nováček[editovat zdroj]

Moc děkuju za upozornění .. ihned jsem ocenění stáhnul a přídám ho až za daných podmínek :) .. taky hodně zdaru :)


Zdravím kolego, nechtěl byste dát do recenze článek Zákupy? Posunulo by jej do dopředu, s technickými věcmi bych pomohl, v Zákupech bys mohl i pomoci s fotografiemi, referencemi. Dokonce jsem se na Vaši radu přihlásil i do knihovny. Jen se mi zdá, že se jedna maličkost na Zápupech vyvíjí špatným směrem, příkladem jsou tak trošku Letovice. Ale zas na druhou stranu to není tak hrozné. Opravdu by se ze Zákup dal udělat dobrý článek, nebo i nejlepší.--Mirek256 25. 7. 2008, 19:26 (UTC)

  • Dřív než za rok ne. Tam toho chybí hrozně moc a čelit útokům (leckdy hrubým) desítek připomínek se mi nechce. Raději každých deset dní přidám drobnost do hesel okolních měst, to je pro radost. Jak Zákupy, tak Českou Lípu chci jednou úplně předělat podle např.Mohelnice, ta je také v dobrých heslech. Zatím to tam strkám jako do šuplíků. Mimochgodem, už mám asi 30 svých fotek ze Zákup na ploše PC, ale zatím je do wiki neumím vložit. I když tu všude je návodů dost. Jinak díky, mějte se --Zákupák 25. 7. 2008, 19:38 (UTC)

Fotky se vkládají přes toto rozhraní [[3]], jinak hlavní strana commons je [[4]], a ostatní je trošku návodné.-:)))--Mirek256 25. 7. 2008, 19:45 (UTC)

FK Teplice napodruhé[editovat zdroj]

Mrkněte se prosím na článek FC Boby Brno - soupiska 1994/95 jakožto vzor pro další. Začal jsem tyto statistiky vytvářet u každého z klubů, právě pracuji na tom Brněnském. Chci tím říct, že se dostanu i k tomu Teplickému a tím bychom vyřešili problém s nezachováním historických statistických údajů. Já tedy doufám, že nám to nikdo mazat nebude. Co vy na to? :-) BrckoGOS

Dal jste si nadlidský úkol. Všechny prvoligové kluby a všechny ročníky? Co ročník, to heslo?To nemůžete sám zvládnout, jedná se o mnoho desítek hesel. A jak řešit sestoupivší, kteří se za rok, dva vrátí? Začne vás ta mechanická práce bez konce v dohlednu nudit. A budete zanedbávat zajímavé, aktuální soutěže a fotbalové novinky. Zkuste (fandíte-li Brnu) udělat vše k Brnu. Od historie, výsledků, hráčů, rok za rokem. A až budete mít celé Brno v pořádku, zvažte zda pokračovat takto u každého klubu, nebo si to nějak zjednodušit. Na druhou stranu, kdyby jste udělal po Brnu i jen ty Teplice, já vám budu děkovat hodně dlouho. A možná podle toho vzoru se chytí ještě někdo další. A ještě jeden pohled: takto rozmělněný klub na desítky hesel, to žádné heslo na titul dobrý či nejlepší nedosáhne. A vy máte i technické znalosti na PC takové, že by to byla škoda. --Zákupák 28. 7. 2008, 16:06 (UTC)
Toho bych se nebál, času mám na to dost, jsem jinak fanda Slavie :-) Já si s tím pohraju, když někdo pomůže, budu jen rád, ale času je na to určitě dost :-) Takže jen sledujte, já to zvládnu :-D BrckoGOS

Ahoj, Zirland není stewardem za českou wiki. Je stewardem za sebe. Něco jako steward za českou wiki nelze být. Popravdě steward nemá a nesmí zasahovat na své domovské wiki (rozumněji té, na které má hlavní účet). To jen pro doplnění :) --Chmee2 2. 8. 2008, 17:06 (UTC)

Zdravím, něco na úpravu od "Vás" :) --Elm 3. 8. 2008, 11:39 (UTC)


Trošku jsem pracoval na Varnsdorfu, vím že se sá ještě hodně zlepšovat, byl bych rád, kdybyste napsal svůj názor, co tam chybí a co je špatně. Moc děkuji.--Mirek256 4. 8. 2008, 06:12 (UTC)

K evidenci hesel[editovat zdroj]

Prepáčte, že na Vašu otázku odpovedám až teraz, ale bola som týždeń mimo dosahu internetu. Vidím, že na otázku ohľadom pridávania nových hesiel Vám už odpovedal Adrian. Ja len dodávam, že vytváranie kategorizácie pomocou bota má aj svoju tienistú stránku a tou je to, že na to máme len jediného bota a redaktor, ktorý ho spúšťa, je málo aktívny. Často sa nedočkáme aktualizácie celé dva mesiace.

Čo sa týka vkladania šablón na portál do hesiel, to bežne nerobíme, pretože ja osobne považujem za zbytočné odkazovať na portál z každej stránky obsahujúcej súvisiacu tému. Šablónu na portál vkladáme len do základných článkov a niekedy sa odkazy na portál vyskytujú aj v infoboxoch a navigačných šablónach. Samostatne ich ale vkladáme veľmi zriedkavo. Keďže portály sa tematicky prekrývajú, nevidím problém v tom, že by odkaz na nové heslo nemohol viesť z jedného, dvoch alebo aj troch portálov - napríklad kategórie týkajúce sa výskumu planét sú spoločné pre portály Astronómia, Kozmonautika a Slnečná sústava a preto sa nový článok napr. o nejakej sonde skúmajúcej planétu zjaví na všetkých troch portáloch. --Eryn Blaire 14. 8. 2008, 12:18 (UTC)

Díky za informace. K vkládání šablony odkazující na portál: od počátku její existence (asi 3 měsíce) ji vkládám jen do hesel, která rozšiřuji a nejsou subpahýlem, nemusíme se za ně stydět. A ač jsme se o tom nikdy nedohadovali, dělají to tak všichni. Nekvalitní heslo (subpahýl či pahýl bez zdrojů) si nezasluhuje hezkou šablonu. Nikdy jsem ji nevložil do hesla jiného kolegy, aniž bych nějak přispěl k jeho zkvalitnění, nemám tolik odvahy. Ale občas jej požádám v diskusi toho hesla, ať zváží vhodnost jeho vložení. Ta šablonka je pro mne (mluvím jen za sebe) oceněním určitého stupně kvality, ne tedy reklama na náš portál. Nu a proč jsem začal s vkládáním (a svou evidencí hesel k portálu), právě proto, že my bota schopného udělat výčet hesel k oblasti kosmonautiky zatím nemáme. Souhlasím s praxí vkládat u některých hesel odkazy na více portálů. Já se spíš zajímal, zda na vaší wiki proběhla nějaká diskuse o rozdělení sfér mezi portály, něco jako projekty ke zkvalitnění, tvorby odpovídajících kategorií a šablon. --Zákupák 14. 8. 2008, 15:24 (UTC)
To vkladanie šablóny do slušných článkov je celkom dobrá myšlienka, žiaľ, u nás sa nevžila. My na lepšie články upozorňujeme priamimi odkazmi z portálov, napríklad prostredníctvom odporúčaných článkov alebo zaujímavostí. Diskusia o rozdelení sfér vplyvu medzi portálmi u nás neprebiehala (najskôr preto, že odkazy na portály do hesiel príliš nevkladáme a preto nebol dôvod sa tým zaoberať), iba po vytvorení nového portálu sa upravovali zoznamy kategórií pre bota. Projekty na skvalitnenie máme len dva, WikiProjekt Astronómia, WikiProjekt Slnečná sústava, pričom ale hlavne prvý z nich je už značne zastaralý a neaktuálny. Všeobecne sa u nás málo ľudí zaoberá portálmi a vecami s nimi súvisiacimi, čo ma dosť mrzí. --Eryn Blaire 14. 8. 2008, 15:44 (UTC)

Vzkaz od Krvesaje[editovat zdroj]

Ahoj kolego. Na své diskusní stránce jsem ti zanechal vzkaz k vyznamenáním a jeden námět ohledně wikiportálu. Pěkný den a těším se na odpověď. --Krvesaj 26. 8. 2008, 08:00 (UTC)

Co říkáš na tohle? Je to jen návrh. :-) --Krvesaj 26. 8. 2008, 17:40 (UTC)
Graficky super. Ještě tam do toho okruží vecpi slovo kosmonautika. Aby to bylo jednoznačné i pro cizince. A ještě mi napadá - co takhle vytvořit tři barevné varianty téhož, kde zlatá by byla třeba za dovedení hesla k nejlepšímu článku, stříbrná na dobrý, modrá ostatní. Nemuseli bychom vymýšlet další grafiku. --Zákupák 26. 8. 2008, 17:50 (UTC)
No tak já to teda zadám kolegovi z práce, který mi pomáhal s tímhle. Asi mě to bude stát nějaké to pivo, zdržuji ho tím od práce :-) Zkusím to. --Krvesaj 26. 8. 2008, 17:53 (UTC)
Upravil jsem šablonu Sojuz (omlouvám se, že jsem to dal automaticky podle čísel mezi pilotované) a vytvořil jsem žádanou kategorii, ale zatím jsem do ní zařadil právě Sojuz 20. Opravdu nestíhám, uvidím, jak na tom budu večer. Pěkný den. --Krvesaj 8. 9. 2008, 09:07 (UTC)
Díky za práci na Sojuzech, kolego. Nezmůžu se než na doplňování infoboxů, ještě jednou díky, děláš na kosmonautice strašně moc. Měj pěkný večer. --Krvesaj 27. 9. 2008, 17:09 (UTC)
Ahoj kolego. Díky za hesla. Všiml jsem si ale, že pravidelně píšeš např. "188 kosmonaut ze Země", nebo "75 let do vesmíru" atd. Správně se za řadovou číslovkou píše tečka. Takže by to mělo být "188. kosmonaut ze Země", nebo "75. let do vesmíru" atd. Je to maličkost, ale přesto si na ní dovoluji upozornit. Pěkný pátek a víkend přeje --Krvesaj 9. 10. 2008, 21:03 (UTC)
Dík za upozornění, měj se--Zákupák 10. 10. 2008, 03:40 (UTC)

Kosmonauti[editovat zdroj]

Zdravím, kolego, tak jsme se já a ArthurBot poprali s kategoriemi kosmonautů a přišli jsme na několik nesrovnalostí. Například existovaly vedle sebe kategorie Kosmonauté Ruska (v kategorii Kosmonauti podle země) a Ruští kosmonauté (v kategorii Kosmonauti podle národnosti). Obsah těchto dvou jsme sloučili do jedné. Lepší řešení mě nenapadlo, tak doufám, že je to tak správně.
Dále jsem jen tak ze zvědavosti nahlédl na některé články. Jeffrey Hoffman je v kategorii Židovští kosmonauti, ale není v kategorii Američtí kosmonauti. Je to tak správně? Možná by stálo za to všechny články projít, zkontrolovat jejich kategorie a současně se v rámci vašeho wikiprojektu domluvit na nějakém systému celé kategorizace. Pokud budete zase na něco potřebovat bota, ozvěte se. Pěkný večer! -- Mercy (|) 21. 10. 2008, 19:22 (UTC)

Díky moc. Celý ten systém kategorizace vnesli v posledních 10 dnech kolegové Jann a Martinsluka a první kategorie (stát i národnost) pro izraelského kosmonauta zavedl v létě kolega Faigl. Že tam jsou chyby vím (ti Rusové), lehce jsem pány upozornil. Mj.na diskusní stránce wikiprojektu Kosmonauka, kde jsem obecně problém kategorizace otevřel. A také na jejich osobních diskusních stránkách. Nechtěl jsem je peskovat, sám dělám i větší chyby a jsem rád i za takovou pomoc. Vždyť je nás tak u kosmonautiky strašně málo.--Zákupák 21. 10. 2008, 19:35 (UTC)

Potřebuji pomoc[editovat zdroj]

Prosím pomůžeš mi v článku STS-32 tabulka mě nechce naskočit. Martinsluka 23. 10. 2008, 18:04

Martine, takové problémy píšu vždy do diskuse k tomu heslu. Protože po každé editaci po tobě vše někdo hned čte, kontroluje a leckdy i bez žádání někoho konkretně hned někdo další zasahuje. A druhá možnost, kterou rád jako ověřenou používám, při editaci dole do shrnutí píšu, co jsem nedodělal. Tak tam napiš: pomozte mi někdo vložit či udělat to, nebo "mám problém, píšu to do diskuse". Určitě ti někdo během hodiny pomůže. Na mne se obracet kvůli technice HTML není dobré, jsem totální laik. --Zákupák 23. 10. 2008, 17:09 (UTC)

Kytička[editovat zdroj]

Dobrý den kolego, udělil jsem Vám wikikytičku za to, jak hezky sledujete, kdo má kdy dostat vyznamenání za věrnost Wikipedii. Je to moc a moc záslužná práce a vyznamenaného to určitě více potěší, než když si to vyznamenání udělí sám. Děkuji --Chalupa 30. 10. 2008, 15:31 (UTC)

Díky - já vím, že je toho moc během uplynulých týdnů a také jsem kvůli tomu nejen já dostal vyčiněno (a mí předchůdci kolegové i dost ostře). Potřebuji však ten proces odtabuizovat, ta placka je uznání za věrnost a dost, neměla by vést k závisti či pochybám (jsou tací, co ji spojují s kvalitou hesel), prostě musí to být normálka české Wikipedie. Ještě jednou díky, hezký večer --Zákupák 30. 10. 2008, 15:44 (UTC)

Odpověď Svitávka[editovat zdroj]

Také Vás zdravím, odkaz na stránku rybářů jsem smazal, protože při kontrole všech odkazů, kterou před každou provedenou změnou provádím, jsem se nemohl z této stránky vrátit zpět na Wiki a přišel jsem tak o všechny provedené úpravy. Nevím, možná jsem někde udělal chybu. Vyzkoušejte to také a uvidíme.

S tou Commons to určitě zkuste. Není to těžké. Byla by škoda se o tyto fotky nepodělit s ostatními. Jinak co se týče fotek mám z letošního léta pár obrázků Robečského potoka, co jsem nafotil v Doksech. Mohli bychom společně vytvořit další článek. :) Hezký večer.--JirkaSv 1. 11. 2008, 20:19 (UTC)

Wikivyznamenání - odpověď[editovat zdroj]

Děkuji za wikivyznamenání a za povzbuzení do další činnosti. Já však nyní budu usilovat o „Řád Commons“ nebo o „Řád bystrého oka“. Nejlepší by bylo získat ho od Jimmy Walese, ale o si mě ještě nevšiml. Přeji Vám hezký den.--snek01 7. 11. 2008, 13:30 (UTC)

Indický oceán[editovat zdroj]

Bohužel si toho nikdo půl hodiny nevšiml blok by určitě dostal. Teď už by blok neměl význam pro ochranu, ale budu ho sledovat, pokud to zkusí o5 zasáhnu.--Horst 13. 11. 2008, 17:59 (UTC)

Vyznamenání[editovat zdroj]

Ahoj, včera jsem splnil podmínky na první vyznamenání, čekal jsem jestli si toho někdo všimne a nevšiml tak ti o něj píšu, díky. --Richard Šouta 14. 11. 2008, 21:56 (UTC)

Poděkování[editovat zdroj]

Zdravím. Děkuji za ocenení mojí práce na wikipedii a přeju hodně zdraví, štěstí a úspěchů. --Kirk 18. 11. 2008, 18:07 (UTC)

Teplice v Čechách (nádraží)[editovat zdroj]

Ahoj. Díky za upozornění. Dříve jsem se k tomu nedostal, ale měl jsi pravdu, jednalo se o zkopírovaný text odtud [5] Už jsem to smazal. --Krvesaj 18. 11. 2008, 19:18 (UTC)

Pozvání na Portál Hudba - návody pro kytaristy[editovat zdroj]

Dobrý den, děkuji za pozvání na portál, nicméně struktura je tak spletitá...

Prosím o radu kam budoucí články zařadit. Bylo by potřeba se zamyslet nad jednou kategorií, kam tyto informace, které v podstatě zajímají jen ty co na kytaru hrají, umístit. --Dayslypper 23. 11. 2008, 03:43 (UTC)

Jedná se především o návody pro začínající i pokročilé kytaristy (ne školy).

Jde spíš o řešení jejich technického vybavení. Viz např. NOVÁČCI! - POPIS KYTARY, KOUPĚ, VÝBĚR, RADY, odkazy, atd... či mé vlastní CO NA DOMÁCÍ CVIČENÍ? (kombíčko / multiefekt / PC) ZAPOJENÍ REPRÁKŮ a BOXŮ P.S. Můžete odpovídat sem, Vaši diskuzi sleduji. --Dayslypper 23. 11. 2008, 18:57 (UTC)

Asi jste mne pochopil špatně, nejsem muzikant. Všiml jsem si, že tu vzniká hodně hesel o hudbě a že máme hudební portál, o kterém se neví a je třeba jej propagovat, dát dohromadu skupinu lidí, tvůrců hudebních hesel, aby portálu pomohli a sobě navzájem, abyste věděli, co kde je hotové. Proto jsem nejen Vás oslovil s výzvou vkládat šablonu k portálu a z něj zjistit jména všech, kdo taková hesla vytváří. Jsou jich tady desítky. Se mnou ztrácíte čas, já bych vám bedny, nástroje a el.příslušenství aparatury zapojit neuměl. Ale dovedu si představit sérii hesel Zapojení hudební aparatury, Druhy reproduktorů. O kytarách tu existuje několik hesel, nedávno jsem je zahlédl v seznamu posledních změn. A do nich můžete (dokladovat zdroj) přidat návod vhodné koupě určitého typu. Tolik krátká odpověď. --Zákupák 23. 11. 2008, 19:16 (UTC)
Doporučuji shlédnout heslo Kytara vč.spodních odkazů--Zákupák 23. 11. 2008, 21:13 (UTC)
No spíš by se mi hodila rada kam tuto kategorii zařadit zde http://cs.wikipedia.org/wiki/Kategorie:Hudba
Díky, promiňte, vaši předchozí odpověd jsem přehlédl.--Dayslypper 24. 11. 2008, 03:25 (UTC)

Poděkování[editovat zdroj]

Dobrý den, děkuji Vám za informace o Portálu kosmonautika. Pročtu si tamní diskuze, zjistím jaké články je třeba rozšířit a vytvořit. Zatím se chci věnovat rozšiřování článků o amerických nosných raketách. Kosmonautika mě velmi zajímá a rád přispěji k rozvoji portálu. --Birnak 26. 11. 2008, 05:24 (UTC)

Etapa vyznamenávání[editovat zdroj]

Tři měsíce jsem se věnoval vyznamenávání kolegů za věrnost Wikipedii. Byl jsem za to občas peskován, dnes (24.11) jsem se nepřímo dozvěděl, že vlastně přidělávám spoustě jiných kolegů práci. Proto s touto činností končím, budu se věnovat heslům a portálu. Třeba se toho ujme někdo z kritiků.

Zdravím a mám dotaz. Mohl bych vědět, jak tím můžete někomu přidělávat práci. S přátelským pozdravem --Chalupa 26. 11. 2008, 08:32 (UTC)
Drobných kritických připomínek bylo za ty měsíce, co jsem se tomu věnoval víc. Teď to byla jen poslední kapka. Otrávilo to i mé předchůdce. Zbytečné jmenovat, kdo kdy měl nějakou kritickou poznámku, hádek je tu dost. Snad se toho ujme někdo otrlejší.--Zákupák 26. 11. 2008, 15:28 (UTC)

Děkuji Vám za informace v článku Vitana. Bohužel jeho zpracování zatím nesplňuje požadavek na ověřitelnost. Pokuste se prosím text článku ozdrojovat alespoň do té míry, aby bylo možné jej označit jako plnohodnotný článek. Pokud se nám to ani společnými silami nepodaří, po měsíci se rozhodneme, zda pro udržení kvality Wikipedie není vhodnější takový článek úplně odstranit. Děkuji za pochopení.--Senimo 30. 11. 2008, 11:25 (UTC)


F. Běhounek[editovat zdroj]

Zdravím, tak jak to vyzerá s tím Běhounkem, co jste psal na diskusní stránku Eryn Blaireové na sk wiki? Podařilo se něco najít? Mohl bych Vám poradit, kde hledat. Nevím jestli tam něco bude, ale za pokus to stojí. Ze Slovenska zdraví --Mo-Slimy 30. 11. 2008, 12:27 (UTC)

Díky za připomenutí, zatím nic nemám, ale po lednu se zas napojím na okresní knihovnu a určitě tam zjistím víc. Zapsal jsem si to do svých úkolů, tak slibuju. --Zákupák 30. 11. 2008, 20:26 (UTC)

Vyznamenávání wikipedistů[editovat zdroj]

Dobrý den, nyní jsem si přečetl, že jste se přestal věnovat vyznamenávání wikipeditů. Je to velká škoda, přišlo mi to jako velmi dobrá práce, která myslím povzbuzovala všechny k ještě větším výkonům. Pokud byste se rozhodl svůj názor změnit, byl bych rád, pokud se již této oblasti věnovat nebudete, za sebe - a myslím, že i za většinu wikipedistů - Vám musím poděkovat za odvedenou práci. --Quar 6. 12. 2008, 08:13 (UTC)

Zdravím do Zákup a i já připojuji svůj souhlasný názor s panem kolegou Quarem - díky za tuto Vaši práci a myslím, že jste ji dělal velice dobře, je velmi škoda, že se tomu někdo nevěnuje systematicky ** --MiroslavJosef 6. 12. 2008, 08:23 (UTC)
Oběma Vám děkuji. Růžové brýle pryč pánové - naprosté většině správců a té generaci wikipedistů z let 2003-5 je celý systém vyznamenávání za věrnost lhostejný, někteří jsou vůči němu silně kritičtí. Dokonce jej někteří vědomě nerespektují, dávajíc si onu placku neoprávněně, bez dodržení doby působení. Původně jsem do toho systému děkování navezl kolegu Doktoryho, i ten schytal řadu nevraživých reakcí a stáhl se úplně. Jsou tací, kteří přidělené vyznamenání mažou ze svých stránek i stránky společné. Myslím, že je to mj.důsledek toho, že řadě těch déle působících nikdo děkuju s plackou neřekl a ti noví to odnáší jejich nezájmem. Posledním hřebíkem byla žádost jednoho kolegy, ať se vyznamenávající také starají o zašednutí nižších funkcí. Věnoval tomu 15 minut svého času, nikdy jindy ani minutu a i ty mi oklikou vyčetl. Už do toho sám nepůjdu, počkám na iniciativu správců. Ona to zábava není, je to hodina práce denně, sledoval jsem počty editací a dobu zde strávenou u 300 lidí, i co dělali v poslední době, abych neudělal při věnování nějakou botu (splést si ženu s mužem, nového wikipedistu s trollem či někým po 2 letech odmlky). A ještě odpovídat těm, kteří vyznamenání urgují, hledají, ptají se proč a jak.. Možná by to bot zvládnul jednodušeji. A pak čekáte s napětím, kdo z nich vám poděkuje a kdo vynadá. Oč jednodušší je tvořit a upravovat hesla. Takže dík a čekejme na vrchnost.--Zákupák 6. 12. 2008, 12:58 (UTC)
Díky Vám za Vaše obsáhlé vysvětlení - už je mi to jasnější - pokud je to jen mechanická záležitost odvislá od počtu editací a délky registrace, pak to klidně může dělat nějaký BOOT resp. Wikirobot automaticky a nikolivěk Vy sám osobně ** Zdravím a přeji krásný Advent ** --MiroslavJosef 6. 12. 2008, 13:18 (UTC)

Mám cestu kolem, tak se zastavuji. Je škoda, že jste s udělováním vyznamenání přestal. Celé je to věc názorů lidí a kdo nic nedělá, nic nezkazí. Mně každé vyznamenání nebo slova díků udělají radost vzhledem k tomu, co se někdy od některých wikipedistů o sobě dozvídám. Čím víc smažu spamů nebo vandalismů, tím je těchto negativních ohlasů více. :-)

S botem by bylo vyznamenávání ještě problematičtější, než kdyby to dělal člověk. Vím, že na jedné Wikipedii to takhle dělají. Myslím, že na katalánské nebo srbské. Tam vám prostě bot na konec uživatelské stránky vrazí obrázek metálu a počet editací k tomu. Jenže bot už uživatele vůbec nerozlišuje, prostě dosáhnete požadovaného počtu editací a dostanete vyznamenání. Je to pak docela vtipné, když vám takhle vyznamenají třeba bota.

Udělování vyznamenání považuji za stejně záslužnou činnost jako psaní článků či kteroukoli jinou aktivitu pro dobro této Wikipedie. Že se to někomu nelíbí, to je jeho problém. Jiné to naopak povzbudí, a to je jen dobře. -- Mercy (|) 6. 12. 2008, 13:37 (UTC)

P.S.: Správci tu vážně nejsou vrchnost. :-) Vždyť máme jen pár funkcí navíc...

Správci opravdu nejsou vrchnost. Neznám pozadí, ale pokud je to tak, jak píšete, tak se tím nenechte rozhodit. Někteří správci jsou prostě divní, takové je nejlepší ignorovat, časem člověk pochopí, kterého správce názory mají váhu a kterého nikoliv. Podle mě jste to dělal dobře, pokud byste se k tomu vrátil a někdo s tím měl problém, dejte vědět, přijdu se Vás zastat. Jan.Kamenicek 15. 2. 2009, 21:41 (UTC)
Já do toho sám nejdu, je to časově i lidsky velmi náročná činnost, kterou musí komunita vč.správců chtít a podporovat. Zbytečné dál komentovat.--Zákupák 24. 2. 2009, 16:17 (UTC)

Přepis azbuky[editovat zdroj]

Zdravím kolego. Chtěl bych vás upozornit, že písmena "ja", "je", "ji", "ju" a "jo" v řadě případů změkčují, tudíž není KadenJUk, ale Kadeňuk. Hezký večer. --Kirk 11. 12. 2008, 19:03 (UTC)

Jistě máte pravdu, přesto si dovoluji poukázat na systém očekávaného, více používaného pojmenování. Naše hlavní kosmonautické weby SPACE a MEK uvádí ..njuka, žádná inwiki ňuka (spíš nyuka), podle Seznamu se používají oba názvy, o něco víc njuk. Proto bych uvítal, kdyby jste udělal přesměrování z njuka na ten Váš název. A když už, tak také jeho jméno opravil i na jiných místech (např.Seznam kosmonautů) v naší wiki, kde už ho jiní kolegové dávno přede mnou napsali s njuk. Právě z naší historie jsem tvar použil. Když a, tak i b, ať ta změna je kompletní. Děkuji --Zákupák 11. 12. 2008, 19:35 (UTC)

No jenže přepisovat to s "nj" je chyba. --Kirk 11. 12. 2008, 20:24 (UTC)

Pokud jde o vlastní jména, tak na českou wikipedii nepatří anglický přepis používaný v pasech, ale standardní český přepis. Ostatně jistě sám moc dobře víte, že my známe Gorbačova, ale angličtina jeho jméno přepisuje úplně jinak. --Kirk 11. 12. 2008, 20:28 (UTC)

Vyznamenání – „Medaile zkušeného uživatele“[editovat zdroj]

Medaile zkušeného uživatele
Medaile zkušeného uživatele

Dobrý den, je mi velkou ctí udělit vyznamenání za věrnost Wikipedii zrovna Vám, jenž jste touto činností dlouhou dobu činil radost jiným wikipedistům. Chtěl bych Vám poděkovat za spoustu kvalitních článků o kosmonautech a kosmonautice, které na české Wikipedii vytváříte i za ostatní Vaše aktivity. Dále Vám chci poděkovat za ono přidávání vyznamenání, nevím jak některé, ale mě a myslím, že většinu lidí velice potěší, když je jejich práce „odměněna“ nějakým metálem. Popřípadě (jak tomu bylo u mě) si někdo jiný vzpomene přímo v den jejich Wikinarozenin. Je mi tedy osobně líto, že jste s touto činností skončil. :( Placka od robota se nikdy nemůže vyrovnat placce udělené živou osobou (nemluvě o technických problémech, viz Mercy nahoře)... Gratuluji tedy a přeji hodně dalších let a editací „na planetě Wiki“, s pozdravem, — Jagro 19. 12. 2008, 12:22 (UTC)

Udělal jste mi radost, dárek k Vánocům. Přeji Vám, ať vám ty svátky vyjdou podle svých předstasv. Děkuju--Zákupák 19. 12. 2008, 14:37 (UTC)

Evidence hesel[editovat zdroj]

Přeji Vám hezké Vánoce a mnobno štěstí a zdraví do Nového roku. Odpovídám Vám raději zde, neb jsem se s odpovědí zdržel. Omlouvám se za to, ale konečně mám na wikipedii opět trochu klidu.

Diskusi, vytvoření kategorie, portálu a přesměrování si do svých článků nezapočítávám. Pahýl někdy ano a článek od jiného autora, který jsem přepracoval, zařazuji dle svého pocitu, že z toho původního vlasně nic nezbylo. Jinak si ho zapíši do úprav článků od jiných autorů.

Mějte se moc hezky. --Chalupa 24. 12. 2008, 16:47 (UTC)

Díky za přání (nápodobně) i informace. Souhlas. --Zákupák 24. 12. 2008, 18:51 (UTC)