Diskuse s wikipedistou:Winston Kaminsky/archiv diskusí II

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Návod k použití / Operating Instructions

Pokud chcete něco sdělit Vy mně, napište mi sem, odpovím Vám tady.
Pokud chci něco Vám, napíšu Vám na Vaši diskusi, odpovězte mi tam.
Nechcete-li komunikovat na Wikipedii, můžete mi poslat e-mail.


If you wanna tell me anything, leave me a message here and I'll respond here.
If I wanna speak to you, I'll leave my message on your talk page and I wish you to respond me there.
In case you don't wanna contact me via Wikipedia talk pages, feel free to send me an e-mail.

Zanechat zprávu / Add a new message

مرحباً بكم في ويكيبيديا الموسوعة الحرة!

نتمنى لكم مشاركة طيبة. هنا بعض الوصلات التي قد تكون مفيدة لك:

أرجوكم ألا تترددوا بطرح الأسئلة عند الحاجة، يمكنكم وضع {{أحتاج مساعدة|السؤال}} في هذه الصفحة لطرح سؤال، يمكنكم أيضاً استخدام صفحات النقاش| لذلك. ولا تنسوا التوقيع بعد ترك رسالاتكم بكتابة ~~~~.

Takže ještě jednou: Vítejte! :-) Petr K. 21:30, 30. 4. 2007 (UTC)

Takový malý dotaz[editovat zdroj]

Ahoj, tak jsem si procházel Tvé příspěvky a kromě skvělé práce na článcích u tebe vidím taky snahu hlídat poslední změny. Říkal jsem si, jestli bys nechtěl uvažovat o kandidatuře na správce. Patříš mezi zkušené nekonfliktní wikipedisty a myslím, že by ti práva správce v mnohém pomohla. Co ty na to? -- Mercy (|) 24. 10. 2008, 20:59 (UTC)

A já jsem pro :) více správců, když jsme dneska rozjeli prudící den ;) Byl bys dobrej kandidát ;) --Chmee2 24. 10. 2008, 21:03 (UTC)

Díky za Vaši důvěru, potěšila mě:), ale já osobně si myslím, že vhodný kadidát nejsem. Nechtěl bych se zapojovat do nějakých sporů, obzvlášť těm jejichž podstatě nerozumím nebo jsem je nesledoval od začátku a pak jsem línej studovat kilometry textu, abych rozhodoval na čí straně je pravda či kdo se na koho podíval křivě jako první, abych pak "provinilce" musel upozorňovat na osobní útoky... radši ne. Rád vypomůžu na RC, upozorním na vandala, ale správcovská práva myslím nepotřebuji. أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 24. 10. 2008, 21:12 (UTC)
Myslím, že je to škoda. Nakonec pro řešení vandalů v RC by se ti jistě hodila, spory řešit nemusíš :) --Tlusťa 24. 10. 2008, 21:17 (UTC)
Ano, spory bych řešit nemusel, ale už při kandidatuře padají dva základní dotazy na kandidáty: „Cos tu napsal?“ a „Jak bys řešil tuhleto a támheto?“ Dovolím si tipnout, že ta první by u mé kandidatury ani nepadla a na tu druhou bych odpověděl „Nijak, ani bych do toho nelez“ – což po téhle odpovědi bych ani nebyl zvolen :D أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 24. 10. 2008, 21:26 (UTC)
bacha, aby ti to tady nedopadlo jako u Reapermana na diskusi :) Myslim si, že bys to měl zkusit, tak se to dozvíš a ber to tak, že práva správce nejsou u normálního člk nikdy na škodu. Však nemusíš bejt nejaktivnější správce na světě, ale na RC koukáš, tak je občas využiješ a nám ostatním pak ušetříš práci a čas :) --Chmee2 24. 10. 2008, 21:32 (UTC)
To snad ne, ale stejně do toho nepůjdu. Nechci se nechat vláčet třeba nějakým podobným svinstvem třeba kvůli jménu, podpisu, nesympatické nálepce nebo nějaký podobný ptákovině. A to moje poslední slovo;) أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 24. 10. 2008, 21:42 (UTC)

Odkazy do jinojazyčných wikis a abcd-reference[editovat zdroj]

Ahoj, kdysi jsi mi neprozíravě nabídl, ať se na Tebe obrátím, když budu potřebovat s něčím poradit - tak teď nastala ta chvíle! :) Prosím Tě, jak docílím toho, aby odkazy do jinojazyčných wiki byly v textu vidět? Viz heslo Benedikt z Nursie, kde je ve zdrojáku (Saint Benedict Medal, Benediktussegen, ale na povrchu to není vidět. A pak by mě ještě zajímalo, jak se správně dělají reference pomocí těch písmenek (a, b, c ...), když odkazuji na stejný zdroj, a kdy se to používá - kdybych odkazoval na stejnou knížku, ale jinou stránku, taky ty písmenka použiju? Je to nějak závazné? Díky!--Jiří Janíček 28. 10. 2008, 12:47 (UTC)

Ahoj Jiří! Tak:
  • Musím přiznat, že jsi mě zaskočil, spíše tím, že jsem Tě upe nepochopil. Jako myslíš interní linky v textu, ale na cizí wiki? Pokud jde o to, tak to nedělej, je lepší mít sice červené, ale české linky a dřív či pozdějc ten článkek vznikne i u nás (třeba tí, že ho založíš Ty;)). Jinak technicky to samozřejmě jde, a to takhle [[:en:Saint Benedict Medal]] – před tím en musí být ještě jedná dvojtečka, aby z toho nebylo interwiki. Jinak kromě cizích wikipdií to funguje i mezi projekty wikimedia (wikislovník, wikicitáty atd., což se třeba pomocí šablony {{commonscat}} či {{sisterlinks}} dá na konc článku pro rozšíření tématu pomocé těchto projektů) a kromě nich i další "spřátelené" (sprárované) mediawikiprojekty The Crusades Wiki, Starwars wiki atd. Jinak ještě jeden tip, ta dvojtečka funguje třeba i takhle [[:Kategorie:Wikipedisté z Plzně]], aby se ta stránka nezakategorizovala, ale udělalo to tohle Kategorie:Wikipedisté z Plzně. Nevím, jestli jsem Ti teď řekl, co jsi chtěl slyšet, kdyžtak to zkus ještě jednou:)
  • Vícenásobné reference jsou dobrý, pokud cituješ z jedné knížky a stránky vícekrát, ale zejména je to pro citace internetu, kde žádný stránky nemáš a můžeš na to odkázat třeba stokrát. Dělá se to pomocí tagu "ref name" <ref name="jméno reference">Text reference, nejlépe citační šablona</ref> Jméno reference si můžeš dát jaký chceš (já to dělám tak, že pokud mám knížku, tak tam dám příjmení autora a stránku, např. "janicek51" - je dobrý to dobře pojmenovat, páč kdyby se ten ref někde v textu poškodil, tak v sekci reference Ti to hodí obrovské červené hlášení "chyba tagu ref, pro tag označený "janicek51" není třeba určen žádný text", takhle podle jména hned poznáš, co v tom refu bylo a může ho třeba napsat znovu. Teď jak používat ty abcd. Pro vícenásobné citování téhož refu se to dělá tak, že nejprve máš <ref name="janicek51">Janíček, str. 51.</ref> a pak všude dál budeš dávat jenom krátký tag <ref name="janicek51"/> - ta čárka za jménem jakoby dokáže nahradit text za tou plnou stejnojmennou referencí. Kdyby jsi pak třeba smazal tu plnou verzi a v textu Ti zůstaly ty krátky, tak ti to právě v referencích na konci článku hodí tu chybu. Ref name je skvělá věc, hodně to šetří místo a byty, což zejména u dlouhých článků je neocenitelný.

Snad jsem Ti pomoh, kdybys ještě něco potřeboval, jsem k dspozici. Zdraví أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 28. 10. 2008, 13:29 (UTC)

No, musím říct, žes mi zatím jenom zamotal hlavu, ale uložil jsem si to, a až to budu zas potřebovat, vyzkouším, a pak bude jistě jasněji.
Ehm, těm šablonám právě moc nerozumím, budu se ptát polopatě: Co se má stát, když někam napíšu {{commonscat}}, a to už je tím hotový? to samý defaultsort, to by mě taky moc zajímalo:) (Když hledám defaultsort, tak o tom nemůžu nic rozumnýho najít, a u commonscat se to zase ani na diskuzi nedozvím.)
A k čemu je dobrý tohle Kategorie:Wikipedisté z Plzně?
Další otázky jsem napsal pod Lípu, aby ses z toho nezbláznil... :)
Ještě snad jedna věc: Jak dosáhnu zobrazení dalšího textu na začátku dalšího řádku - jenom dvojtečkou (:) nebo entrem?
Díkec... --Jiří Janíček 5. 11. 2008, 01:11 (UTC)

Mě Tvé otázky nikterak nezatěžují, rád pomůžu:)

  • šablona commonscat slouží k odkázání na nějakou kategorii na commons (sdíleného úložiště oberázků a jiných multimédií). Uvedl jsem ji jako příklad, jak se dají v praxi využít interní linky na cizí projekty. Commonscat se používá takto {{commonscat|jméno kategorie na commons}}
  • Kategorie wikipedisté z plzně byla jen další ukázka tý dvojtečky, že to funguje nejen na interwiki, ale i na kategorie.
  • Ještě snad jedna věc: Jak dosáhnu zobrazení dalšího textu na začátku dalšího řádku - jenom dvojtečkou (:) nebo entrem? - tak to jsem moc nepochopil:(. Většinou tu lidi písou v ostavcích, tedy že jeden řádek vynechají. Odřádkovat se dá podobně jako v html, na konec řádky dáš <br /> ale tohle se tu moc nevyužívá.
  • defaultsort je taková zajímavá věc, není to šablona, nýbrž kód, proto se to píše velkými písmeny. Když nakonec článku třeba o nějaké osobě dáš {{DEFAULTSORT:Novák, Jan}} tak když se pak podíváš do kategorie, kde ten článek je, tak se "Jan Novák" objeví v kolonce N, jako Novák a ne od J.

Není zač, snad jsem pomoh aspoň trochu;) أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 5. 11. 2008, 10:09 (UTC)

Ahoj! Je to tu zas. Prosím Tě, udělej něco s tím Tvým podpisem. Měj na paměti Wikipedie:Podpis. Zejména pak části

  • Problematické jsou zejména podpisy, které jsou nesrozumitelné českému mluvčímu nebo se kterými bude mít český mluvčí při práci problémy.
  • Problematické jsou zejména podpisy, které jsou příliš dlouhé.
  • Nepodepisujte se pomocí šablon ani je ve svém alternativním podpisu nevyužívejte.

Buďme přívětiví k ostatním. Díky moc! Miraceti 29. 10. 2008, 12:18 (UTC)

Přeji příjemné odpoledne. Ano, dalo se to čekat, o tomto doporučení za všechny drobné vím. Leč podívejme se tu problematiku i z druhé strany: obecně jsme na internetu, neznáme se osobně, nevidíme si do tváře. Na internetových diskusích občas funguje jedna skvělá věc, která tu bohužel není a je to ikonka. Proč o tom mluvím? Protože i podobný projev, jako je originální podpis je něco, co nám v prostředí komunity vytváří svou identitu, je vlastně jako obličej. Pokud bych to zrušil (nebo jen výrazně předělal), přišel bych o kus toho, co tu Emíra dělá Emírem. Stejně tak si nedovedu představit, že bych si třeba krátil jméno; sice ho tu nikdo neřekne celé, ale takhle jsem to prostě já. To platí i o ostatních, co podobné věci praktitkují (copak ani tito uživatelé nejsou také „ti ostatní“? Jsou snad zanedbatelná odepsatelná položka, na kterou netřeba se ohlížet, naopak je nutno je unifikovat za každou cenu?). Zkus popřemýšlet i této pespektivy, zkus si třeba přestavit, že bys ses Ty začal najdnou chovat nějak výrazně jinak, než doposud. أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 29. 10. 2008, 12:44 (UTC)
Nejsme tu pro dělaní komunity (i když je zajisté nutné, abychom spolu nějak vycházeli) ani vytváření identit, ale pro psaní encyklopedie. Emíra tu tedy dělají Emírem především jeho (velmi dobré!) příspěvky. Speciální podpis nepotřebuje.
Problémy s podpisy tu byly dříve, než jsi přišel (byl tu třeba jeden Japonec s podivnou čárkou, alespoň pro Čechy). Velmi bych se nerad dočkal znovurozmnožení se podobných podivností, které akorát odvádějí pozornost od našeho jediného cíle - tvorby encyklopedie.
Podpis v šabloně má tu nepříjemnou vlastnost, že ho lze "centrálně" měnit, a to i zpětně. To je u podpisu docela podstatná vada.
A je tu taky další důvod pro jistou unifikaci - nováčkové. Nemůžeme si dovolit vypadat pro nově příchozí jako banda, co si akorát honí triko. Konzervativní přístup ke vzájemné komunikaci je vhodný pro každou příležitost.
Ve většině firem by Ti taky nedovolili podepisovat se do firemní korespondence, jak by se Ti líbilo.
Však by se Ti nic nestalo, kdyby ses začal podepisovat jen třeba slovem Emír. Miraceti 29. 10. 2008, 13:25 (UTC)
  • Jsme tu pro encyklopedii, ale také pro vytvoření komunity, jinak nám wikipedie fungovat nebude. Každý tu máme svou identitu (počánaje tím, že každý máme svou přezdívku – tedy to nejzákladnější pro každého svébytného jedince ve společnosti – vlastní jméno) ať chceme nebo ne.
  • „Problémy“ se jmény a podpisy naopak přibývat budou, souvisí to s globálními účty, chodí sem Arabové, Číňané, Japonci ze svých nelatinkových wiki a editují tady, nedá se tomu zabránit.
  • Toho jsem si velmi dobře vědom, proto ho neměním
  • Ale jsme banda co si honí triko - děláme tu wikipedii a snažíme se jí dělat dobře - a chceme, aby se k nám připojilo co nejvíc lidí, aby si ho tu honili s námi, aby každý mohl na své userpage vykřikovat, hele to jsem napsal. Tak jak myslíš (či jsem to tak aspoň pochopil), spíš než pro podpis vypadají userpage, které jsou dělané ve stylu portálu, nebo jinak složitě graficky řešené. Ale chceš snad podobně jako ty podpisy korigovat i stránky? To snad ne...
  • Podpisy v reálném životě slouží především kvůli specifickým projevům jeho majitele, upe stejně jako psi ochcávají patníky; ze života, třeba aby podpis nešel padělat). Já na občance mám podpis ve směsi alfabety a jiných znaků (na wikisrazu přesně před rokem jsem to i ukazoval, nevím jestli jsi tam tehdá byl). Jak to chodí ve firmách přiznám že nevím, jsem totiž student střední školy (ale na brigádě jsem se tak normálně podepisoval a každýmu to bylo jedno, holce na personálním počínaje, bábou na výplatním konče)
  • Nestalo, ale mě by to prostě nešlo od srdce, nevím, jestli si to dokážeš představit, je to něco co tu praktikuji prakticky celou dobu mé působnosti na wikipedii, jsem k tomu přirostlý a mám svůj podpis rád, stejně jako mám rád svou motorku, říká se tomu fetiš... (trochu parafráze: Však by se ti nic nestalo, kdyby sis nechal nabarvit hlavu nazeleno) أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 29. 10. 2008, 13:51 (UTC)

Vandalství[editovat zdroj]

Teda nevím jak tebe, ale mě už ta vandalizující IP adresa dost irituje. --Faigl.ladislav 11. 11. 2008, 12:18 (UTC)

Rozviň svůj klid mladý Skywalkere;), správce Horst nás jde spasit. My jsme odvedli dobrou práci!;) أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 11. 11. 2008, 12:21 (UTC)

Infobox Teolog a Barvičky názvů článků[editovat zdroj]

Dotázky, kt. jsem sem původně napsal, přesouvám sem Pod lípu, což Ti ale nebrání v případě zájmu odpovědět, či se přímo tam do diskuse zapojit! :) Ahoj, --Jiří Janíček 16. 11. 2008, 01:22 (UTC)

Neumím arabsky[editovat zdroj]

Chci se Vám dopředu omluvit, že nejsem schopen Vám zaznamenat příslušné vyznamenání za věrnost, ve škole mne naučili česky, rusky, ale arabštinu ne. A proto si Vaše zvolené jméno nemohu napsat do vyhledávače a jakkoli jej používat. Musíte se postarat o sebe sám. Mějte se fajn--Zákupák 19. 11. 2008, 19:03 (UTC)

Dobrý večer, sic moc nechápu, zač se mi chcete omlouvat:). Pokud jde o vyhledávání mého jména, stačí jenom do vyhledávače zadat user:Emír a našeptávač už zbytek doplní za Vás. Hezký večer أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 19. 11. 2008, 19:13 (UTC)
Jo až teď jsem pochopil, vyznamenání za věrnost již vošefovaný mám, tuším že jsem v kolonce "zkušený uživatel". Mějte se pěkně. أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 19. 11. 2008, 19:15 (UTC)

Halfstar za hradby Konstantinopole[editovat zdroj]

Ahoj,
za příkladnou spolupráci v rámci Wikiprojektu Historie, jehož výsledkem bylo založení konstantinopolských hradeb, Ti uděluji tuhle poloviční hvězdu (sice jste na článku pracovali tři, ale třetinovou barnstar na commons nemají;-). Měj se fajn a jen tak dál; --Podzemnik 23. 11. 2008, 18:08 (UTC)

Díky :D أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 23. 11. 2008, 18:12 (UTC)

Vyznamenání[editovat zdroj]

Ahoj Emíre, tak jsem projížděl počet editací členů wikiprojektu Historie, abych rozdal několik vyznamenání a hádej co? :-) Se svými více než 7000 editacemi a 1,5 rokem na Wikipedii se stáváš Wikipedistou III. stupně :-) takže ti gratuluju a přeju mnoho dalších úspěchů na Wikipedii i jinde :-) --Mozzan 2. 12. 2008, 20:31 (UTC)

Díky, Tobě též.:)) أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 2. 12. 2008, 20:34 (UTC)

Bibi Netanjahu + wikikytička[editovat zdroj]

Ahoj Emíre, moc děkuju za recenzi. Poslední dny jsem v jednom kole, tak jsem na to přišel až teď po upozornění Podzemnika. Musim teď něco akutně dodělat do školy, ale zítra (českýho času dneska) či v pátek na to určitě kouknu. Fakt moc děkuju :-) --Faigl.ladislav 4. 12. 2008, 00:33 (UTC)

Tak jsi mi ti udělal takovou radost, že ti dám wikikytku. Nikdo nechtěl jak dlouho ani sáhnout, skoro to vypadalo, že ani klackem na cvičený opice. Takže taková malá pozornost .. ze zahrádky ;-) --Faigl.ladislav 4. 12. 2008, 00:39 (UTC)
Rádo se stalo;) أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 4. 12. 2008, 13:16 (UTC)

Manuel I. Komnenos[editovat zdroj]

Ahoj emíre, tak co kdybycvhom začali pracovat na tom Manuelovi? Koukal sem, že na tom článku tedka pracovala i Acoma, tak bych jí taky přibral. --Mozzan 6. 12. 2008, 07:59 (UTC)

Jasný, klidně. Musím se nějak odreagovat أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 6. 12. 2008, 11:09 (UTC)
Fajn, už je to na Wikiprojektu :-) --Mozzan 6. 12. 2008, 11:49 (UTC)

Hele, ted se za sebe trochu stydim, ale na článku budu moct pracovat až večer, něco mi do toho teďka přišlo. Kdyžtak napši, který části máš v plánu v dohledný době udělat a já začnu překládat jiný části článku ;-) --Mozzan 6. 12. 2008, 14:08 (UTC)

Z toho si nic nedělej:). Já bych udělal úvod a pak se mi líbí ten začátek a kapitola Second Crusade and Raynald of Chatillon, takže tím bych i začal. أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 6. 12. 2008, 14:11 (UTC)
No mě zas zaujalo italský tažení :-) Takže zatim budu pracovat na tomhle a pak se uvidí ;-) --Mozzan 6. 12. 2008, 14:15 (UTC)
Ok, jsme dolmuvený;) أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 6. 12. 2008, 14:16 (UTC)

@Emír a Mozzan: Asi vás teď naštvu, ale snažte se u mě opravdu předpokládat dobrou vůli. Viděl jsem, jak jste se potýkali s celkem banálním článkem Dukové a odnesl jsem si z toho dojem, že ač vaše nadšení je nezměrné, úroveň vašich znalostí se mu bohužel zcela nevyrovná. Obávám se proto, že ať Manuela přeložíte sebelíp, nevyhnete se řadě stylistických a faktických nepřesností.

Mám osobní zájem na tom, aby ten článek za něco stál. Nemám ale chuť trávit svůj čas tím, že bych po vás chtěl opravovat nedostatky vašeho překladu. Na druhou stranu pochybuju, že se najde někdo jiný, kdo bude dostatečně zapálený a kvalifikovaný na to, aby po vás prováděl nezbytné korektury. Věřím, že je lepší usilovat o vytvoření jednoho kvalitního článku, než založit řadu nedokonalých. Proto jsem vám chtěl přátelsky navrhnout, zda byste se raději nechtěli věnovat tomu, co máte už rozdělané (americká občanská válka resp. raný středověk). Manuela i jeho dva předchůdce mám už více než dva roky ve svém TO DO listu a proto vás oba prosím, nechte to někomu zkušenějšímu. Já to udělám a aniž bych se chtěl nějak vychloubat, věřte tomu, že to udělám líp. --Decebalus 6. 12. 2008, 19:03 (UTC)

Ahoj Decebale. Nechci se nějak přít, moje nálada je v posledních dnech pod bodem mrazu, ale můžu se zeptat, z čeho usuzuješ, že to uděláme špatně? Chceš to udělat líp, a odkud tedy hodláš pro článek čerpat, když my chceme využít anglický FA? Myslím že ani Mozzan, ani já nejsme žádní nováčci, co do zkušeností se Ti vyrovnáme.
Nestydím se říct, že o hodně tématech, o kterých jsem psal jsem věděl do té doby veliký prd, Dukové do toho patří, ale Manuel nikoliv, toho se bojím míň než nějakých Duků. My rovněž máme zájem, aby článek byl co k čemu. Já i Mozzan se orientujeme ve zdrojích a co se týče stylistiky, tak stačí poprosit pár lidí, kteří budou ochotni to za nás projít a opravit. Přiznám se, že Tvá nedůvěra k nám mě trochu zaskočila, ale věřím že se dokážeme rozumně domluvit. أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 6. 12. 2008, 19:40 (UTC)
Stavím se za Emíra. Mimo to, pokud jde o to doplnit článek o další reference či informace - nedávno jsem sehnal Dějiny Byzance od Zástěrové a navíc tu mám i celkem kvalitní Dějiny Řecka. Navíc se už nějakou dobu živím jako překladatel a také jsem úspěšně splnil zkoušku ze CAE, takže bych řekl, že v tomto oboru rozhodně nejsem nezkušený. :-) Rozhodně se neboj, zítra budu pracovat jak na Raném středověku, tak na Manuelovi a slibuju, že udělám co nejvíc pro to, aby ten článek za něco stál ;-) chápu, že chceš, aby ten článek byl kvalitní a upravovat pak takhle rozsáhlej text bude docela makačka. Podívej, mám teď o něco víc času, takže se neboj, zkušenosti přece jenom mám... pokud chceš, můžu ti poslat překlad nějakých textů pro časopis, ve kterém rpacuju, abys věděl, jak na tom s překladem jsem. --Mozzan 6. 12. 2008, 19:58 (UTC)

Prve bych chtěl říct, opravdu se omlouvám jestli vás štvu. Pokud si do mě chcete bouchnout, postavte se do řady, tady na té wikipedii totiž nejste jediní, kdo by to chtěl udělat :-)

Emíre, nechci Tě nějak mistrovat, ale já leckdy dobře poznám, kdy děláš faktické chyby, o nichž nemáš tušení Ty a troufám si říct, že ani nikdo jiný zde. A nemám tím na mysli chyby typu překlepu u datace bitvy u Mantzikertu v úvodu byzantsko-arabských válek. Protože tě nechci štvát a především proto, že nemám čas, neopravuji chyby, které případně v článcích uděláš (nedávno jsem jednu takovou věc udělal jednomu zdejšímu „neodhalenému“ plagiátorovi, pěkně jsem ho tím vyvedl z míry). Pouze u Duků a ještě u těch křížových výprav do Egypta jsem udělal výjimku. Tohle, co jsem tu napsal, neber jako výhružku, spíše se v Tobě snažím vyvolat cosi jako vděčnost :-)

Nemyslím si, že to uděláte špatně. Uděláte to dobře, ale já věřím, že bych to udělal ještě líp. Tohle je opravdu moje srdeční záležitost, na ten anglický článek a jeho dvojče na De Imperatoribus Romanis se dívám už víc jak dva roky, ale protože to není zas tak významné, dával jsem přednost důležitějším věcem a „šetřil“ jsem si to na pozdějc. Jsou prostě články, které je třeba udělat, a pak jsou články, na které se prostě těšíte. Těm dávat většinou přednost. Manuel pro mě patří do té druhé kategorie. Jestli vás dva můžu jednou jedinkrát o něco požádat, nechte mi Manuela a jeho dva předchůdce a nebudete litovat. Pokud se Manuela navzdory tomu (nebo právě proto), jak trapně si tu vylévám nitro, rozhodnete zpracovat, tak mi aspoň nechejte Alexia a Kaloioanna. Na jednom z nich už ostatně dva týdny dělám.--Decebalus 6. 12. 2008, 20:56 (UTC)

P.S. Trochu jsem se s Mozzanem přel o středověk, říkám otevřeně: kašlu na něj. Klidně se do toho, Mozzane, pusť. Nebudu Ti nijak překážet.

Tak hele, mě kritika rozhodně nevadí, Alexia a Kaloioanna ti milerád přenechám, ale u Manuela je to trochu srdeční záležitost i pro mě. :-) 0:-) Byzantská říše je asi moje nejoblíbenější téma z celé historie. Některý rady, co si uváděl ve středověku jsem vzal v potaz a určitě ty nápady při tvorbě článku použiju (mimo jiné jsem stihnul zkrátit článek na polovinu, jestli sis všimnul ;-) ) a v dohledné době budu pracovat na Manuelovi (toho mi skutečně prosím neber :-D ;-) ), Byzantské říši (refy a červený odkazy) a konečně i na raném středověku. Jinak si klidně vem středověk, případně i vrcholný a pozdní, já stejně nemám v plánu do nich nějak zasahovat, protože mám přehled spíš o raném středověku (důvod je prostý - zajímám se o Byzanc a ta měla přece jenom nejvýznamnější období v raném středověku ;-) ). A já sem nebral středověk jako nějakou hádku, mě to přišlo jako slušná debata o koncepci článku, ze který sem pak vyvodil kompromis mezi oběma názory. Takže jenom - nech nám Manuela, rád ti přenechám zbytek (nevím, jak to chce emír, takže mluvím jenom za sebe) Přeju hezkej zbytek dne a hodně chuti do dalších článků. :-) --Mozzan 6. 12. 2008, 22:18 (UTC)
Mě nijak neštveš, kopat si do Tebe nehodlám. Nehodlám vést nějakej flám, ani „konkurenční boj“, kdo Manuela udělá líp. Koneckonců nikdo Ti nebrání jít do toho s námi, budeš-li chtít, kus Ti můžem nechat, jakej si řekneš. Jinak Alexia a Jana II. Ti přenecháme celý. Kdybys řekl, že už máš rozdělanýho Manuela, tak bych Ti do toho nelez, ale takhle myslím, že Mozzanův kompromis je fér vůči všem أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 7. 12. 2008, 10:52 (UTC)

Ok, mám sice o Manuela velký zájem, ale respektuji, že jste se ho chytli jako první. Nemám v úmyslu s vámi soupeřit, protože by bylo kontraproduktivní, aby jeden článek byl překládán dvakrát. Navzdory tomu, že jsem solitér, a pokud to Mozzanovi nebude proti srsti, jsem připraven s vámi na tomto článku spolupracovat. Vyberte si, co chcete udělat, já udělám zbytek. Pouze bych rád dokončil ten úvod. Doufám, že na mě nenecháte ty největší záseky :-) --Decebalus 7. 12. 2008, 13:36 (UTC)

Já myslím že Mozzanovi to vadit nebude. Jinak já zpracovávám Druhá křížová výprava a Renaud de Châtillon a Mozzan projevil zájem o italská tažení, a zbytek je volnej. Jsem rád že do toho chceš jít s námi:) أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 7. 12. 2008, 15:14 (UTC)
Nevadí mi to ;-) --Mozzan 7. 12. 2008, 16:56 (UTC)

Fajn, jdu na to :-) Kromě úvodu bych si rád vzal také Balkán, Myriokefalon a vztahy s Kijevskou Rusí. --Decebalus 7. 12. 2008, 17:21 (UTC)

Nemám ted tolik času tak krom italskýho tažení dodělám, co zbude :-) --Mozzan 7. 12. 2008, 18:30 (UTC)

Jestli můžu, rád bych si vzal na starost celé to závěrečné hodnocení. Krom toho bych navrhoval vypustit pasáž o rodině, jeho manželství jsou uvedena v článku a z těch potomků je důležitý akorát Alexios II. --Decebalus 14. 12. 2008, 10:44 (UTC)

Jasný, nejsem proti. Já v dohledný době dodělám ten začátek a vzal bych si to egyptské tažení, pokud si na to Ty nebo Mozzan neděláne nárok:) أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 14. 12. 2008, 10:46 (UTC)

Já souhlasím, jediný problém vidím v té náboženské pasáži. Na něco takového si netroufám a nevím, zda jste na tom někdo lépe. Pokud ne, naskýtají se dvě možnosti: buď to vypustit, anebo se obrátit třeba na Doda a poprosit ho, jestli by se na to mohl podívat. --Decebalus 14. 12. 2008, 10:59 (UTC)

Já bych to nevypouštěl, požádat pak Doda o pomoc pak zní rozumně. A teď když sem se nad tím zamyslel víc, opravdu by bylo přínosné vypouštět i tu rodinu? Byť ti potomci nemusí být výzmamní, ale stačí toliko coby zmínka v článku o výzamném otci. Pokud se najdou refy, tak se to dá zpracovat třeba do tabulky. أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 14. 12. 2008, 11:09 (UTC)

Rovněž preferuju zeptat se Doda, rozepisovat se o té rodině mně ale připadá úplně zbytečné. To důležité (jeho dvě manželky a dědic) je zmíněno jinde a ostatní je balast nulové informační hodnoty, bajty navíc. Preferuju rodinu vypustit, pokud jsem se díval pozorně, ani v Imperatoribus Romanis není toto téma nijak blíže rozebíráno. Obrázek Marie z Antiochie můžeme posunout výše. --Decebalus 14. 12. 2008, 12:50 (UTC)

Ok, souhlasím. Ještě by chtělo se zeptat Mozzana, co si o tom myslí. أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 14. 12. 2008, 13:01 (UTC)
Klidně rodinu vypustit, vezmu si kdyžtak část o problémech s náboženstvím a rytířství :-) --Mozzan 17. 12. 2008, 14:25 (UTC)

Pokračuju v diskusi zde Wikipedie diskuse:WikiProjekt Historie/Manuel I. Komnenos --Decebalus 19. 12. 2008, 10:46 (UTC)

Hoj, tak jsem sepsal recenzi k tomu atentátu. Musím zas dělat něco do školy, tak na ten zámek kouknu k večeru nebo zítra. --Faigl.ladislav 6. 12. 2008, 14:21 (UTC)

Zrovna jsem koukal, skvělá práce;). Jinak nikam nespěcháme, zámek udělej kdy chceš. Měj se:) أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 6. 12. 2008, 14:23 (UTC)

Zeittafel für den Islamischen und Ostasiatischen Kulturbereich 2[editovat zdroj]

Původní odstavec Zeittafel für den Islamischen und Ostasiatischen Kulturbereich už zmizel v archivu; znovu se nesměle ptám, zda stojíš o nabízenou tabulku. Pokud ano, napiš mi prosím, kam Ti ji mohu zaslat (případně - jsem z Prahy - v které mrtvé schránce zanechat), pokud Tě napadá někdo jiný, kdo by to ocenil pod stromečkem, pošli mi prosím na něj kontakt, pokud ne, zkusí to udat někde jinde, u mě se na ni jen snáší prach... zdraví--Gampe 11. 12. 2008, 07:35 (UTC)

Dobrý den. Já jsem Vás minule asi špatně pochopil, myslel jsem že mi chcete poslat mailem nějaký soubor, a ono se asi jedná o nějakou publikaci. Tak to se upřímně omlouvám. Samozřejmě zájem mám. Mohu Vám poslat e-mail? أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 11. 12. 2008, 16:10 (UTC)
Vážený Emíre, jedná se o tabulku 30 x 55 cm, kterou jsem si přivezl z Etnografického muzea v Berlíně - Dahlemu v roce 1990. Možná by mohla být inspirativní a užitečná pro Vaši práci - já ji asi nevyužiju. Mailem Vám mohu poslat ukázku. Nemám ale technické prostředky, které by to umožňovaly kvalitně naskenovat celé. Takže nabízím, že to nějak předám nebo pošlu poštou. Mail na mě je na mé stránce. Zdraví--Gampe 11. 12. 2008, 17:03 (UTC)
Napsal jsem Vám. S pozdravem أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 11. 12. 2008, 17:29 (UTC)

Zdravím! Rozhodl jsem se využít Vaší nabídky (nevím, jestli vykat nebo tykat) a obrátit se o pomoc. Podle Vašich poznámek (a poznámek jiných kolegů) v diskusi jsem upravil citace, reference a poznámky. Mám ale problém se zaintegrováním posledních dvou poznámek ohledně vzdálenosti a pořadí (umístění) zásahů. Nenapadá mě způsob, jak toto dostat do hlavního textu, aniž by to rozbilo souvislost textu. Máte nějaký nápad, či myslíte, že takto je to dostatečné na DČ, případně NČ? Děkuji a zatím… --Ozzy 15. 12. 2008, 13:59 (UTC)

Dobrý den, odpovím Vám v diskusi u článku أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 15. 12. 2008, 15:42 (UTC)
PS:tykání/vykání, kolegům, s nimiž příliš do kontaktu nepřijdu jsem zvyklý spíš vykat, ale jinak je mi to jedno.

Ahoj ^_^ Děkuji za dosavadní recenzi. Ale poprosil bych, jestli byste mohl s případným pokračováním recenze počkat. Tento víkend bych rád ještě doplnil pár věcí k bitvě o Midway a plánuji objednat z Amazonu Lundstroma a podle něj doplnit jeho verzi zániku Hornetu (a ne jak je to teď, že je tam jenom to, co mi dovolily přečíst googlebooks), což je záležitost tak minimálně na měsíc. Představoval bych si to potom asi tak, že bych tam (do příslušné sekce – rozpory se týkají zejména jenom prvního ranního náletu) napsal, že existuje více výkladů této události a pak udělal tabulku, kde by byl popis události a k němu zdroje, které tu či onu variantu prosazují/popisují. Tím by se pak dala odstranit jedna z těch dvou poznámek pod článkem, která popisuje další dvě varianty než tu uvedenou v článku. Myslíte že takto by to mohlo zafungovat? Uvažoval jsem, jestli do té doby nestáhnout žádost o recenzi z WPK:ČkR. Děkuji a zatím… --Ozzy 9. 1. 2009, 14:08 (UTC)

Dobrý večer. Pokud chcete článek zásadněji přepracovat, klidně s dalšími poznámkami počkám. Samozřejmě uvést hlavní teorie, které jsou ohledně tématu relevantní je správná věc; co se týče tabulky, tak přiznám, že nemám představu, jak by to vypadalo (osobně si myslím, že tabulky jsou spíše pro nějaká heslovitá data, než pro delší úsek textu). Co třeba než tabulku zkusit kapitolu „teorie ohledně ranního útoku“ (nebo tak nějak) a kam dát hlášku, že existují různá podání této události a do podkapitolek (teorie podle jednoho, teorie podle někoho jiného atp.). Nechám to ale samozřejmě na Vás, v podstatě se jedná o detail, který můžeme vyřešit, až s úpravami skončíte a budete mít o recenzi zájem. Žádost o recenzi ze stráky projektu kvalita odstraním, až budete chtít, znovu na článkách k recenzi článek předložte (nemusíte psát přímo mě, jednak aby měli možnost další recenzenti, a pak stránku žádostí mám ve sledovaných, takže si určitě všimnu). S pozdravem أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 9. 1. 2009, 21:17 (UTC)

Ahoj emíre, hele chtěl jsem se zeptat, jestli bys ty hradby z recenze ještě enstáhnul, koukal jsem že je tam dost překlepů atd. Já bohužel zase jako obvykle v poslední době nemám vůbec čas :-( takže se k tomu asi na nějakou dobu nedostanu. Každiopádně ještě si myslím, že bychom ten článek měli každej dvakrát projet a kouknout, jestli tam někde není nějaký překlep špatná formulace, atd... Zatim ahoj a užívej si prázdnin :-) p.s. Pokusim se aspoň zapracovat na tom Manuelovi, mám docela za teboua za Decebalem skluz. :-( --Mozzan 20. 12. 2008, 09:43 (UTC)

Ahoj. Dobře, je mojí chybou že jsem se před tím nezeptal, říkal jsem si, že samotnou recenzí se nic nezkazí. S tím časem to u mě nebude jiný, navíc i na samotný wikipedii se toho na mě nahrnulo dost, recenze sinic (zvlášť když sem propadal z biologie:D) a uss hornetu, Manuel a řecká válka za nezávislost... nevim kam dřív. Mimochodem, chtěl jsem se zeptat, mohl bys mi pomoc s jedním odstavcem v mé části (příjezd křižáků), já jsem ho nakous, ale nedokončil, protože to následující souvětí bylo nějaký divný... Jinak Ti přeju hezký Vánoce a divokýho silvesra;) أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 20. 12. 2008, 23:08 (UTC)
Ok, kouknu na to. --Mozzan 21. 12. 2008, 09:05 (UTC)
Hotovo, radši to po mě ještě zkontroluj, vynechal sem tam drobný pasáže, aby nebyly tak rozvětvený souvětí. --Mozzan 21. 12. 2008, 09:17 (UTC)
Je to v pohodě. Díky moc! أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 21. 12. 2008, 09:44 (UTC)

Dějiny Řecka[editovat zdroj]

Ahoj emíre, tak pomalu připravuju Dějiny Řecka, na pískovišti mám zhruba rozvržená jednotlivá témata, moh byses na to prosím kouknout jestli ti to nepřipadá příliš dlouhé. Jinak rád bych celý článek dělal později sám, jestli ti to nevadí, ale předtím bych se rád ještě poradil ohledně délky článku. Chci se vyhnout podobným diskusím jako byly u raného středověku. Kdybyses pls kouknul ke mně na pískoviště a řekl mi svůj názor. Předem díky --Mozzan 26. 12. 2008, 15:06 (UTC)

Ahoj. Tak předně mi to nevadí, teď mám taky rozdělanou řeckou sólovku:).
Očekávám, že takovýhle článek, má-li být co k čemu, dlouhý bude. Z nadpisů nic moc nevyčtu, je především na Tobě, jak ty jednotlivé sekce plánuješ udělat dlouhý. Mohu jen kibicovat, snaž se je dělat stručné jak jen to půjde a vypichuj jen ty nejdůležitější události (jen tak sem koukal, myslíš že „vzestup Théb“, tedy události trvající asi deset let po dobu života skvělého vojevůdce a politika, jehož jméno jsem zapoměl je dost významné na samostatnou kapitolu? A naopak mi chybí bližší zkoumání hellénských říší) a na zbytek odkaž na samostatná podrobná hesla. Ostaně si ale myslím, že nějaké podobné diskusi se nakonec nevyhneš, protože na wiki působí dost lidí, kteří se určitými dějinnými obdobími Řecka, nebo historií obecně, zabývají. أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 26. 12. 2008, 15:22 (UTC)
Ok, díky moc. Ty théby dám nějak do souvislosti s těma peloponéskýma válkama... ty říše jsem původně myslel, že zmíním přímo v hellénismu, ale možná to není zas tak dobrý nápad, uvidim v průběhu tvorby článku. No každopádně díky a přeju hodně štěstí s tvojí řeckou sólovkou, zatim se měj ;-) --Mozzan 26. 12. 2008, 15:30 (UTC)

Škrtání textu[editovat zdroj]

Jak jsi to myslel s tím, že vadí škrtání textu u pomlček?--Juan de Vojníkov 30. 12. 2008, 21:06 (UTC)

Také Ti přeji krásné poledne, respektive pro mě ráno. Snadno, když přeškrtáš text, kde jsou pomlčky, tak se ti v tom šrtání ztratí a docela blbě se to pak čte. Pro příklad bod u Ehuda Baraka:
  • Nejvyšší izraelský vojenský post – náčelníka generálního štábu, zastával, možná by bylo lepší Nejvyšší izraelský vojenský post – náčelníka generálního štábu – zastával
X
  • Nejvyšší izraelský vojenský post – náčelníka generálního štábu, zastával, možná by bylo lepší Nejvyšší izraelský vojenský post – náčelníka generálního štábu – zastával

أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 31. 12. 2008, 11:55 (UTC)

Portál:Byzantská říše[editovat zdroj]

Ahoj emíre, tak jsem si v půl jedný ráno řikal, že to bude šílený, než doplním šablonu ke všem císařům a do ostatních článků o Byzantské říši. O to víc mě překvapilo (příjemně), že si už někdo ;-) dal práci a udělal to za mě. Tady máš ode mě wikikytičku jako poděkování :-) --Mozzan 2. 1. 2009, 08:54 (UTC)

Rádo se stalo, poděkování patří Tobě za portál! :) أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 2. 1. 2009, 13:24 (UTC)

Občanství[editovat zdroj]

Slovo občan je odvozeno od slova "obec" - nevztahuje se tewdy výlučně ke státu. Srovnej i § 16 a násl. zákona č. 128/2000 Sb. o obcích, kde je pojednáno o občanech obce. To jen na margo vaší editace článku Švédská církev. --Qasinka 8. 1. 2009, 13:11 (UTC)

Dobrý den. Máte pravdu, to shrnutí bylo mým pochybením, při přečtení spojení „občané Stockholmu“ mi na mysl vyvstalo spíš sousloví státní občanství, tak jsem to pozměnil na „obyvatelé“. S pozdravem أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 8. 1. 2009, 17:05 (UTC)

Kvalitní hvězda[editovat zdroj]

„Kvalitní hvězda“

Ahoj, za recenze a tím i rozvoj WikiProjektu kvalita v roce 2008 bych Ti chtěl udělit vyznamenání „Kvalitní hvězdy“. Měj se pěkně, --Podzemnik 12. 1. 2009, 21:08 (UTC)

Díky, rád jsem s tím pomohl. Měj se hezky
PS:Gratuluju ke zvolení správcem!:) أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 13. 1. 2009, 08:44 (UTC)

Železná hvězda kvalitního wikipedisty[editovat zdroj]

Wikivyznamenání 1. stupně („Železná hvězda kvalitního wikipedisty“)

Milý Emíre, další zasloužená hvězda je za Nejlepší článek Renaud de Châtillon a Dobrý článek England expects that every man will do his duty. Ať se Ti daří na Wikipedii, ve škole i v životě vůbec!--Ioannes Pragensis 15. 1. 2009, 09:13 (UTC)

Díky Ioanne. Nápodobně! أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 15. 1. 2009, 19:03 (UTC)

Křížová výprava[editovat zdroj]

Ahoj Emíre, mám takový dotázek jen tak ze zvědavosti. Má papež v současnosti třebas i teoretickou (formální) možnost vyhlásit křížovou výpravu nebo to již bylo nějak zreformováno? :-) Díky za odpověď :-) --Gothic2 17. 1. 2009, 09:34 (UTC)

Ahoj Gothicu2. Teoreticky ano. Pokud vím, i když se Jan Pavel II. za křižácké války (zejména tu 4) nějakým způsobem omluvil, křižáctví nebylo nikdy formálně ukončeno; Ratzinger ji tedy může vyhlásit dneska, zejtra, nebo příští úterý. Jde o to, že církev na křižáky měla vliv spíše duchovní a ideologický, než faktický, proto papež může třeba vyhlásit křížovou výpravu proti Íránu, ale jde o to, kdo jeho výzvu poslechne. أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 17. 1. 2009, 09:47 (UTC)
Díky za odpověď, já to tak trochu tušil, ale nebyl jsem si zcela jist. Víš co by vypadalo zajímavě? Kdyby se Íránem řítily tanky a F-16ky s templářským křížem :-) --Gothic2 17. 1. 2009, 09:52 (UTC)
Ostatně daleko od pravdy nejsi:). Zejména protizápadně naladění muslimové boj proti terorismu (a především pak vojenskou přítomnost v Iráku a Afghánistánu) považují za křížovou výpravu s cílem zničit islám. أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 17. 1. 2009, 09:59 (UTC)

Sarajevo[editovat zdroj]

Děkuji za spolupráci na Sarajevo, nevěděl jsem jak to udělat. Dle mého názoru má zásadní nedostatky, které jsem vypsal, inu je NČ přes dva roky. Myslím, si, že jsou skoro lépa napsaná města, např. Vancouver či Tel Aviv . Je to jediné světové město, které je mezi nejlepšími a mělo by být vzorem. Proto jsem navrhl potvrzení či denominaci.--Mirek256 24. 1. 2009, 09:27 (UTC)

Není zač. Máte pravdu, že ten článek je již opravdu delší dobu jedním z těch slabých článků mezi nč. Nejideálnější případ by samozřejmě byl, kdyby se nedostatky mohly opravit, aby Sarajevo ustálo druhé hlasování a mohlo mezi nč zůstat. Pokud se to nepodaří, nedá se nic dělat a bude muset pryč. أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 24. 1. 2009, 09:32 (UTC)


Seznam prez.[editovat zdroj]

Zdravím Tě Emíre, jen malá technická, vidím, že komponuješ seznam. Tak nevím jestli mu dáš nový název nebo ho zakomponuješ do již existujícího. V prvém případu dej existující seznam smazat, neb by se jednalo o duplicitu. Je dobře, že zde vyroste další kvalitní článek. Ahoj --Kacir 26. 1. 2009, 13:25 (UTC)

Také zdravím. O existujícím seznamu vím, ale je v tom trochu zmatek, třeba seznam amerických prezidentů tuším vede na článek o titulu prezident USA atd. Já seznam založím na zatím novém místě Seznam prezidentů Spojených států amerických a ze starého udělám redirekt. Díky za pochvalu seznamu! ;) Hezký odpoledne أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 26. 1. 2009, 13:29 (UTC)
Redirekt bude dobrým řešením. --Kacir 26. 1. 2009, 13:45 (UTC)

Prezidenti USA[editovat zdroj]

Opraveno. :-) -- Mercy (|) 26. 1. 2009, 16:32 (UTC)

Děkuju! :) Ještě přeložím těch pár zbývajících poznámek a vypustím ten experiment do světa ;) أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 26. 1. 2009, 16:41 (UTC)

Pár návrhů[editovat zdroj]

Ahoj emíre, tak jsem po nějaký době zabrousil na wikipedii, abych aktulaizoval portál kolonialismus. A napadlo mě trochu oživit wikiprojekt a případně ho i víc prezentovat.

  1. Chtěl bych vytvořit šablonu, která by se vkládala na diskusní stránku každýho článku, na kterym se v rámci wikiprojektu pracovalo. Byl by tam odkaz na samotný projekt a na uživatele, kteří se spolurpáce na článku zúčastnili. Dále byhcom tam mohli dát odkazy na další články související s projektem (např. podstránka Zdroje, kterou zatím moc lidí nevyužívá) a nějak prezentovat částečně i naši činnost přímo v šabloně (např. seznamem portálů spravovaných lidmi z projektu, případně tam vložit všechny historické portály. Asi by toho pozdějc bylo víc, tohle je zatim jenom takovej prvotní nápad
  2. Rád bych postupně vytvořil soustavu vyznamenání za činnost v určité oblasti historie - novověk, středověk, druhá světová atd. Pokud vím,t ak ěnco podobného má třeba projekt křesťanství.
  3. Portál Historie stagnuje. Vzhledem k tomu, že je nejvýznamnější a nejčastěji navštěvovanej, tak by to podle mě chtělo bud najít někoho kdo se o něj bude starat (já prostě s časem tedka nevyjdu ani náhodou :-( ), nebo ho předělat na miniportál se skutečně velkym přehledem historickejch témat

No tak to je všecko, jestli máš nějaký návrhy, sem s nima :-) ;-) zatim ahoj a užívej si pololetky :-) --Mozzan 30. 1. 2009, 22:33 (UTC)

Ahoj Mozzane.

  1. Myslíš takovou tu šablonu „Tento článek je sledován účastníky projektu historie“? Tak s tím bych problém neměl, ostatní projekty něco podobného taky praktikují
  2. Pokud vím, tak vyznamenání za historii už tu nějaké je, ale vyrobit speciálně pro projekt by nemuselo bejt špatný. Akorát nejsem moc technicky zdatnej, takže já bych barnstar nějak modifikovat nejspíš nesved :(
  3. Já se o portál v nejbližší době starat nemůžu, pomalu si z wikipedie už balím kufry. V podstatě čekám na ty poslední nominace, dodělám článek, co mám rozdělanej na pískovišti a snad možná ještě něco zrecenzuju a budu se loučit, už to plánuju taky delší dobu. Takže já nevim, předělat to na miniportál mi přijde zbytečný, páč by to snad stejně bylo jen dočasný opatření. Takže bych to nechal, aktualizace nemusí bejt s železnou pravidelností. أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 31. 1. 2009, 09:33 (UTC)

1 - ano, takhle sem to myslel :-)

2 - nemám moc času, ale něco zkusim vymyslet ve photoshopu :-)

u tý 3. - To je jasný, jenže některý ty aktualizace jsou starý skoro rok... :-( chápu tě, já už teď mám beztak problém aktualizovat portál Kolonialismus nějak pravidelně kvůli přípravě na přijímačky a maturitu :-( na ten portál se pokusim někoho sehnat, přinejhoršim do toho napíšu několik krátkejch věcí a bude ;-) ještě teďka doaktualizuju Kolonialismus, udělám tu šablonu, pár editací a zas se na nějakou dobu odmličim ;-) zatim čau, dík a měj se--Mozzan 31. 1. 2009, 09:47 (UTC)

Vidíš, asi řešíme něco podobnýho ;) Měj se a hlavně ať přijímačky vyjdou! Ahoj أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 31. 1. 2009, 09:51 (UTC)
Tak sem dodělal tu šablonu. Koukni na Manuela I. Komnena ;-) --Mozzan 31. 1. 2009, 11:40 (UTC)
Koukám, a moc nevidím :D. Ale zase vidím u konstantinopolských hradeb. Je to povedený ;) أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 31. 1. 2009, 11:49 (UTC)
Dík :-) tak si užívej víkend a hodně štěstí s maturou i u přijímaček :-) --Mozzan 31. 1. 2009, 12:04 (UTC)

Byzantsko-osmanské války[editovat zdroj]

Mohl bys se podívat na Byzantsko-osmanské války? Hodila by se mi pomoc. --Wikipedista:BobM d|p 5. 2. 2009, 07:52 (UTC)

Dobrý večer kolego. Koukám na to, jsem rád že jste se tohoto tématu ujal ;). Nicméně Vás musím upozornit, že jsem svou činnost radikálně omezil (neváhal bych nazvat ukončil), přišel jsem pouze jako čtenář studovat své dříve napsané články kvůli seminární práci a zprávy jsem si všiml v podstatě jenom proto, že jsem doma přihlášený trvale.
Na článek jsem koukal, na první pohled obsahuje chyby zejména v názvosloví (jména, názvy státních útvarů – proto jsou mnohé linky červené ačkoliv články u nás existují), ale z toho si nic nedělejte, je to tím že když jste nejspíš překládal (tedy, předpokládám že jste překládal), tak prostě nemáte takto specificky zaměřenou slovní zásobu. Proto se ptám, jakou pomoc byste si konkrétně představoval? Chcete, abych jenom prošel a zběžně opravil typa, provedl recenzi, či dopřeložil zbytek z en? Mé časové možnosti jsou však velmi okleštěné :( أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 5. 2. 2009, 17:33 (UTC)
Původně jsem myslel pomoc s překladem. --Wikipedista:BobM d|p 5. 2. 2009, 17:50 (UTC)
Tak jsem opravil nějaká ty názvy, odstranil jsem ty velitele v infoboxu (velitelé ve válce byli nejen vládcové, ale i jejich vojevůdci – tak buď je řešením tu sekci vynechat, nebo vypsat opravdu všechny „velitele“). Jináč s překladem pomoci můžu, četl jsem Pád Cařihradu od Runcimana, takže by to snad závadnější problém být neměl ale nebude to v nejbližších dnech, týdnech, měsících. Povedu v patrnosti, ale jak říkám, mám (měl bych mít :/) v současnosti jiné priority أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 5. 2. 2009, 18:08 (UTC)
OK

Ahoj Emíre, jistě sis všiml s jakou vervou vtrhl do nominačního procesu kolega Jan.Kamenicek a rád bych se ti svěřil s tím, že se s ním naprosto rozcházím v náhledu na tvorbu nejlepších článků. V mnoha ohledech bazíruje na, dle mého názoru nesmyslných detailech a v mnoha ohledech do problematiky vnáší čistě svůj subjektivní (neobjektivní) názor např. co se těch referencí týče. Nevím jak ty, ale mě ten jeho přístup „jít po krku“ začíná docela silně znepokojovat a demotivovat. --Gothic2 5. 2. 2009, 19:11 (UTC)

Ahoj. Myslím, že Ti nejde „po krku“ :), pokud jste si něco neudělali venku (neukrad jsi mu třeba auto, nebo ženskou...?). Jeho recenze jsou velmi vnímavé a přiznám se, že Ti je i docela závidím (beze srandy). Byť ani já bych jeho poznámky určitě nepřijímal bez výhrad, taky bych se s Janem Kameníčkem určitě dohadoval, ale rozhodně bych to nebral jako nějakou buzeraci. Jeho přístup mi přijde velmi korektní a co se týče dílčích postupů, nezbývá než diskutovat a vo vo vo tom celý j-j-j-je. ;) أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 5. 2. 2009, 19:29 (UTC)
Hlavně hlavu vzhůru, wikipedie je hobby a fakt nemá cenu se nějak demotivovat kvůli diskusím, sám si teď beru větší dovolenou a pak se třeba vrátím s větší chutí (nebo ne ;)) أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 5. 2. 2009, 19:34 (UTC)

Ahoj :-) psal jsi mi v nnč, že by ses na Tel Aviv ještě pak kouknul podrobněji. Myslíš, že by to šlo, až bys měl trochu času? Moc dík Faigl.ladislav slovačiny 12. 2. 2009, 22:25 (UTC)

Ahoj. Když jsem Ti to slíbil, tak mrknu. Spěcháš na to moc? أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 13. 2. 2009, 12:19 (UTC)
Nespěchám. Jak budeš moct. Já se teď beztak musim učit, neb možná budu muset v pondělí na opravnou zkoušku. Jinak předem dík :-) --Faigl.ladislav slovačiny 13. 2. 2009, 12:20 (UTC)
Jasný, tak v rámci možností to vošéfnu. Měj se أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 13. 2. 2009, 12:25 (UTC)

Doufám, že se tu ještě budeme vídat[editovat zdroj]

Všiml jsem si zprávy nahoře této diskusní stránky, a opravdu mě zamrzela. Píšu sem, protože mail asi nemáte na Wiki uveden. Byla by to velká škoda pro Wikipedii a také velká rána pro WP:Kvalita. Velice doufám, že to nebude tak horké a ještě o sobě dají vědět různé příznaky Wikizávislosti. Taky někdy vypnu i na dva měsíce, stačí ale malá záminka, a jsem zpátky :-) Proto tedy říkám jen Nashledanou. Jan.Kamenicek 15. 2. 2009, 02:31 (UTC)

Připojuji se. Udělal si pro wikipedii hrozně moc výborně odvedený práce. :-) Zatím si užívej volno a někdy zaskoč ;-) --Mozzan 15. 2. 2009, 09:15 (UTC)

Emíre, kde seš? Kdo bude psát křížový výpravy?:( Byla radost s Tebou spolupracovat a doufám, že se sem vrátíš, Ty mizero!:)--Acoma 15. 2. 2009, 20:20 (UTC)

Díky za podporu a milá slova! :) Mně se s vámi všemi taky spolupracovalo moc fajn. Na wikipedii jsem nezanevřel, tak sem tam možná zaskočím na návštěvu ;) أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 17. 2. 2009, 10:54 (UTC)

Tady je jedna výzva.:)--Acoma 23. 2. 2009, 17:09 (UTC)

Koukám, článek nehoden toho jména :)... ale díky za vhozenou rukavici, ale nejsem schopnej ji zvednout :(, nemůžu se wikipedii věnovat jako dříve. Sice tu občas sedím jako čtenář, nebo radím Zubovi, ale články už needituju. Snad za čas...

Hlavně ať Tebe to neomrzí! :) Měj se hezky أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 25. 2. 2009, 20:53 (UTC)

Rozsah článku[editovat zdroj]

Ahoj Emíre, pořád pracuju na těch dějinách Řecka... už se z toho pomalu stává noční můra :-D chtěl jsem se zeptat, jakou toleranci ohledně rozsahu článku bys podle svýho uvážení navrhnul? Já jsem ted zhruba na 100 000 bytech, ale ještě mi pořád kus zbejvá. Vzhledem k tomu, že je to přece jenom 4,5 tisíce let historie, tak by se dala nasadit laťka podobně jako u Dějin Izraele. Co si o tom myslíš? Nerad bych pak ten článek celej znova přepracovával... :-( Předem dík a zatim se měj ;-) --Mozzan 14. 3. 2009, 09:26 (UTC)

Čau. Mno, koukám, že dějiny Izraele jsou pojatý jinak, než Tvůj článek. DI jsou především o novodobým státu, tedy asi o posledních 50-60 letech a starověk etc. je tam spíš tak aby se neřeklo... Je klidně možný, že u Tebe se pak taky někdo ozve, že bys to měl vzít za stejný konec (třeba proto, že Byzanc zdaleka není jen Řecko – en:Byzantine Greece vs. Byzantská říše). Co se týče délky, tak já jsem dost tolerantní, sám Izrael má přes 120 (i když tam je to hlavně o těch citačních šablonách), těžko ale říct číslo, nad tohle nechoď... :|. Ale orientačně, když to zastavíš tak na těch 120-130, tak to snad bude v poho, je pravda, že je to 4500 let, to je prostě argument ;). أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 14. 3. 2009, 09:38 (UTC)

Nešlo by to rozdělit? --egg 14. 3. 2009, 09:41 (UTC)

Spíš krátit; Mozzane, koukal jsem, že Byzanc je opravdu moc dlouhá, do značné míry duplicitní k samotnému článku, je to prostě tak :(. Tak holt vzít prostě nůžky a začít kleštit, naopak třeba křižáckým státům bych v kontrastu vůči Byzanci snesl i víc ;), především proto, že skutečně byly záležitostí Řecka. أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 14. 3. 2009, 09:49 (UTC)
Ok, zkusim nějak zkrátit tu Byzanc, i když přiznám se, že tu už jsem zkracoval asi dvakrát :-D ... no co si budeme povídat, dost místa zabírá samotná časová osa, každopádně počítám že článek bude mít kolem těch 120 tisíc... snad to při recenzi obhájim :-) Díky moc --Mozzan 14. 3. 2009, 10:48 (UTC)
Není zač, držím palec ;) أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 14. 3. 2009, 10:51 (UTC)

Dějiny Řecka - dokončení[editovat zdroj]

Drahý Emíre, Dějiny Řecka jsou hotový :-) pokusim se to seškrtat a pak si dávám na měsíc voraz :-D --Mozzan 22. 3. 2009, 20:39 (UTC)

Ahoj, tak sem vytvořil podstránku na WP:historie o historických projektech, rovnou tam přidal ten středověk a napsal Bosquete a Acomě. ;-) když budeš chtít, už se můžeš k projektu napsat ;-) p.s. jo a hodil sem tam, že projekt začne v červenci, ale to kdo ví, jak to nakonec bude...--Mozzan 24. 3. 2009, 10:26 (UTC)

Seznam prezidentů Spojených států amerických[editovat zdroj]

Řád dobrého seznamu
Řád dobrého seznamu

Ahoj, koukal jsem, že se nikdo neměl k tomu, dát seznamu prezidentů USA status Dobrého článku. Tak jsem se do toho opřel já a rovnou ti uděluji Řád dobrého seznamu. :) --Reaperman 24. 3. 2009, 14:10 (UTC)

Ahoj, vidíš, na ten jsem zapoměl jako jako na smrt ;). Díky moc! أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 24. 3. 2009, 14:15 (UTC)

Jeruzalém[editovat zdroj]

Ahoj Emíre, vrhnul jsem se trochu na Jeruzalém, protože podle současných kritérií DČ už trochu přestává těmto podmínkám vyhovovat. Chtěl bych Tě proto poprosit, jestli by ses mohl podívat na sekci Jeruzalém#Muslimské a křižácké období, rozšířit ji (a asi i rozdělit na dvě) a ozdrojovat. Díky moc, těším se na spolupráci. --Daniel Baránek 26. 3. 2009, 10:19 (UTC) PS. Teď budu dva dny mimo internet, takže se kdyžtak nediv mé trochu opožděné reakci, kdybys něco potřeboval.

Ahoj Dane. Koukal jsem. Něco s tím provedu, sice po ruce nemám teď všechny knížky, se kterými jsem dělal všechny ty křižácký války, proto se jim teď ani moc nevěnuji, ale neměla by být s tím potíž. Rovnou myslím, že by ty mohly být delší celé, je přeci jen kolik, 4000 let historie? (Nebo co vyrobit nějaký komplexní článek jenom o dějinách Jeruzaléma?) A pak v úvodu o historii není skoro zmínky... Zrovna jsem psal Mozzanovi k dějinám Řecka a v duchu na sebe nadával, že jsem před pár dny vrátil knížky do knihovny, hellénismus pro Řecko, Starověký přední východ pro byzantsko-arabské války a ta třetí byla Dějiny Židů od Schafera :(... أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 26. 3. 2009, 10:27 (UTC)

Jj, chce to rozšířit celé. Ale zrovna píšu seminárku o židech v Palestině v 19. století, takže jsem začal rozšiřováním dějiny Jeruzaléma v 19. století, které mám v živé paměti. S dějinami do 7. stol. n. l. taky nebudu mít problém, s 20. století snad taky. Ale o křižácké době nevím prakticky nic ;) Jestli dějiny nevyčlenit do samostatného článku.. hmm.. ještě nevím, zatím bych rozšiřoval a až uvidíme, jak moc se nám to daří rozšiřovat, tak to kdyžtak vyčleníme. Pustil jsem se do toho teprve dneska, takže to ještě nemám moc promyšlené. --Daniel Baránek 26. 3. 2009, 10:35 (UTC)

No, já psal seminárku přesně na muslimskou expanzi, konflikty s Byzantinci a křižáky, kde palestina byla hlavní třecí plochou ;). Ono taky dějiny palestiny a Jeruzaléma vůbec po celej ten středověk je tak nějak o lecčem, jenom skoro ne o židech...
Koncepci promysli, protože taky jde o to, jak moc to mám rozvíst, aby to třeba nakonec nebylo zbytečně stručné a mnoho věcí bylo vynechaných, nebo zbytečně podrobné, pak by se právě hodil ten článek o dějinách. Zatím to udělám tak povšechně a pak uvidíme co z toho vyleze a jak to (ne)řešit dál ;). أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 26. 3. 2009, 10:50 (UTC)

OK, tak já to promyslím a v sobotu dám vědět. Ale začíná to vypadat, že jsme schopni sepsat samostatný článek :) --Daniel Baránek

Jungmannova medaile[editovat zdroj]

Jungmannovy medaile

Milý Emíre :-), chtěl bych Ti tímto za Tvé výtečné překlady a články udělit tuto slovutnou Jungmannovu medaili. Každou chvílí sleduji Tvou pilnou překladatelskou práci, ať už to je teď aktuálně Mauricijské tažení, či Makúrie a mnoho dalších. Je to zároveň hluboké uznání před Tvými profesionálními články, tím spíš, že máš před maturitou (i když musím se přiznat, že mně taky hodně času na učení zabraly zdejší editace). Takže ještě jednou děkuji za všechny ty články a jen tak dál. --Faigl.ladislav slovačiny 26. 3. 2009, 15:06 (UTC)

Gratuluji a připojuji se k obdivu nad Tvou překladatelskou aktivitou. Je to úžasné.--Ioannes Pragensis 26. 3. 2009, 15:18 (UTC)
Díky moc! :). Teď už se nevěnuju ničemu stálému, rejdím po anglické wikipedii a překládám, na co náhodou natrefím, holt evoluce. Teď mám co se týče školy relativně klidnější období, zatím se neučím nijak zvlášť, když pominu, že zrovna dneska na nás na nečisto zkoušeli ty nový státní maturity, co budou mít naostro lidi už příští rok :(. Spíš se snažím co nejvíc načíst na přijímačky na vejšku, s tím měla souvislost zase ta Makúrie, kvůli který strávil hodiny prohrabáváním anglické literatury na google books :), ale bylo to k něčemu, pro mě, i pro wikipedii. أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 26. 3. 2009, 15:59 (UTC)
Makúrii jsem zrovna dal stříbrnou, gratuluji ještě jednou a těším se na ni v nominacích.--Ioannes Pragensis 31. 3. 2009, 20:06 (UTC)

Dějiny Řecka[editovat zdroj]

Ahoj emíre, hele ty teďka plánuješ se podívat do toho článku hloubějc? Já sem se zrovna chystal udělat korekturu části o Byzanci, tak mi dyžtak napiš, až to budeš mít hotový, ať si navzájem nepřekážíme při editaci ;-) --Mozzan 26. 3. 2009, 17:46 (UTC)

To zas nijak zvlášť, spíš se vrtal v tom, co mi padlo do oka ;), spíš jsem se stejně věnoval hellénskýmu a římskýmo období. Ještě jsem narazil na drobnou nesrovnalost: v článku je uvedeno, že Egypt byl prohlášen provincií roku 30, Zamarovský píše, že Augustus dobyl a vyhlásil provincii roku 29, tak ještě na to mrkni :). Já se pudu věnovat jednomu ze svých pískovišť ;) أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 26. 3. 2009, 17:51 (UTC)
Našel sem dva zdroje uvádějící 30. Už je jeden tam ;-) --Mozzan 26. 3. 2009, 18:00 (UTC)

Koukni na ICQ[editovat zdroj]

Ahoj, jukni se na icq, jen sem ti tam hodil jedno echo ale když říkáš že se zapomínáš přihlašovat tak tady tě zastihnu spíš. Měj se a uvidíme se za týden--Přeji hezký den! Martin Happy Zub 27. 3. 2009, 21:40 (UTC)

Jasný, přivez mi nákej suvený :) أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 28. 3. 2009, 08:01 (UTC)

Ahoj Emíre, koukni na WP:WPH, rozjel sem dikusní stránku ohledně toho středověku. Postupně tam přidávej články, u kterejch si myslíš, že bychom je měli udělat nebo napiš případně svůj názor. Je to jenom takovej nástřel. Mám teď dost času (sem zase chcíplej a ležim doma s chřipkou), tak sem si řek, že můžem aspoň začít rozmejšlet, čim se budem při práci na tom středověku hlavně zabejvat ;-)

p.s. Díky za pomoc s Dějinama Řecka, snad se mi podaři to nakonec mezi ty dobrý články jednou dotáhnout ;-)

Zatim čau a měj se--Mozzan 3. 4. 2009, 21:48 (UTC)

Čau Mozzane. Chřipku Ti rozhodně nezávidim, mě trochu bolí v krku, tak lehce vymítam ďábla skleničkou tullamore dew. Na projekt mrknu a připíšu nějakej koment. ;) أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 4. 4. 2009, 09:13 (UTC)

Tak snad už naposled...[editovat zdroj]

Ahoj, naposled otravuju :-D ... překopal jsem Portál:Historie. Tak jestli máš zájem, připiš do přehledů, co tě napadne ;-) A sry, ale dost jsem teďka spěchal, takže jsem za vybranej článek hodil křížový výpravy a zkopíroval jsem tam úvod z článku. O:-) slibuju, že to pozdějc rozšířim ;-) --Mozzan 5. 4. 2009, 10:50 (UTC)

Ahoj, neboj, mě neotravuješ, resp. k lidem, kteří mě dooporavdy otravujou máš hodně daleko :D.
Koukal jsem, co do obsahu mě nic nenapadlo, co bych přidal přidal, spíš jsem ubral ty hrozný šablony dějin zemí :/. Co mě jinak třeba upoutalo:
  • třeba k rubrice Historický přehled by chtělo něco připsat, aspoň ve větičce, co ten pravěk etc. vůbec je, jak se to časově zařazuje a tak.
  • K Významné státní útvary, kmenové svazy a organizace, to jě nějaký divný, nelinkovaný, ani není poznat, jaký je účel, buď to chce nějak zásadně překopat, nebo upe vypustit
  • Přehled významných osobností historie, první dojem to vyvolalo, že to má být seznam významných vojevůdců, umělců... to bysme tu byli ještě zejtra, než by se takový seznam dal dohromady. Z toho bych navrhoval udělat nějakou rubriku zajímavostí, jedna třeba na umělce (věděli jste, že Pablo Picaso své nejslavnější obrazy nejprve vyvedl na použitý toaletní papír?), jedna na vojevůdce...
أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 5. 4. 2009, 11:57 (UTC)
Ono to totiž nebylo hotový a já musel na pár hodin vypadnout z domu.
U historickýho přehledu něco připíšu (a přidám nejvýznamnější události), jinak u Přehledu významných států napíšu tak cca 50 nebo 60 nejdůležitějších států... (Římská říše, Osmanská říše atd...) + mě napadlo přidat ještě k organizacím něco ve stylu Templáři, Hanza, indické koloniální společnosti, OSN... atd.
Historický osobnosti překopu ;-) asi tam udělám vždycky na měsíc dva tři lidi, každej z jinýho oboru...--Mozzan 5. 4. 2009, 13:38 (UTC)
p.s. Já totiž nechci udělat jenom portál, kterej bude úvodem do historie, chci, aby tam taky byly přehledy historickejch témat a států... ;-) --Mozzan 5. 4. 2009, 13:49 (UTC)
Tak to budu držet palec :). Jestli budeš chtít, tak až to doděláš, tak zas mrknu a třeba rejpnu ;). Zatím أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 5. 4. 2009, 14:10 (UTC)
taaak jo, už zbejvá snad jenom úvod... tak klidně kritizuj ;-) --Mozzan 5. 4. 2009, 17:59 (UTC)
Nuže, předně je třeba pochválit, je to pěkná práce! :)
Jinak nemám nic zásadního, jenom bych to trochu zproházel:
  • nejkvalitnější články bych posunul o jedno místo nahoru, před S čím můžete pomoci, ať to trochu líp navazuje na sebe
  • to samý s přehledy témat, prohoď to s kategoriema, ať ten dlouhej štrúdl nestraší tak nahoře
Das wäre alles ;) أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 5. 4. 2009, 18:21 (UTC)
jo, s tim souhlasim... předělám to a pro dnešek končim... po dvou dnech blbnutí s portálem mám wikipedie plný zuby :-D díky moc za všechno a zase čau někdy ;-) --Mozzan 5. 4. 2009, 18:25 (UTC)
Není zač :) Zatim, أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 5. 4. 2009, 18:28 (UTC)

Revoluce[editovat zdroj]

Ahoj, měl bys něco proti tomu, kdybych tu Nizozemskou revoluci strčil do hlasování? Už to asi lepší nebude, kromě mě tam už čtrnáct dni prakticky nikdo nediskutuje a mně už to přestalo bavit, ale stáhnout to nechci, to by byl hned oheň na střeše, a zrovna se o ničem nehlasuje. Tak ať se toho zbavíme.--Ioannes Pragensis 14. 4. 2009, 14:46 (UTC)

Nominaci sleduji. Vzhledem tomu, že kolega Guy Peters si stěžuje na vágnost připomínek, tak když si vezmeme mé největší připomínky (na semaforkách), tak problém linkování jsme popsali celkem dobře, a ohledně zdrojování, tak tam by mohlo pomoct rozházení do článku šablon fakt a buď se to, řekněme do čtrnácti dnů, někam pohne, nebo to dáme do hlasování a děj se vůle Alláhova. أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 14. 4. 2009, 14:55 (UTC)
Dobrá, tak počkejme. Třeba se někdo ještě najde a postrčí to zase kousek k lepšímu.--Ioannes Pragensis 14. 4. 2009, 15:02 (UTC)

Citát bible[editovat zdroj]

Ahoj. Koukni sem ;-) --Faigl.ladislav slovačiny 24. 4. 2009, 16:31 (UTC)

Fachá, dík moc :)) أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 24. 4. 2009, 16:43 (UTC)

Nejlepší portál[editovat zdroj]

Ahoj Emíre, mohl by ses prosím jako pověřenec vyjádřit k mému návrhu, že bychom měli i institut nejlepšího portálu? Nadhozeno pod lípou: Wikipedie:Pod lípou (návrhy)#Nejlepší portál. Moc Ti dík :-) --Faigl.ladislav slovačiny 2. 5. 2009, 18:43 (UTC)

Láďo, díky za pozvání. Diskusi sleduji, ale bez mučení se přiznám, že moc nevím; můj pocit je z toho takový rozporuplný (technicky proč ne, že jo, takový seznamy co se teď vynořují v recenzi a nominace jsou něco jinýho než články a ty portály by asi byly něco podobnýho, ale na druhou stranu, je něco takového životaschopné? Právě, že si to moc v našich podmínkách nějak neumím představit. Musela by se ustanovit nějaká kontrola, co by ty portály třeba jednou za čas prošla, jestli jsou pořád aktuální, jestli jsou pořád to samé, pro prošlo nějakou tou nominací. Jestli nás tu pro podobný projekt není málo (ono i pro stávající procesy jako recenze nebo nnč by nás chtělo víc), jestli by to nechtělo ještě počkat (jak dlouho, to Ti fakt neodpovím, byl to spíš povzdech „bůh suď“)? Kdyby se to spustilo, cs by nebyla nejmenším projektem, který by nejlepší portály provozoval, ale jiné projekty než en jsem nezkoumal, tak nevím, jestli nemají třeba upe jiný systém (menším projektům víc na míru).
Snad se nebudeš zlobit, že Ti odpověď hodím sem, ale prostě nevím, co bych pod lípou na to měl říct. أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 3. 5. 2009, 09:18 (UTC)
Já jsem rád za názor. Co jsem pozoroval portály na naší Wiki, tak vím, že by jich na to plno nemělo. Nicméně jiné jsou zase aktualizované a udržované a jak jsem již někde psal, tak si dovolím tvrdit, že na portálu Izrael to vyloženě žije :-), byť jsem na něj sám (každý měsíc článek, obrázek, osobnost, zajímavosti, historické události měsíce; prakticky jako na hlavní straně; do toho citát a každý měsíc minimálně deset, ale spíše víc, nových článků; do toho teď ten nevyhlášený projekt vylepšování státníků a jiných významných článků). Ani jsem nezastíral, že bych chtěl jít do případné nominace jako první (právě s Izraelem). Myslím, že by případná existence toho institutu nejlepšího portálu mohla některé tvůrce případně motivovat k tomu, aby své portály vylepšili a dotáhli je do těch kritérií. Třeba myslím, že Orangeman ještě s tím svým kolegou na portálu Maďarsko pracují (aktualizují) pravidelně a určitě by se našly i jiné případy. Jasně, že asi nebude fronta do nominace, ale přece jen to je poměrně prestižní záležitost. Domnívám se, že by vás to jako pověřence nějak moc nezasáhlo, neb by to byla prostě další nominace (jak jsi již psal, nominace něčeho trochu jiného, jako jsou třeba seznamy).--Faigl.ladislav slovačiny 3. 5. 2009, 09:33 (UTC)
Ahoj Emíre. Jen pro informovanost; přeložil jsem kritéria pro nominaci portálů z en wiki (po návrhu Ioanna). Teď jsou k diskusi v rámci wikiprojektu kvalita na tomto odkaze.--Faigl.ladislav slovačiny 5. 5. 2009, 10:13 (UTC)
Dík za upozornění, podívám se. أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 5. 5. 2009, 12:38 (UTC)

Díky za Makúrii[editovat zdroj]

Jak už bývá zvykem, jdu Ti udělit nějakou tu barnstar. Tvá práce jde fakt vidět, jen tak dál. Dobrou noc, --Podzemnik 2. 5. 2009, 21:46 (UTC)

...jinak [1] ==> {{Nejlepší článek}} ;o) --Podzemnik 2. 5. 2009, 21:54 (UTC)
Jsem rád, že je to vidět :)) أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 2. 5. 2009, 23:31 (UTC)

Saudovci vs. Saudové[editovat zdroj]

Ahoj, není to zatím asi nějaký velký problém, ale nemyslíš si (stejně jak o já už pár měsíců), že názvem Saudové bys spíše nazval obyvatele Saúdské Arábie než vládnoucí dynastii? Jasné řešení je ale vždy a to Dynastie Saudů, proto jsem já článek nazval Saúdovci. Přeji jinak pěkný den. --Kolomaznik 8. 5. 2009, 12:57 (UTC)

Dobrý den. Obyvatelé Saúdské Arábie, jež nosí jméno podle Saúdů, jsou saúdští Arabové. Jinak přejmenovat to na dynastie Saúdů by také bylo samozřejmě řešením, já to přesunul hlavně kvůli tomu ú, tak to nechám klidně na Vašem uvážení. Přeji hezké odpoledne. أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 8. 5. 2009, 13:06 (UTC)
tak já bych to přesunul na stránku Saúdovci (kde to ú bude jak má) stím že všechny ostatní varianty na to budo přesměrovávat. Pokud by jste měl něco proti tomuto řešení nech se ozvěte. --Kolomaznik 8. 5. 2009, 15:39 (UTC)
No, přiznám se, že zrovna ta koncovka -ovci se mi, zrovna pro Saúdy, moc nelíbí. Když si to tak vezmete, tak ostatní dynastie mají většinou -ové a svou „dynastičnost“ koncovkou -ovci zdůrazňovat nemusí (tedy jsou Habsburkové, a ne Habsburkovci, Bernadotti a ne Bernadottovci atd. I když to zase taky neplatí absolutně: třeba Přemyslovci, Přemyslové by asi nešlo :), nebo Zengíovci a ne Zengíové – to je taky divný). Pro jistotu jsem se ale podíval do knížky (Bernard Lewis, Dějiny Blízkého východu) a ve jmenném rejstříku je tvar Saúdové. أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 8. 5. 2009, 15:54 (UTC)

Dějiny Limy[editovat zdroj]

Incká tunika za Dobrý článek Dějiny Limy
Incká tunika za Dobrý článek Dějiny Limy

Ahoj Emíre, díky za hezký článek o dějinách Limy, zrovna jsem ho dal do Dobrých. Jako výraz uznání Ti uděluji tuto inckou tuniku, věřím že Ti bude slušet. Srdečně,--Ioannes Pragensis 12. 5. 2009, 20:34 (UTC)

Díky, je to originální :))
Ioanne, když už Tě tu mám, tak mě napadlo se zeptat, jaký mají vlastně potenciál dotáhnout to někam články, který jsou sice dobře zpracovaný, ale nejdou prakticky sehnat obrázky? Víš, mám na mysli z oblasti sci-fi, pro příklad en:Sarah Kerrigan, nebo en:Jim Raynor, hra ze který jsou tyhle postavy je dokonce FA, ale nemožnost získání obrázků mě vždycky odrazovala (ke královně čepelí a raynorovi jde snad dát jen fotka jejich tvůrce), jinak by různá sci-fi (kromě toho třeba Stargate :)) tvořila asi podstatnou část mé tvorby narozdíl od nynějších témat ;). Já bych je klidně přeložil, i doplnil, ale jde o to, jestli by s tím pak šlo i něco dál... أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 12. 5. 2009, 20:52 (UTC)
Já Ti můžu říct jenom sám za sebe, že u článku bez relevantních obrázků bych hodně váhal ho podpořit v hlasování. Podle mě by Nejlepší články měly být vzorové, a k tomu patří i nějaký ten obraz. Ale oficiální politika na to asi není, záleželo by na diskusi hlasujících. Bohužel u nás postrádáme možnost použít fair use licenci pro takové případy, a tak asi můžeš dělat jenom verneovky a mladší sci-fi už budou problém.--Ioannes Pragensis 12. 5. 2009, 20:58 (UTC)
Hele a nedal by se do těch článků sehnat a uploadnout aspoň fanart? Kdyby se sehnal původní autor nějakýho obrázku...? Minimálně za pokus by to stálo, ne? --Mozzan 24. 5. 2009, 19:27 (UTC)
Čau, málem bych si Tě nevšim :))... ono těžko říct, taky už mě to napadlo, ale myslím si, že jestli se artwork má alespoň trochu blížit „skutečnosti“, tak se bojím, že to bude klasifikováno jako odvozené dílo, a to by s jistotou hraničící pravdepodobností nešlo :( أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 24. 5. 2009, 19:51 (UTC)
No, vždycky by byla možnost se případně zeptat u daný firmy a získat potom potvrzení od autora přes OTRS nebo podobně. Ale s velkou pravděpodobností to nedovolej, když by si s tim pak moh každej dělat co chtěl. :( No každopádně, jestli budeš dělat něco z her , tak se rád připojim, když bude možnost ;-) Já osobně už dlouho plánuju dotáhnout mezi dobrý články nějakou klasiku, třeba Fallouta, Starcraft nebo Age of Empires II :-) --Mozzan 24. 5. 2009, 20:56 (UTC)
Koukám že jsi taky pařan :D. Do Stara i Ageů bych šel... :) Teď už budu mít času rozhodně víc. أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 26. 5. 2009, 17:50 (UTC)
Já dělám zkoušky zejtra :-) Jak si dopad?--Mozzan 26. 5. 2009, 17:54 (UTC)
Já dneska odpoledne, v kontrastu s celou svou studijní kariérou mám samý :)). z čeho to Ty dáváš? أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 26. 5. 2009, 17:57 (UTC)

Heh, ani se neptej... trošku šílenou kombinaci dějáku s matikou :-) (kvůli historii a ekonomce) a anglinu a češtinu samozřejmě... no jinak sem měl k učení po většinu školy stejnej přístup jako ty :-D tak kdo ví, třeba budu mít podobnej výsledek...;-) i když o tom dost silně pochybuju :-D --Mozzan 26. 5. 2009, 18:03 (UTC)

Já si teda matiku radši odpustil (už jsem z ní měl na vysvědčení za svůj život všechny známky...), místo ní jsem si dal společenské vědy. I s blbejma otázkama se dá udělat dobrá show, sám jsem se o tom přesvědčil ;). Budu Ti držet palce, já to jdu zapít :) أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 26. 5. 2009, 18:09 (UTC)
Závidim... :-) no já končim v 5 odpoledne, takže to je hned potom tak akorát čas dát si nějakýho panáka... ;-) sakra, už aby byl zejtřek :-D měj se :) --Mozzan 26. 5. 2009, 18:13 (UTC)

Smazání článku Mir k recenzi ze seznamu[editovat zdroj]

Zdravím Vás. Mám prosbu. Svojí editací jste smazal moji žádost o recenzi článku Mir. Z komentáře jsem dost dobře nepochopil proč jste tak učinil. O recenzi mám stále velký zájem a každý den očekávám zda někdo z projektu Kvalita se k článku vyjádří. Zatim jsem žádnou recenzi nenalezl a tak nevím co je v nepořádku a proč byla moje prosba skoro po měsíci smazán. Moc děkuji za vyjádření.--Pelish 24. 5. 2009, 15:52 (UTC)

Zdravím. Žádosti o recenze se běžně odstraňují, pokud se na diskusní stránky žádaných článků (Talk:Mir) vyjádří dva a více uživatelů (= recenze, v našem žargonu). Konkrétně u Miru jsem koukal, že se vyjádřili nejmíň 3 lidé kromě Vás.
Samozřejmě se může stát, že žadatel o recenzi s oněmi dvěma užitely a jejich připomínkami není spokojen (ony kvality připomínkování mnohdy kolísají na kvalitě – čímž se nechci nikoho dotknout, spíš troška sebeironie...) a stojí o další připomínky. V tom případě klidně Mir na stránku žádostí vraťte a uveďte, proč stojíte o další komentáře (aby zase někdo jiný žádost neodstranil jako já s tím, že již dva lidé se vyjádřili), nebo, a to asi bude lepší, pokud máte pocit, že jste všechny komentáře vyřešil, zeptejte se některého z uživatelů, kteří se k Miru vyjádřili (jmenovitě mohu doporučit Podzemnika) a zeptejte se, zda článek již má na povýšení do dobrých článků.
Z Vašeho dotazu jsem tak nějak vykoukal, že snad máte pocit, že žádná recenze ani neproběhla, tak si nejsem stoprocentně jist, zda má odpověď je přesně to, co jste očekával, ale kdyžtak se ještě ozvěte. Přeji pěkný večer, أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 24. 5. 2009, 18:15 (UTC)
Přesně tak - žádná recednze neproběhla. Až dnes přibyly první připomínky od Vámi zmíněného Podzemnika, vše ostatní vzniklo při diskuzi o článku během jeho tvorby a to před postoupením projektu Kvalita. Konkrétně jsou to připomínky od mích kolegů z projektu Kosmonautika. Opravdu jsem měsíc netrpělivě čekal a doufal v komentáře a tak jsem byl zklamán že bez přidáním jediného doporučení byl smazán ze seznamu čekajících na recenzi. A to ještě ve chvíli kdy se konečně dostal na řadu. Vrátil jsem jej tedy zpět a doufám že se mi k článku vyjádří alespoň jeden další recenzent. Pak jej samořejmě můžete dle uvážení smazat. Stále doufám že článek Mir dotáhnu co možná nejvýše. Děkuji --Pelish 24. 5. 2009, 18:50 (UTC)
Má recht, i já prosím o nemilosrdné připomínky už teď. Máme dost zdrojů, abychom vše ozdrojovali a kolega Pelish i dost energie. Díky předem --Zákupák 24. 5. 2009, 18:57 (UTC)

Aha, tak to se omlouvám. Vidím, že jste již článek vrátil, tak je to v pořádku.

Pokud chcete recenzi uspíšit, tak někoho přímo požádejte (kolegu Jana.Kamenicka mohu jen doporučit ;), já se možná po úterku, to už bych měl mít konečně po těch týdnech a měsících víc času, připojím taky), ono to většinou nefunguje tak „kdo přijde na řadu“ (i když někdo ze stálých recenzentů to možná podle řady dělá...), proto se může stát, že někdo svou recenzi dostane za půl hodiny, někdo čeká měsíc (je nás holt málo :( ), ale myslím, že článek Mir a vůbec kosmonutika má stěstí, že má skvělý fungující projekt, kde si to můžete komentovat navzájem (zejména po faktické stránce, což stálí recenzenti moc nedělají), ostatní autoři jsou na to sami. أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 24. 5. 2009, 19:44 (UTC)

tak mám dohromady za 6, jenom udělat přijímačky a pak už hurá na wikipedii a na středověk :-)

--Mozzan 27. 5. 2009, 21:21 (UTC)

To je vyznamenání, tak to gratuluju! :) Přijímačky mám snad 15-16, pak už jen tři měsíce prázdnin :))) أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 28. 5. 2009, 11:55 (UTC)
Dík :-) závidim, já du už příští úterý :-( takže zase žádná wikipedie :-( --Mozzan 30. 5. 2009, 08:10 (UTC)
Zato já se budu učit jen u wikipedie... na blízkovýchodní studia se holt „naučit“ nejde, člověk musí mít dost načteno a přehled v každým blízkovýchodním prdu od starověku po současnost :( Zrovna mám rozečtenej epos o Gilgamešovi, pak dojedu Lewisovy Dějiny Blízkého východu a Tauerův svět islámu, knížku testů, pudu ke zkouškám a děj se vůle boží :) أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 30. 5. 2009, 09:03 (UTC)
No já do 2. a 3. června musim jet jenom podle učebnic, ale jestli postoupim do druhýho kola, tak tam musim mít načteno dost knih a když mi zbude čas, tak možná něco napíšu... no podívej, po tom moři článků a nejlepších článků, co si tady napsal, máš víc než jenom slušnej základ :-) já mám problém, že sem předtim vycházel dost z populárně naučný literatury, takže to nemůžu u těch zkoušek uvést (nebo bych spíš neměl uvádět) a tedka dohánim co se dá :-( no já se du dál hrabat v učebnicích, zatim čau ;-) --Mozzan 30. 5. 2009, 10:18 (UTC)

Zdar Emíre, potřeboval bych poradit s tou tabulkou u atentátu. Já sem se ji právě pokoušel narvat pod ten ib, ale ani za boha mi to nejde...je pravda, že to teď vypadá trochu nepřehledně, ale ta tabulka se mi hrozně líbí :-) Díky za radu --Gothic2 30. 5. 2009, 11:11 (UTC)

Čau Gothicu :). No, já se na ní tak letmo podíval, jestli ve zdrojáku neuvidím nějaký center, nebo tak něco, ale nevykoukal jsem nic. Ta tabulka je dobrá, ale bohužel já žádnej tabulkovej génius nejsem :( (Když jsem dělal seznam amerických prezidentů, tak se záležitostma čistě tabulkovejma jsem musel dycky za někým jít). Zkus se zeptat Mercyho, nebo Ladislava Faigla, já nemohu posloužit señore. أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 30. 5. 2009, 11:32 (UTC)
Mě ještě něco napadlo, vyzkouším to :-) --Gothic2 30. 5. 2009, 11:40 (UTC)

Byzantští císaři[editovat zdroj]

Čau, hele tak sem koukal na některý byzantský císaře a přišlo mi zbytečný tam dávat odkaz na portál Středověk. Už si nepamatuju, jestli sem je tenkrát přidával jenom já nebo i ty, ale i tak sem se chtěl zeptat, jestli nevadí, když požádám, aby to některej z Botů smazal. Řek bych, že odkaz na Byzanc podle mě stačí...--Mozzan 6. 6. 2009, 19:53 (UTC)

Já je přidával taky, co se pamatuju. Smazání mi nevadí, klidně požádej robotníky ;)
Jo, koukal jsem v poslední době na stránku o zdrojích na projektu, mnohá témata nejsou pokrytá skoro vůbec, tak dávam pomalu do kupy, co se dá. Zrovna převčírem jsem přitáh z antiku hromadu knížek o o Mezopotámii a dějinách dobývání Jižní Ameriky a z Anglie zas knížka knížka pro Starcrafta, na kterýho se taky chystám. Člověk neví, kam skočit dřív :). Jestli budeš třeba pročítat nějaký články, mrkni kdyžtak i do přidaný literatury, jestli tam není nějaká česká dostupná a u nás ještě není ;). Třeba edici dějin států bysmě měli dát do kupy celou, je to celkem široký záběr dostupný i v knihovničce maloměstského formátu :) أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 6. 6. 2009, 20:12 (UTC)
PS: Nebo zpracovat doporučenou literaturu na vejšku أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 6. 6. 2009, 20:15 (UTC)
Jj, vim o tom, už sem se rozhodoval, kdy dát tobě a Di železnou hvězdu nebo něco takovýho. :-) Možná by šlo udělat nový vyznamenání za doplňování zdrojů nebo ověřování wikipedie nebo tak něco ;-) U toho Starcraftu mě akorát mrzí, že se hold asi neseženou obrázky... ani screenshoty. :-( Hele, já sem SNAD udělal první kolo přijímaček, ale do 15. června musim ještě ležet v knihách :-( Za dnešek sem přečet přes dvě stran z Dějin Ruska, tak teď na Wikipedii chvíli relaxuju :) a snažim se z nabytejch vědomostí nezcvoknout :-D Každopádně až to nějak dokončim, tak tam hodim aspoň literaturu, co sem použil na přijímačky, snad to k něčemu bude... :) p.s. Prevíte... udělals mi tim post sciptem editační konflikt... :-D :-D :-D --Mozzan 6. 6. 2009, 20:24 (UTC)
Sry za PS, to já nechtěl :). Ohledně shnánění knížek, tak teď projíždím právě všemožný doporučený literatury a k tomu narážim na různý témata ke státnicím a musím říct, je to docela chuťový čtení (však se podívej a zaplač na mě ;)), proti tomuhle jsou přijímačky i s maturou luštění křížovky pod lavicí :(
A seznam na projektu trochu pocuchám, třeba jsem dneska jsem přidával knížku o Aztécích a kladl si nerudovskou otázku kam s ní? Do žádnýho -věku se nehodila, tak holte jsem musel zpřeházet Dějiny oblastí a států... Jo, a hlavně, mně už nikdo za to žádnou hvězdu nedávejte! :)) Mně už lidi neví, co dávat a přitom to co dělám dělám furt to samý a dělam to rád :)
Hezky se muč a 15. se drž ;). Já Ti budu držet palce. Sám du 17... a pak až někdy pajda s politologií, ale to už je fuj :) أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 6. 6. 2009, 20:54 (UTC)
No tak koukám, že já proti tobě budu mít ještě docela havaj :-) taky budu držet palce. Do zdrojů už sem přidal nějaký knížky, hlavně z edice Dějiny států, ale aspoń tu Evropu by to chtělo celou... když už jsem si dovolil takovou drzost a všechny články o dějinách evropskejch států ohodnotil a vyvěsil na portál Historie :-D No nic, já už dneska končim ;-) tak se měj a přeju hodně štěstí ;-) p.s. Politologii sem taky zkoušel... musim říct, že docela síla... na to bych se musel učit celej rok, abych měl aspoň trochu šanci...--Mozzan 6. 6. 2009, 21:18 (UTC)

Co s tím správci[editovat zdroj]

Ano, možná máš pravdu, že si správci nechtějí pálit prsty v takovémto sporu, kde jsou proti sobě dva dost tvrdohlaví (rozumněj s pevným přesvědčením) editoři. Správců je dvacet, z toho někteří dlouhodobě málo aktivní. Správci tu navíc nejsou primárně od řešení sporů. Přiznávám, že jsem se po shlédnutí této žádosti rozhodl, že nechám řešení někomu jinému - znamenalo by to totiž dlouze zkoumat kdo komu co a jak, ve věci, které nerozumím a myslím si o ní své. Ovšem toto si asi mysleli všichni správci. Ve chvíli, kdy je možné hodit odpovědnost na někoho jiného, většina lidí toho ráda využije. Navíc v tomto konkrétním případě už za správce jaksi odpověděl DeeMusil

Blok není řešení, blokem lze zamezit okamžitému poškozování projektu. V takovémto případě, kdy nebyl žádný zjevný osobní útok jsem nedokázal posoudit, zda je žádost oprávněná, zvlášť, když jsou obě strany proti sobě zaujaté a k jedné z nich se cítím zaujatý i já sám. V tomto případě je, tak jak jsem psal, na místě ŽOK a případné následující kroky.

Pokud máš dojem, že bys to jako správce zvládal líp, co ti v tom brání?

I tobě přeju hezký zbytek. JAn 10. 6. 2009, 14:09 (UTC)

Že si někdo nechce špinit ruce nepříjemnou prací je lidsky zcela pochopitelné. Správci tu sice nejsou primárně od řešení sporů, nicméně podobné věci často řeší a navíc, v tom případě ani tak nešlo o to rozhodnout spor, jako spíše zasáhnout proti revertační válce, která byla na spadnutí – a tohle je práce pro správce. Správců je podle mě dost, čtyři (počítal jsem to) se angažovali na nástěnce poté, co tam visela tato žádost, tedy není možné, aby si toho nevšimli; co si tedy má myslet člověk, který napíše žádost na nástěnku a správci ji vyloženě přehlíží a okatě řeší jiné věci jakoby chtěli říct, „mám práci, musím jít překontrolovat zámky na muničním skladu...“. Jak jsem se již vyjádřil, nešlo o to, aby správci řešili spory, měli se k tomu alespoň nějak vyjádřit, třeba žadatele poslat do háje s tím, ať jde za arbcomem, bylo by to alespoň něco. Správcovská práva sice primárně mají technický charakter, ale sociální úloha správců je nezanedbatelná – mají tady udržovat pořádek, aby se tu lidi zbytečně nehádali, aby jednali podle pravidel a tady to podle mě taky selhalo. A rozhořčilo.
Co se týče konkrétního řešení, tak s blokem se zrovna neztotožňuji (a teprve teď po několika dnech). Asi nejlepší by bylo zanalyzovat situaci, jestli není náběh na revertační válku, stránku eventuálně zamknout a válečníky poslat k diskusi – a tady úloha správců končí. Abych šel podobnou práci dělat sám, na to se opravdu necítím počínaje tím, že svou osobu nepovažuji za natolik populární, abych byl mnohdy vášnivými volbami prošel, konče tím, že by mě správcování nejspíš ani nebavilo.
Vše nej, أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 10. 6. 2009, 14:37 (UTC)

Wikikvětina[editovat zdroj]

Wikivyznamenání 2. stupně („Wikikytička“)

Ahoj, za tvojí práci na článku Konstantinopolské hradby jsem si dovolil něco ze své zahrádečky natrhat. Jen tak dále v ukázkové spolupráci a ať vám to dlouho vydrží! --Chmee2 11. 6. 2009, 22:16 (UTC)

Díky! Už máme výhledově další projekt naplánovanej :) أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 12. 6. 2009, 10:24 (UTC)

Vyznamenání[editovat zdroj]

Čau, tak zkoušky sou za mnou a snad úspěšně. :-) Budu držet palce 17. ;-)

Ještě taková drobnost:

Za obětavou pomoc při WikiProjektu Historie, stejně jako za rady a postřehy u Dějin Řecka a za nasazení při společné práci na Manuelovi, Konstantinopolských hradbách a spoustě, spoustě dalších článcích... díky díky díky a tady máš ode mě již svojí 4. železnou hvězdu :-) --Mozzan 15. 6. 2009, 15:15 (UTC)

Zdar, hlavně, aby to pak vyšlo a vzali Tě ;)
A děkuji za pochvalu :), akorát myslím, že jsem toho u projektu zas tolik neudělal, a s tím Řeckem jsem se taky zas nevytáhnul :( Sice jsem si pak knížku, o které jsem se na diskusi zmiňoval, půjčil znova, akorát se na to nahrnula matura, tak jsem jí po třech nedělích vrátil bez toho, že bych se do ní podíval :(... Každopádně hvězdičku si přidám, ještě jednou dík ;)
PS: a pozejtří, od jedný, tuším do půl čtvrtý můžeš držet palce :D أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 15. 6. 2009, 21:29 (UTC)

Tak co, jak si dopad? :-) --Mozzan 17. 6. 2009, 20:46 (UTC)

Čau, zrovna sem koukal na Tvých příspěvků, abych Ti pak napsal :)
Ty jo, bylo to fakt vtipný, akorát si říkám, jestli to tady můžu vůbec napsat :))... Nemáš radši mejla? أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 17. 6. 2009, 20:52 (UTC)
Jo, klini v nabídce na mý stránce a máš to ;-) --Mozzan 17. 6. 2009, 21:06 (UTC)
Ok. Jo, kdyžtak, jestli máš nějakej seznam, nebo centrum, nebo tak, tak se mi mnohdy stává, resp. lidem, co píšu, že moje mejly to hodí do spamu, možná je to alergický na yahoo, kdo ví :(... ono potom s lidma, co si automaticky promažou celej spam a ani se nepodívají co v něm je, je potom těžká debata :) أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 17. 6. 2009, 21:15 (UTC)
Hm, mluviš s jednim takovym... :-D no snad to projde v pohodě :-D --Mozzan 17. 6. 2009, 21:29 (UTC)

Znepřehledňování RC[editovat zdroj]

Používej tlačítko ukázat náhled, normálně bych to vynechal ale díky Tvému nicku je třetina RC jen Tvoje editace jednoho připravovaného článku a to sledování RC prostě znepřehledňuje /scrshot samolitr že nemám ale dovedeš si to představit, ne/. Dík--Horst 23. 6. 2009, 18:15 (UTC)

Snažím se na to myslet, ale vždycky se holt nepodaří :( Hlavně teda když edituju po sekcích, tam třeba u hraní si s obrázky nepomůže ani náhled, jak to bude vypadat upe celý; ale editovat z hlavního zápatí je zas otrava než to naběhne a pak rolovat mezi kilometrem editačního textu... ale jo, zkusím na to dávat pozor :) أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 23. 6. 2009, 18:26 (UTC)

Poděkování za Kolonialismus[editovat zdroj]

Díky moc :-) sem teďka na chalupě a nemůžu bejt moc často na netu... hele musíme po středověku a dějinách islámu udělat nějaký dobrý články z kolonialismu (teda já musim :-D, ale když budeš mít čas...;-) ), někdy je to docela bída. Celkově úpravou a faktograficky většinou ujdou, ale těch skutečně rozsáhlejch je málo :-(. --Mozzan 1. 7. 2009, 10:44 (UTC)

Ahoj, opravdu není zač (ať už jsem udělal cokoliv :)).
Já se nebráním čemukoliv, klidně bych šel i do kolonialismu (asi nejradši Oceánie, Latinská Amerika a Afrika). Koukal jsem se po en, hlavně po nějakých dějinách oceánských závislých územích (třeba takový pěkný článek Dějiny Niue ;)), ale na žádný FA, ani nic podobnýho jsem snad nenarazil... Jedině najít nějaký alespoň trochu ucelený článek, a přeložit ho jen jako kostru a teprve potom se začít hrabat ve zdrojích a doplňovat – tohle se mi osvědčilo u témat, kdy jsem o nich dopředu vlastně nic nevěděl. Nebo třeba nějaká bitva první světový v Africe. Třeba jsem se snažil najít nějaké podrobnosti o vojenských akcích Portugalců, kteří válčili s von Letowem, ale jinak v Evropě zůstali neutrální, nebo operace německého námořnictva v Pacifiku – buď sem nenašel nic, nebo nic moc :). Kdyby se nám podařilo na slušnou úroveň dostat něco podobného, měli bysme primát mezi ostatními jazykovými verzemi.
Plánovat můžem do alelujá, jak to bude s časem čerti vědí :(, v posledních dnech sem taky nějak na roztrhání, nebo spíš na mrtvici a po oba dva měsíce nepředpokládám, že bych seděl nečinně doma na zadku nad wikipedií :/. Prostě uvidíme. Mimochodem, když říkáš, že dělat koloniální články musíš, to znamená, že Tě vzali? :))) أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 1. 7. 2009, 11:39 (UTC)
Snad mě vemou :-) 85 ze 100 je celkem slušnej výkon, aspoň podle kámošky. :-) Ale koneckonců se "starám" o portál Kolonialismus, tak bych se měl snažit trochu to téma vylepšit. Jinak to poděkování je za vybraný článek na červenec (Obléhání Saigonu). Až budu v Praze, tak ten kolonialismus ještě nějak proberem. ;-) Zatim se měj --Mozzan 1. 7. 2009, 18:54 (UTC)

Ahoj, tak jsem dodělal refy u Byzance. Prohlásil bychom to prozatim za hotový a za hodný ponechat v nejlepších článcích, pokud k tomu nemáš další připomínky. :-) --Mozzan 17. 7. 2009, 13:42 (UTC)

Nemám námitek, nechal bych být. Akorát mi vrtá hlavou ten Runciman úplně na konci, jestli je to anglický originál, nebo ne? Nemáš náhodou Runcimana doma, že by se to předělalo na českou referencí? Já pád Cařihradu nemám. أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 17. 7. 2009, 16:15 (UTC)
Bohužel nemám... akorát teda Dějiny Byzance a Dějiny Řecka uváděj cca 165 000 až 400 000 Turků proti cca 4000 až 7000 Byzantincům. :-( Tak když se to nenajde, tak se to dá ještě opravit --Mozzan 17. 7. 2009, 16:24 (UTC)
A Dějiny středověké Evropy uváděj "mnohonásobnou přesilu" --Mozzan 17. 7. 2009, 16:25 (UTC)
Ty jo, tak to radši oprav. Ta referovaná knížka není ani rok vydání, tak jsem projel sem na google books verzi z roku 90 a na uvedených stránkách se propírá florentská unie, jesi si pamatuješ tak heslo „radši sultánský turban, než kardinálský klobouk“ :) je zrovna tam. أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 17. 7. 2009, 16:53 (UTC)
Tak já tam asi dám tu mnohonásobnou přesilu, nechce se mi na konec článku dávat zbytečně přesný čísla, který se hoděj spíš do článku Pád konstantinopole. :-) Ale až zejtra, momentálně sem zmožen kámoškou a Jackem Danielsem :-D --Mozzan 17. 7. 2009, 22:40 (UTC)
Tak si dej rači od wiki pohov, párkrát už sem taky editoval takle „poněkud zmožen“ a někoho sem tenkrát seřval a ráno se mu omlouval ;)) أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 17. 7. 2009, 22:49 (UTC)
Věř mi, já už dneska OPRAVDU neplánuju nic editovat, akorát se ještě přihlásim v tomhle opileckym stavu do pár výjimečně šáhlejch skupin na facebooku a du spát :-D --Mozzan 17. 7. 2009, 22:51 (UTC)
A když už sme u blbnutí s fcb, tak sem si tě rovnou přidal ke kámošům... no radši du vážně spát, než způsobim nějakou katastrofu, na wikipedii i někde jinde :-) --Mozzan 17. 7. 2009, 22:55 (UTC)
Lol, kdes tam vyhrabal?... Dobrou :d :D أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 17. 7. 2009, 23:00 (UTC)

Subst Fakt na Jejkov (Třebíč)[editovat zdroj]

Ahoj, děkuji za pročtení článku, rád přidám zdroj, jen teď nestíhám, stihnu to nšky v průbehu příštího týdne, nicméně, velmi mě těší, že to někdo pročetl. :)--frettie.net 20. 7. 2009, 10:08 (UTC)

No, není zač, ale sem to jen tak lehce skouknul a je toho víc, než jen jeden subst fakt (vyjádřil jsem se na nominační stránce). Konkrétně na Jejkov a Třebíč zatím nespěcháme, ale je to jen otázkou času, kdy budeme muset, protože ty nominace prakticky stojí, elektronvolt s golfem už tam tvrdnou celé měsíce a lidi se začínají ptát co se děje... no co by se dělo, je léto a nikdo tu vlastně pořádně není :| أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 20. 7. 2009, 10:15 (UTC)

:-) -- Mercy (|) 22. 7. 2009, 07:19 (UTC)

Nemáš žač ;) أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 22. 7. 2009, 07:24 (UTC)

Zpěvák[editovat zdroj]

Zdar Emíre, za cca 10 min nastřelím z en:wiki heslo o jistém zpěvákovi, kterého budeš Ty určitě znát...jsem zvědavej jestli to uhodneš. ;-) --Gothic2 23. 7. 2009, 21:55 (UTC)

Čau. Nemám tucha :) pak nevím, co posloucháš... Já jsem ohledně hudby hodně tolerantní člověk, snad vyjma dechovky a country jsem jsem schopnej poslouchat všechno od hip hopu po Britney Spears... :) Fakt nevím... :)) أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 23. 7. 2009, 21:59 (UTC)
U mě je to skoro to samý...už je to nastřelený :-))) --Gothic2 23. 7. 2009, 22:15 (UTC)
Tak to bych asi neuhád :D أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 23. 7. 2009, 22:28 (UTC)

Samoudělování[editovat zdroj]

Ahoj Emíre, mohl bys mi prosím vysvětlit tohle? Pokud je mi známo, tak zaběhnutá praxe je taková, že článek je označen jako dobrý až poté, co prošel minimálně jednou recenzí a co NĚKDO JINÝ usoudil, že požadavky na dobrý článek splňuje. Každopádně mi přijde nefér, když někdo do recenze články musí a někdo (= Ty) nikoli. --Daniel Baránek 9. 8. 2009, 16:10 (UTC)

Ahoj.
No dovol, jaké samoudělování?? Podívej se do historie. Recense je sice zaběhnutá praxe, ale není vyloženě nutné si o ní žádát, aby nějaký článek mohl získat puzzli (Například Bitvu u Badru mi Podzemnik recenzoval i bez toho, že bych vyloženě požádal, například). Pokud to někdo projde sám od sebe, tak to přeci nevadí (a prošel jsem to já a Acoma = 2 lidi) a potom jsem to zařadil do dobrých, tj. že neshledal jsem zásadních nedostatků. أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 9. 8. 2009, 16:14 (UTC)

Ou, sorry, jsem blb. Moje chyba, asi bych si měl zajít k očařovi. Ještě jednou se Ti omlouvám a doufám, že se takové trapné chyby už nedopustím. S přáním pěkného podvečera Daniel Baránek 9. 8. 2009, 16:24 (UTC)

OK, v pohodě. Příště se holt líp podívej. Měj se pěkně, أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 9. 8. 2009, 16:28 (UTC)


Měl jste v článku tři překlepy, dvě zapomenuté závorky a jednu větu bez tečky. Tedy co jsem viděl já. Ostatnímu nerozumím. Ono když to někdo projde sám od sebe, tak nevidí své pravopisné chyby, např. Svarjc to uznal, já to o sobě vím. Netvrdím, že píšete špatné články, ale své překlepy člověk nevidí, to vím. Příště radši recenzi, již dávno jsem si všiml, že si někteří wikipedisté puzzliky samoudělují, v tom nejste sám. O projektu kvalita nebudu teď psát, to by bylo na díl.--Mirek256 9. 8. 2009, 17:01 (UTC)

Od toho je přeci kontrola.:) A Emír není autor článku, ale jeden z těch kontrolujících. :)--Acoma 9. 8. 2009, 17:13 (UTC)
Cože? O čem to mluvíte? Buďte všichni té křesťanské lásky a zjistěte dopředu si všechny informace, o čem vlastně komu píšete a z čeho mě obviňujete (samoudělování, „již dávno jsem si všiml, že si někteří wikipedisté puzzliky samoudělují“ – to jako já? V životě jsem to neudělal!). Můžete začít třeba tím, že si zjistíte, kdo ten článek vlastně napsal. Že jste opravil překlepy, které mně při kontrole článku unikly oceňuji, ale jinak brečíte na špatném hrobě. أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 9. 8. 2009, 17:15 (UTC)
Musím se Emíra zastat, autorem článku je Pilgrim (viz [2]), tak se tam podívejte než začnete remcat. To Vás tak trápí, že jste sami žádný puzzlík nedostali nebo co?:)--Acoma 9. 8. 2009, 17:20 (UTC)
Díky za podporu. :) Když mi sem napsal Dan, tak jsem ještě mávnul rukou, ale když mi sem pak Mirek256 napíše úplně tu samou kravinu, tak už mě fakt nasral. By mě zajímalo, kdo se připlazí ještě. أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 9. 8. 2009, 17:29 (UTC)
Tak to se omlouvám, ale nějak mám v hlavě, že píšete na toto téma, tak jsem ani nekontroloval. To dělají křížové výpravy.-:))) Jinak je článek OK, špatný není. Přeji hezký zbytek dne a doufám, že jsem Vás moc nepozlobil.--Mirek256 9. 8. 2009, 17:26 (UTC)
Křížovým výpravám se nevěnuji už půl roku. Doufám, že jste už poslední, kdo mi dneska píše. Hezký zbytek dne, أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 9. 8. 2009, 17:29 (UTC)

Jindřich Lev[editovat zdroj]

Ahoj Emíre, teda jako promiň, je pravda, že jsi dost kvalitních článků udělal, ale dávat si svůj článek se stříbrnym puclíkem bez recenze, nezdá se ti to trochu moc? :-(

...

...

... :-D :-D :-D :-D :-D

...já jsem taková strašná svině... :-D O:-) sry, ale to sem si nemoh nechat ujít...

Teď vážně - gratuluju, dostal ses zase dál a jseš Wikipedistou II. stupně. Sice jsem chtěl už počkat, až dosáhneš hranice 12 000 a rovnou ti dát zlatej puzzl, ale řikal sem si, že tě ti to po tý prudě s Jindřichem Lvem zvedne náladu. ;-) Zatim čau a užívej si prázdniny :-) --Mozzan 9. 8. 2009, 18:30 (UTC)

Holahej! Už jsem stihnul vychladnout, dobře vychlazený red bull má blahodárný efekt :) Snad jsem to moc nepřehnal, ale rozčertilo mě to pořádně. Ale ani se teď moc nedivim, že se všichni slétli na mě. Pilgrim to založil někdy odpoledne a o x hodin pozdějc já se v tom začal vrtat, lidi viděli mý 3-4 editace a najednou ejhle, zatímco všichni ostatní se musí doprošovat recensí, profláklej lovec GA a FA tam přidrzle nalepí šablonku dobrého článku, no není to na pěst? Hurá na něj! :D ... Snad si to nevezmou moc osobně.
A dík za puzzl, už vím, kam ho nalepit! ;)) Měj se fajn!! أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 9. 8. 2009, 19:25 (UTC)

Překlad[editovat zdroj]

Ahoj, hele vyskytly se nám menší komplikace u letenky, takže ten překlad už bohužel nestihnu... :-( dodělám ho poslední tejden, až se vrátim ze Španělska :-) --Mozzan 12. 8. 2009, 07:22 (UTC)

No, já ani nečekal, že to ještě předtím budeš chtít dělat, takže to nevadí :) Užij si to tam ;)) أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 12. 8. 2009, 09:30 (UTC)

Dobré články[editovat zdroj]

Opravdu si myslíš, že recenze dá článku po obsahové stránce hodně? Po formální ano, ale jinak tu nejsou takový odborníci, aby se to dalo posoudit i obsahově. Jeden z důvodů, proč např. já s články do těchto nominací nikdy nepůjdu. --Lenka64 21. 8. 2009, 16:32 (UTC)

Po formální určitě, po obsahové taky, někdy více, někdy méně. Rozhodně si nemyslím, že na Wikipedii editují a recenzují úplní blbci, kteří mají jen našrocené formální požadavky a obsah neumí posoudit. Prakticky v každé mojí nominaci se objevila nějaká obsahová poznámka, a to třeba i v tak tématicky exotickém, jako je Makúrie.
Fakt se podívej na nominaci elekronvoltu a nizozemské revoluce – takhle vypadají nerecenzované články v nominaci (a propírá se i obsah) – a myslím, že ani jeden z nich i před nominací nebyl nějak zvlášť špatný. Proto věřim, že ten systém má smysl, i když samozřejmě není úplně dokonalej, rozhodně je lepší, než tamto co bylo před ním. أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 21. 8. 2009, 16:45 (UTC)

Ahoj chlapíku odborníku na NČ, pls, jukni na tenhle článek a vymysli jak z něj udělat NČ. Kolega Saltzmann s tím strašně máknul.:) Tak ať je ta práce náležitě oceněna.:) Dík a príma den. --Acoma 26. 8. 2009, 15:13 (UTC)

Ahoj! Jesli jsem zrovna expert na FA... :))
Na první pohled to chce jednoznačně delší úvod, momentálně v něm není prakticky nic. Teď se už zrovna pakuju z domu a nevím, jestli ještě dneska budu. Kdyžtak se tomu pořádně podívám na zoubek zejtra. Teď du chlastat s novými spolužáky. Zatím se měj! ;) أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 26. 8. 2009, 15:24 (UTC)
Jo, ještě v rychlosti sem si vzpoměl. U těhle typů FA bývá i kapitola "Odraz v kultuře" (v literatuře, filmech, počítačových hrách, etc.), jako to má třeba Godefroy z Bouillonu, nebo Renaud de Châtillon. أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 26. 8. 2009, 15:28 (UTC)
Díky moc. --Acoma 26. 8. 2009, 16:05 (UTC) Ps. znáš nějakou hru o zapuzování manželek a převlékání kabátků???:)
Nemáš zač ;)
Co se týče hry, tak sebekriticky musím přiznat, že neznám. :) أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 27. 8. 2009, 12:25 (UTC)
Díky moc za připomínky a za věnovaný čas. Recenzi využiji, ikdyž ve specializacích "toto téma" snad kromě Šandika(?) nikdo nemá. Uvidíme. Ještě předtím se pokusím "odstranit" většinu Vašich připomínek. Myslím, že v daném významu je lepší v úvodu napsaný "rozchod" než "rozvod" právě pro ty peripetie, které následovaly, protože rozvod je definitivní (a měl by být všeobecně uznaný, stvrzený autoritou) a nemohlo by následovat to co následovalo později s krátkodobým návratem Adléty. Kursiva se používá v různých významech, třeba i při "posunutí" významu slova. Pokud v úvodu napíši že PO I. odstraňoval "překážky", tak tím myslím i lidi (nepřátele, konkurenty, ...) což bez uvozovek nemohu napsat. Chápu, že kombinace textu a citátu je pro mnohé problém (pro některé jsou problémy i obecně citáty), ale nemohu si pomoci, je to podle mne mnohdy nejlepší způsob. V odborné literatuře se běžne používá. Vím, že mnozí na to řeknou, že wiki není odborná literatura, ale není ani encyklopedií, protože alespoň já jsem se nikdy nepotkal s encyklopedií s referencemi. Odkaz v kultuře doplním (psala mi to už Acoma na základě siskuse s Tebou), ikdyž to nebude zcela jednoduché. Co se týče Fridricha z Boží milosti..., tak k objasnění geneze vzniku. Ten článek není původně "můj", ale v jisté době jsem do něho velmi razantně zasáhl a více méně jej zcela (či z většiny) přepsal. Pro případné porovnání stačí kliknout na podobu někdy z konce února 2009 než jsem začal do něho zasahovat. A pasáž Zlatá bula je prakticky jediná do které jsem snad skoro nezasáhl (ale napravím to :-) i proto, že (jako jediná) odkazuje na samostatný článek. Takže Fridrcih není můj, ale zkusím ho dohledat. Nezmínil jste rozdělení na poznámky a reference, což sice ve wiki platí, ale v odborné literatuře se spojuje a spojuje se i někde na cizích wiki viz třeba http://pl.wikipedia.org/wiki/Henryk_I_Brodaty , ale už se s tím začínám smiřovat ... ;-)

Ještě jednou moc díky za připomínky a přeji hodně úspěchů při překladu dalšího nejlepšího článku (Gregoriánská misie). Ještě prosím o názor na oddíly Potomci a Genealogie. Příjde mi to zbytečná duplicita. --Saltzmann 27. 8. 2009, 16:14 (UTC)

Za připomínky nemáte vůbec zač, ale opravdu to není nic hloubkového, jenom letmé shlédnutí (proto by bylo dobré, kdyby se podíval ještě někdo – já jsem o české dějiny ve své wikipedistické tvorbě nikdy nezajímal).

  • ad kurzíva: tak se tu používá většinou pro zdůraznění cizích termínů, citací atd., v kontextu, jaký jste uvedl (posunutý význam slov), netvrdím, že se tak třeba nepoužívá, na Wikipedii jsem si nevšiml, že by se tak používala (a ani jsem ji takto neviděl v jakékoliv knize, jako jsem četl, počínaje odbornou literaturou, konče sci-fi). Nemyslím, že lidé by byli natolik nechápaví, aby nepobrali, že když nějaký politik, tím spíše král, „odstraňuje překážky“ v cestě svému synovi v nástupu na trůn, že to určitě nejsou odpadky na ulici, kudy má syn projít, ale politické překážky – tedy i nepohodlní lidé. Troufám si tvrdit, že leckoho taková kurzíva zmate a bude přemýšlet, kde se tam vzala, „co jí básník chtěl říci“. A pak také jde o to, aby text byl co nejméně narušován něčím, co zbytečně táhne pozornost, z toho důvodu se v samotném textu nepoužívá tučné písmo, naříklad. Chci tím však říci, že tu kurzívu považuji za zbytečnou, že text se bez ní (ve Vámi uvedeném případě – posunutý význam) obejde – tudíž proč to dělat složitější, než být nezbytně musí.
  • ad citáty + text: ano, vím, že v literatuře se to tak používá, jde o oživující prvek textu, aby i vzdor svému odbornému poslání bylo příjemnější ho číst. To však vskutku není případ Wikipedie (beletristické a oživovací prvky, my máme přísně WP:Encyklopedistický styl)
  • poznámky a reference (což je wiki hantýrka pro citace): ano, v obdorné literatuře se to míchá dohromady, tady se to (snad v rámci přehlednosti, či kdoví čeho) rozlišuje (viz WP:Reference = citace a WP:Poznámky = komentáře, které se nevejdou, například ze stylistických důvodů, jakožto příliš dlouhá vsuvka, do textu)

A nakonec a ta genealogie v. potomci, tak na to se podívám na diskusní stránce článku. Hezký večer přeji, أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 27. 8. 2009, 16:54 (UTC)

Ahoj, tak zejtra popojedu s Dějinama islámu a pokusim se přeložit ten článek o Súdánu. ;-) Doufám, že to všechno stihnu :-) --Mozzan 31. 8. 2009, 19:49 (UTC)

Ahoj. Dík za pomoc. :) Já to snad během zejtřka stihnu dozdrojovat a budeme mít po dějinách Řecka už druhý za něco stojící článek o dějinách nějakého státu :)) أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 31. 8. 2009, 19:57 (UTC)
No v tomhle ohledu bych pak chtěl popojet s balkánskýma státama, případně můžem vzít jeden ze států, který jsou na tom v hodnocení jakž takž dobře. Nějakou dobu jsem je nekontroloval, ale řek bych, že od doby, co jsem dělal to hodnocení, budou většinou ještě na jakž takž stejný úrovni... v tom případě by se dalo pro dalekou budoucnost počítat s Maďarskem, Španělskem a Německem, pokud budem dost šílený blázni, abychom vzali knihy a začali všechno doplňovat refama... a přiznám se, že mě trochu tíží ten středověk. :-( rád bych s tim do konce roku něco udělal, aby to mělo aspoň stejnou úroveň jako starověk, případně stříbrnej, eventuelně zlatej puzzlík O:-) Ach jo... plány, plány a zase plány :-) A pak ještě Vandalové v severní africe, Aksumská říše, Córdobský emirát, období Byzance, atd. atd. atd. :-) --Mozzan 31. 8. 2009, 20:54 (UTC)
Nevšiml jsem si, že by se v nich někdo angažoval, takže nejspíš budou pořád stejný. O těch balkánských se přiznám, že nic nevím, ty mě zase nikdy netáhly :/ ta východní Afrika je prostě zajímavější :) a jsou to takový obzory, o kterých skoro nikdo nic neví, jak jsem se mimojiné přesvědčil při hledání čehokoliv česky napsanýho na netu, a tím mě to právě láká a rád bych postupem času na wiki provedl osvětu v celém tom tématu ;) ... a to je právě vono, člověk plánuje a je to tím, že by chtěl všechno a hned teď a pak neví, kam dřív skočit :) A to není jen o Wikipedii, mám tu teď třeba tři knížky, který bych strasně rád už měl přečtený a tak na ně koukam a nevim, na kterou dřív... tak je čtu všechny najednou :D أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 31. 8. 2009, 21:17 (UTC)
Jj, to samý... teď mám znova rozečtenýho Tauera, Roye Jenkinse a jeho biografii Churchilla, Dějiny Bulharska a Maďarska, Dějiny kolonizací... ach jo... no ještě že škola začíná prakticky až za měsíc ;-) --Mozzan 31. 8. 2009, 21:24 (UTC)

Zdravim!

Koukam, ze tu zpravadolevujes arabstinu. A co perstina? Trosicku me napadlo o ni uvazovat, ale vim o ni leda tak nulu. Mas nejaky tip? ...Praha. Jo, predpokladam, ze ikdyz jsou s arabstinou uplne nepribuzne, ze i tak bys treba neco mohl vedet. ;) Dik. --Franta Oashi 4. 9. 2009, 01:12 (UTC)

Dobrý den. Bohužel, ohledně perštiny asi moc neporadím. Jsou to dva naprosto odlišné jazyky (resp. ar je semitská, fa indoevropská, čistě teoreticky by nám mohla být bližší než arabština), i když budou vzájemně ovlivněné. Je to jako by se nějaký Číňan zeptal někoho, kdo umí anglicky, jak je na tom s maďarštinou, protože oba tyto používají stejnou abecedu. ;)
Problém je obecně v tom, že naše zeměpisné šířky mají k těmto oblastem poměrně daleko, politicky i kulturně, což se odrazí například i v tom, že je pouze jedna jakž takž kvalitní učebnice arabštiny v češtině, a to tím jazykem mluví celá severní Afrika a BV. Takže bych si nedělal iluze, jak to bude s dostupností perštiny, která je jazykem vpodstatě jen Íránu (se kterým se naše zajisté slušná západní společnost jaksi nebaví).
Napadá mě, jesli třeba íránská ambasáda neprovozuje nějaké kulturní cetrum, nebo si na netu zkusit najít nějakého Íránce usazeného v Čechách (Arabů je tu celkem dost, takže proč ne Íránci...) a pak snad se zkusit pozeptat arabistů z FF UK. أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 4. 9. 2009, 10:57 (UTC)

Ještě jednou Přemysl Otakar I.[editovat zdroj]

Zdravím. Tak jsem (snad) konečně dopsal "Odraz v kultuře" a měl bych prosbu, jestli bys na to (celé) koukl a případně napsal svůj názor na diskusní stránku ohledně nominace. Díky. Doufám, že ten "Odraz v kultuře" aspoň zhruba naplňuje tro, jak by to mělo vypadat, protože líp bych to už asi nenapsal... ;-) --Saltzmann 13. 9. 2009, 22:34 (UTC)

Dobrý večer! Rád se mrknu ;)) أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 13. 9. 2009, 22:36 (UTC)
Budu rád a těším se na názor...--Saltzmann 13. 9. 2009, 22:42 (UTC)

Zamodřování[editovat zdroj]

Čau, hele jak to chceš dělat u těch Pitcairnů? Stačí ti drobnější pahýl, nebo celej překlad z en a dewiki? Plánoval jsem udělat en:Mutiny on the Bounty, ale je tam málo refů, tak nevim, jestli to za to stojí :-) --Mozzan 14. 9. 2009, 08:40 (UTC)

Tak zrovna vzpouru na Bounty bych chtěl udělat nějak reprezentativně, protože kromě dějin je tohle druhý stěžejní článek tématu (jsou ve vztahu asi jako články křížové výpravy a jeruzalémské království ;) ), můj plán byl přeložit anglický originál, potom se vrhnout na zdroje a dozdrojovat; ale je to sázka do loterie, takhle nikdy nevíš, co z toho nakonec vyleze (třeba ten Adams, že vznikne takovýhle článek mě nenapadlo ani náhodou). Konkrétně Mutiny on the Bounty má podobný jediný problém, a to jsou ty zdroje, ale jinak layout je podle mě v zásadě v pořádku. Akorát je celkem dlouhej, na to bysme moli klidně dva s tím, že až to bude, zdrojování dodělám. Už se v pramenech vyznám a vím kam zajít. Co Ty na to? :) أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 14. 9. 2009, 12:00 (UTC)
PS: tohle téma je celkem profláklý, nevíš, jestli se tím zabývala nějaká literatura v češtině? :)
Co třeba tohle? :-) na smíchově to maj, takže bych to moh během tejdne pučit. I když já mám furt pučený Dějiny Bulharska a toho Tauera a z těch bych chtěl ještě něco vydolovat, než je vrátim :-). Krom toho maj na ústřední i nějaký ty výstřižky z filmových kritik, což se taky může hodit na ty filmy :-) Kniha podle všeho je zajímavě napsaná, tak by to neměl bejt problém :-) --Mozzan 14. 9. 2009, 13:05 (UTC)
+ isbn ke knize:ISBN 80-7341-630-1 :-)
p.s. jinak rád se na to podívám, ale jak řikám - chci ještě dostat něco z Tauera (asi Fátimovce, abych udělal prozatím trochu rozsáhlejší článek než ten stávající - jednou bych to chtěl dotáhnout do NČ ;-)) a taky udělat první bulharskou říši (DČ :-D ),takže bych se na to vrhnul buď příští týden, nebo začátkem října, jestli bude mimo školu čas :) --Mozzan 14. 9. 2009, 13:12 (UTC)
Tak Fátimovce si rád přečtu a třeba i zkrituzuju :P
Teď jsem dorazil z města a tu knížku od Alexandrový jsem nesehnal :( Mám ale Arne Falk-Ronne: Po stopách Bounty, Praha, 1972 a vypadá docela použitelně ;)) Takže jdu číst a přitom stahovat Bounty s Anthonym Hopkinsem, kterou jsem neviděl už nejmíň pět let :) أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 14. 9. 2009, 15:21 (UTC)
Ok, ale Fátimovci ještě na Dobrej článek dlooouho nebudou, nejdřív o tom musim sehnat nějaký kvalitní zdroje... a hlavně bych už měl udělat něco s Dějinama Řecka :-( Já si tu knihu o Bounty nějak vezmu a potom z ní přidám nějaký ty refy ;-) --Mozzan 14. 9. 2009, 15:38 (UTC)

Fátimovci[editovat zdroj]

Ahoj, hele nevíš nějakej ideální způsob přepisu arabskejch jmen do češtiny? Tauer sice má seznamy vládců, ale tam mám problémy s čárkama... --Mozzan 14. 9. 2009, 17:38 (UTC)

Respektive mám problém ty čárky najít v rámci možností psaní na wikipedii :-( --Mozzan 14. 9. 2009, 17:39 (UTC)
Počkej, moc jsem Tě nepochopil. Ty něco překládáš třeba z en (kde čárky nejsou) a chceš vědět, jak se to správně píše česky? To bych se mohl pokusit vyčíst z arabského originálu. Pokud teda myslíš todle... أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 14. 9. 2009, 18:04 (UTC)
Neee :-) já chci napsat seznam fátimovských vládců z Tauera, ale on tam používá dva druhy čárek, jednu tuhle ´ a pak podobnou, obrácenou, ale ve stejný výšce. Podle transkripce v Tauerovi se jmenujou hamza a 'ajn. --Mozzan 14. 9. 2009, 18:14 (UTC)
Jo takle, ty jo, ono to není tak jednoduchý, protože, kdo nemá alespoň tucha, co ty znaky znamenají, nepřečte to nijak, nebo možná blbě. Ajn je takové hrdelní a (vedle normálního a, který mají taky; ajn údajně lidi mají tendenci v latince číst jak o c, alespoň podle profesorky arabštiny, kterou jsme měli), asi jako kdybych Tě vzbudil ve tři ráno, tak budeš vrčet a-a-a-argh, tak to je asi ono a co je hamza je celkem dobře popsaný v článku arabská abeceda. Bejt Tebou, tak bych to z Tauera neopisoval, je takovej moc korektní a vzal něco jednoduššího. أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 14. 9. 2009, 18:30 (UTC)

Jj, to jsem čet v Tauerovi... Ach jo, tak já se kouknu ještě po něčem jinym, ale najít v Čechách literaturu o fátimovcích asi nebude tak jednoduchý... ach jo :-( a to sem je chtěl dostat mezi nejlepší... no budu hledat dál, případně se podívám i na amazon, jestli tam nebude něco použitýho, co by se dalo koupit :-)

Já bych to neviděl tak černě, přece úspěch toho článku nestojí na tomhle. Podívám do Lewise, Dějiny Blízkého východu a dalších, Fátimovci pozdější doby jsou popsáni i v křižáckých knížkách a kdyby bylo nejhůř, přepíšem to z arabštiny tím hyperkorektním přepisem, kterej je sice obtížnej na čtení, ale vždycky bude správně (Al-'Āḍid) :) أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 14. 9. 2009, 19:06 (UTC)
Přepis tolik nevadí, to něco vymyslíme, spíš ta literatura... přinejhoršim to vopravdu bude al-Mubrchšwééchwchwhubchehizz :-) --Mozzan 14. 9. 2009, 21:04 (UTC)

Hm, přiznám se, že je to snad prvně, co se víc účastnim nominace, tak jsem v tom měl trochu bordel. :-) Hele, během příštího týdne bych moh mít dodělanou první bulharskou říši a pak bych se moh vrhnout na tu vzpouru. Chceš to zase dělat překladem z en, nebo jenom z český literatury? --Mozzan 23. 9. 2009, 10:28 (UTC)

Stává se i v lepších rodinách :D... počkej teprv, až sám něco nominuješ ;) Tak vzpouru mám už zkopírovanou na pískovišti. Jeho čistý překlad bych do recenze asi nedával, ale jako layout je dobrý. Co se týče pramenů, tak se obávám na tohle značku Czech made nenalepíš, protože snad jenom ta knížka od Alexanderový, Pravdivý příběh atd... bude asi to jediný slušný v češtině, takže všechno ostatní bude muset bejt anglicky :| ale už mám pár dobrých odkazů, kam se vracím, když dělám články o jednotlivých aktérech vzpoury. Včera jsem „napsal“ Fletchera Christiana, ale měl jsem nějakou generální nechuť, chtěl jsem ho mít už modrýho a přitom jenom on sám je téma s potenciálem nč ma teď mě to trošku mrzí, ale snad se k němu ještě vrátim. :) أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 23. 9. 2009, 13:27 (UTC)
Tak já se du vrhnout na Bulharsko, i když zrovna dvakrát se mi do toho teďka taky nechce...:-D možná, že zrovna ten jednou na nominaci dám. ;-) Co se týče Bounty, tak engliš koneckonců nevadí a ten Pravdivej příbeh mám v knihovně, takže to se nějak zmákne :-) Stříbrnej puzzle bude stačit, ne? :-) Co Pitcairny, kdy je hodláš hodit k hlasování? --Mozzan 23. 9. 2009, 15:27 (UTC)
No, hned tak to nebude, je moc červenej a než to zamodřím něčím obstojným bude chvíli trvat. Btw. podíval ses na pravdivej příběh? U nás v městský knihovně ho nemají :(( viděl jsi jí, je to dobrá knížka? Ptám se, že mě napadlo si jí objednat, ae jestli za to vůbec stojí, resp. ty prachy. :) أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 23. 9. 2009, 19:54 (UTC)
Hele, já tu knihu mám 15 minut od baráku. :-D Ale do knihovny pudu asi až příští tejden. Ale možná až pojedu zejtra ze squashe, tak bych se moh kouknout. ;-) Pokud to teda nedopadne jako vždycky, to znamená po sportu do hospody a na "jedno" pivo. V zásadě to pude, pokud ti nevadí, že ten popis knihy bude mírně pomatenej. :-D --Mozzan 23. 9. 2009, 20:38 (UTC)
Nikam nespěcháme, klidně to nech až na příští tejden ;) أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 23. 9. 2009, 23:21 (UTC)

Hlas u Neptunu[editovat zdroj]

Ahoj, tvůj hlas se teďka dá poměrně složitě vykládat. Asi by to chtělo nějak fixnout tím či tím směrem. S pozdravem --Chmee2 28. 9. 2009, 14:16 (UTC)

Ahoj. Ten hlas je škrtlý, přeškrtnutí # by mělo stačit, aby číslování nefungovalo a případné další hlasy proti by byly číslovány znova od 1 už beze mě. Nechtěl jsem to škrtat celý a ani jinak vyřešené věci neškrtám, aby to bylo ještě někdy k přečtení. أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 28. 9. 2009, 14:21 (UTC)

Zamodřování u Pitcairnů[editovat zdroj]

Hele, já kdyžtak přeložim Jay Warrena, Cordyline fruticosa a ostrov Mangareva, když už sem to slíbil :-) aspoň si odpočinu od Bulharska, jde mi nějak pomalu :-( neva? --Mozzan 3. 10. 2009, 19:14 (UTC)

Ahoj! Nevadí, v pohodě. :) Během toho zamodřování jsem musel mírně přehodnotit svůj názor, a to tak, že témata, která sama o sobě jsou dost obsáhlá, vzpouru a F. Christiana zatím odbýt pahejlem s tím, že dokončím jindy, ale teď je potřeba modrej link. :) Můj plán kromě těch úvodních bylo zamodřit ještě pitcairnština, Frederick William Beechey, snad Ned Young a Williama McCoye už mám rozdělanýho, protože buď jsou významný pro téma, nebo často opakovaný. ;) Nemysli, taky už mi to leze na mozek :D أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 3. 10. 2009, 19:50 (UTC)
No já musim trochu pohnout, protože sem před drahnou dobou slíbil Acomě Václava II. a tvrdnu místo toho u Simeona. :-) Takže pak snad dojde i na vzpouru ;-) :-) --Mozzan 3. 10. 2009, 19:58 (UTC)
:) أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 3. 10. 2009, 19:59 (UTC)

Prošel jsem ti Čtvrtka Října Christiana... Promiň, snažil jsem se, co to šlo, ale skutečně jsem žádné další chyby nenašel :-D --Mozzan 5. 10. 2009, 20:53 (UTC)

Díky :) Všiml jsem si, tak jsem posledních deset minut hledal a nenašel :( Na lareau.org, což je celkem dobrej zdroj, jsem našel, že byl postavenej počátkem 19. stol. a jinak většinou fotky tý boudy, a u jedný z nich komentář jistého Andrewa Christiana (předpokládal bych, že někdo místní?), that the house is no longer. Ale žádný datum, ani nic o termitech, takže to budu muset promáznout. :)
Jinak k odkazům, Neda Younga by bylo fajn zamodřit, patrně to v budoucnu učiním v souvislosti se rozvojem vzpoury na Bounty, kdežto Philip Pipon je nejspíš nezamodřitelný. أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 5. 10. 2009, 21:03 (UTC)
Jj, taky už jsem po Philipu Piponovi koukal, ale když to tak vemeš... je skutečně natolik významný, aby si zasloužil vlastní článek? Podle mě je to dost na hraně. Vůči Christianovi - popsal, jak vypadá; vůči Pit. ost. - seznámil úřady s kolonií, i když o nich už admiralita věděla a dejme tomu, že tam pak začalo jezdit víc lodí. Stejně si myslim, že není potřeba dělat na něj odkaz, to máš jako s Thomasem Stainesem, na toho neodkazuje nic, krom tvýho pískoviště :-)
P.S. Ještě jsem teď projel trochu googla a podle toho by se dal vytvořit skutečně pidipahýl o čtyřech, pěti větách, jestli chceš... --Mozzan 5. 10. 2009, 21:21 (UTC)
Což o významnu, jí osobně myslím, že významný by snad byl i sám o sobě, je to ale tom, že jediné zdroje o něm vypovídají vlastně jen o tom, jak na Pitcairn přišel, chvíli zíral a zase odjel, a to během jediného dne... a že byl kapitán královského námořnictva... Já bych ten link dal asi přeci jen pryč ;) أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 5. 10. 2009, 21:34 (UTC)
Tak beru zpět, podívej na tohle, أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 5. 10. 2009, 21:37 (UTC)
a navíc i tohle [3]. Napsat by se tak článek dal zdá se celkem dobrej.
Takže minimálně pahýl bude, možná i víc :-) Tak já dám odkaz na něj i do Pitcairnů a pro dnešek du z wiki, zatim čau ;-) --Mozzan 5. 10. 2009, 21:42 (UTC)
Cabas :) أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 5. 10. 2009, 21:44 (UTC)

Zjevné vandalizmy[editovat zdroj]

Ahoj, mám takovou drobnost. Když přidáváš do nějakého článku šablonu na smazání, myslíš, že by bylo možné jí defaultně vkládat s odůvodněním vandalizmus, popřípadě s žádným? Nevím, jak na ostatní, ale na mě působí Při zjevných vandalismech není třeba uvádět z knihy smazaných stránek trochu nepatřičně… Díky, — Jagro 6. 10. 2009, 20:29 (UTC)

OK. Jsem rád, že jste mě upozornil, změnim to. Přeji Vám hezký večer, أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 6. 10. 2009, 20:33 (UTC)
Děkuji Vám a omlouvám se za tykání, měl jsem mylně za to, že si tykáme. Také přeji hezký večer. — Jagro 6. 10. 2009, 20:43 (UTC)
Myslím, že spolu mluvíme poprvé. Já tak poslední rok razím přístup, že ponechám každému na jeho vůli, jak mne bude oslovovat, vykání si od nikoho nevynucuji, nicméně si dovolím přidržet se naopak svého. Mějte se pěkně, أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 6. 10. 2009, 21:38 (UTC)

Byzantsko-bulharské války[editovat zdroj]

Zdravím, chtěl bych se Vás zeptat jestli by jste neměl zájem pomoci s článkem Byzantsko-bulharské války, už jsem domluvený na spolupráci s Mozzanem, který mi napsal, že jste s ním spolupracoval na Konstantinopolských hradbách. Jedná se vlastně o překlad s angličtiny a mohli by jsme si ho rozdělit podle jednotlivých období například. Díky moc za odpověď :) --Swejnys 9. 10. 2009, 23:48 (UTC)

Dobrý večer a děkuji za pozvání. Pokud by se mělo jednat o mechanický překlad, tak můžu pomoct, nicméně Bulhaři, ani byzantské dějiny Balkánu mě tematicky moc netáhnou, proto bych nebyl schopen určit kvalitu anglického originálu; s těmito byzantskými válkami se sousedy mám bohužel jen ty nejhorší zkušenosti, byzantsko-arabské války byly zpochybněny úplně a ohledně byzantsko-seldžuckých jsem měl pochybnosti už při překladu, proto jsem s nimi do recenze radši nikdy nešel. Mám obavy, že tohle téma budou na en zpracovávat patrně ti samí lidé, či nejspíše projekt, a jak vidno u byz.-arabských válek, ani Good Article z en ještě nemusí být žádná výhra. Zkrátka bych byl opatrný. Mějte se pěkně, أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 10. 10. 2009, 16:37 (UTC)
Jj, máš recht, už jsem to projížděl a je to děs a běs... bude to chtít dělat s literaturou :-( Btw, zítra přeložim ty články do Pitcairnů ;-) a pak hurá na Václáva... a Bounty... a pak ty války :-D někdy si řikám, jestli jsem úplně zdravej...tohle všechno nemůžu stihnout :-D --Mozzan 10. 10. 2009, 17:01 (UTC)
Já bych chtěl vyzdvihnout celý to téma kolem Bounty, mám takovej plán, že čtyřlístek Dějiny Pitcairnů, William Bligh, Fletcher Christian a Vzpoura na Bounty, bychchtěl dotáhnout do nnč :)) أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 10. 10. 2009, 17:08 (UTC)
Aha, no se vzpourou rád pomůžu, ale jestli to chceš dělat na nnč, tak by bylo lepší, aby ten text byl jednotnej, ne? Respektive že bych pak jenom doplnil informace z tý knihy, co se dá u mě pučit. :-) --Mozzan 10. 10. 2009, 17:19 (UTC)
No, já sem tak koukal, že anglický Bligh a Vzpoura jsou téměř nepoužitelný, podle mě nevyvážený, budu to musel hoodně předělat v souladu s anglickými zdroji. Z knížky bych od Tebe pak potřeboval jednu věc – přesné překlady těch anglických námořnických hodnotí a funkcí (midshipman, masters mate a jim podobný) :) أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 10. 10. 2009, 17:27 (UTC)
Ok, v tom případě se v nejbližší době vrhnu na Vaška a na ty BB války. :-) --Mozzan 11. 10. 2009, 09:18 (UTC)
Zdravím a omlouvám se, že se Vám cpu do diskuze. Před nedávnem jsem s těmi námořnickými hodnostmi také zápasil. U midshipmana nabízejí slovníky množství možných překladů, ale zřejmě ten nejsprávnější je kadet. Byla to nejnižší důstojnická hodnost, udělovaná začínajícím vojenským námořníkům majícím námořní vzdělání, po minimální době praxe. Po další době kadet vykonal odbornou zkoušku, po jejímž zvládnutí se stal Master's mate nebo podporučíkem (Sub-lieutenant). Master's mate lze překládat jako asistent/pomocník prvního důstojníka (Master). Někdy se Master's mate překládá, jako druhý důstojník, ale to bych bral s rezervou. Další problém s přesným názvoslovím je v tom, že v průběhu 18. století došlo ke změnám názvů některých hodností. Např. Master and Commander byl přejmenován na Commander.--Pilgrim 11. 10. 2009, 10:38 (UTC)
Zdravím a díky za pomoc! :) Napadlo mě vydělit seznam posádky z Bounty a pohrát si s ním, když do těch hodností se mi nechtělo. ;) أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 11. 10. 2009, 12:30 (UTC)

Smazaná UP[editovat zdroj]

Dobrý večer, pokud si nechcete stránku zakládat znovu, dejte si na ní, prosím, {{DUP na žádost}}, pokud chcete znovuzakládat, tak berte připomínku jako bezpředmětnou. Hezký víkend, — Jagro 16. 10. 2009, 23:12 (UTC)

Děkuji. Nápodobně, أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 16. 10. 2009, 23:37 (UTC)

Wikivyznamenání za práci na článcích o geografii („Běhounkova medaile“)[editovat zdroj]

Wikivyznamenání za práci na článcích o geografii („Běhounkova medaile“)

Ahoj Emíre, zase jsi mě překvapil šíří záběru! Za nejlepší článek Dějiny Pitcairnových ostrovů Ti tedy uděluji tuto geografickou medaili. (A mimochodem, můj bratr, který se na Wikipedii nijak neangažuje a ani o ní moc neví, mi tuhle spontánně pochválil, že česká WP má dobře pokryté dějiny středověkého Blízkého Východu; hned jsem mu řekl, že je tam jeden takový velice schopný editor, který to všechno píše. Takže je vidět, že Tvoje práce opravdu lidem slouží a že si toho čtenáři všimnou.) Přeji Ti hodně zdaru tady na WP i všude jinde. --Ioannes Pragensis 19. 10. 2009, 10:43 (UTC)

Ahoj! Tak teď si mě dostal! :DD Moc mě to těší, protože je to prvě co podobnou odezvu slyším. Trošku je škoda, že se tomu Blízkému východu teď moc nevěnuji, snad proto, že zrovna u nás v Plzni studuju "blízkovýchodní studia" :o) Ve spojitosti s tím jsem byl zvědavý, jak u nás na škole s wiki přistupují, jestli i právě třeba to co jsem tu za ty dva roky na gymplu stvořil zaregistrovali a začali projekt vnímat třeba i pozitivně a pracovat s ním alespoň jako se zdrojem – ale člověče, ani ťuk. Paní doktorka Tydlitátová už první den wikipedii stihla zatratit několikrát a další vyučující jakbysmet :( takže o svém angažmá tady se radši nikde moc nešířim, i když je to škoda. أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 19. 10. 2009, 11:01 (UTC)
Připojuji se ke gratulaci. :-) Pitcairny jsou výborný článek na téma, které ještě na wiki moc pokryto není a doufám, že se dostane i na tu Bounty ;-) --Mozzan 19. 10. 2009, 11:06 (UTC)
Snad na ní dojde. V tomhle tématu jsme spíš zatím průkopníci, i když na slovenské wiki už ten článek někdo postupně překládá, tak jim držím palce, ale celkově mlj problém teď spočívá v tom, že jsem se asi rok věnoval na přeskáčku tolika různým tématům, že jsem napsal jeden článek, který je v podstatě celý červený a jejich nominace je tudíž prakticky zatím nemyslitelná :( I s Pitcairnem se začlo takřka od nuly... Mimochodem, zkusím asistovat u Bulharska ;)) أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 19. 10. 2009, 11:12 (UTC)
No to sem si vlastně vzpomněl... jak to vypadá s Dějinama Súdánu? A s tim přístupem učitelů - na dvě věci se nemusíme tolik na wiki ohlížet (aspoň já teda ne :-D) - čas a veřejné mínění. :-) a až dospěje do správné fáze ta první věc, budeme moci změnit tu druhou (rozuměj až se staneme profesory na historii a na blízkovýchodních studiích a trochu ten obraz wiki napravíme :-D :-D :-D ) --Mozzan 19. 10. 2009, 11:26 (UTC)
P.s. Díky za to Bulharsko :-) --Mozzan 19. 10. 2009, 11:27 (UTC)
Dějiny Súdánu jsou furt na pískovišti. Mno, teoreticky jsou sice hotový, ale ty reference ještě ne. A já z knihovny pořád zadržuju Davidsonovo Objevení staré Afriky a Hrbkovy Dějiny Afriky... což mi připomíná, že ty zatracený Dějiny Afriky nejdou nikde sehnat. Já jsem hledal na netu, jestli by nešly z nějakýho antiku objednat a nikde nic. A když chodím občas na čumendu do kamenných antiků, člověk najde plno zajímavých věcí, ale jen zřídka to, co konkrétně hledá. :( أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 19. 10. 2009, 11:47 (UTC)
Levné zrovna nejsou co :-D Jestli bys měl o to zájem a nemáš tam aktivovaný účet, mohl bych Ti tu koupi zprostředkovat. Jo a Pitcairni fakt moc luxusní, kdyby by tady byla kategorie Nejlepší články z Nejlepších, jistě by tam byli. --Podzemnik 19. 10. 2009, 12:10 (UTC)
Ahoj a díky za přání i Tobě! :) Tenhle link se přiznám, že jsem nenašel, protože jsem hledal jen výhradně spojení Dějiny Afriky + antik a tak jsem toho moc nenašel. Máma tam účet má, takže to nějak zařídíme ;)
Ještě jednou díky všem za vřelá slova, udělali jste mi radost!! :o) أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 19. 10. 2009, 17:53 (UTC)
K těm kantorům: Encyklopedie skutečně by neměla být primární zdroj pro pokročilé studenty daného oboru, ti už by měli používat skutečnou odbornou literaturu. Navíc česká Wikipedie v akademických kruzích oprávněně požívá pověst celkově malé kvality a spolehlivosti. Myslím, že články se zlatou hvězdičkou vesměs jsou srovnatelné s tištěnými zdroji, ale kolik takových zatím máme? Ale buď klidné mysli, to se bude měnit, jak budou kvalitní články přibývat. Ty nejlepší za sebou potáhnou další a kvalita bude stoupat. Už teď vnímám, že se povědomí autorů Wikipedie mění a kvalita se považuje za stále důležitější. Když jsem na českou Wikipedii přišel, mračili se na mne kolegové za to, že jsem si dovolil sundat stříbrnou hvězdičku článkům, které byly z dnešního pohledu poloviční pahýly, bez zdrojů a referencí; teď už spíš naopak vyvolává nevoli, když stříbrná hvězdička přistane v článku, který neprošel dostatečně dlouhým recenzním řízením. Čili věci se mění k lepšímu a s nějakým zpožděním se bude měnit k lepšímu i pověst Wikipedie.--Ioannes Pragensis 19. 10. 2009, 12:37 (UTC)

Bitva u Hattínu[editovat zdroj]

Ahoj, jen takový drobný postřeh - nezobrazuje se obrázek s mapou tažení. Jsi zakladatelem a hlavním editorem stránky, sám asi budeš nejlíp vědět, co je potřeba udělat. Přeju pěkný večer. --Atilla 20. 10. 2009, 21:20 (UTC)

Koukám, ani mně se nezobrazuje; když ho zkusím přiblížit nejvíc, tak mi to hodí chybovou hlášku:
Zpracování XML nebylo úspěšné: syntaktická chyba (řádek č. 848, znak č. 19)
Zpracovat dokument jako HTML
Chyba:invalid character
Specifikace:http://www.w3.org/TR/REC-xml/#NT-Char
845: y="269.75873"
846: id="tspan2205">Lubja</tspan></text>
847: </svg>
848: <-- Translated to \0Ceatina by SVGTranslate 1.04 -->

S tím já nic neudělám, možná je to nějaký bug v mediawiki, který třeba podchytí vývojáři, nebo kdo má tohle pod palcem, ale vážně nevím. Hezký večer, أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 20. 10. 2009, 21:27 (UTC)

Přeju pěkné odpoledne.
Tak jsem zkusil trochu experimentovat. Podařilo se mi zobrazit obrázek jako stránku html, vyfotil jsem ho z plochy a uložil jako soubor JPG na Commons. Zatím se to zobrazuje správně, tak snad to tak i vydrží. Přecejen je to nejlepší článek a nedalo mi to pokoj. S pozdravem --Atilla 21. 10. 2009, 12:45 (UTC)
Děkuji! أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 21. 10. 2009, 14:59 (UTC)

Obrázky[editovat zdroj]

Ahoj Emíre, díky za tip na ten obrázek, už jsem ho dal na commons. Chtěl bych se Tě zeptat, jestli by bylo lepší obrázky v tom článku rozházet „levá pravá“ nebo jestli to mám nechat tak jak to je? Co myslíš? --Gothic2 24. 10. 2009, 10:13 (UTC)

Howdy, man :) Rozhodně rozházet – ze dvou důvodů; jednak že cik-cak je samo o sobě estetičtější (a u delší dobu preferované u FA) a jednak z en vím, že obrázky osob koukajících do strany je lepší dát je tak, aby koukaly „jakoby do textu a ne do zdi“, tzn Kennedyho, jak mluví otočenej doprava dát k levý straně.
Jo a mimochodem, možná by se hodilo zavést institut externího obrázku; jednak by se tam hodil kvůli fotce zastřeleného RFK a jednak by se vyřešilo, co s refem 19. Na en to používají, sem to přinesl Svajcr; už nevím, u kterého jeho článku jsem to přesně viděl, ale použil jsem to u Thursday October Christian. Není to špatné řešení, možná by to chtělo přenést do nějaké šablony. أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 24. 10. 2009, 10:25 (UTC)
Tak jsem to rozházel, vypadá to líp. Jinak ten externí odkaz je fakt dobrej nápad. Zabuduju to do „Bobbyho“ a jak říkáš, elegantně se tím vyřeší ten ref 19. Díky za rady --Gothic2 24. 10. 2009, 10:38 (UTC)
Hele skusil bys tam nějak rozumně nacpat tu šablonu na externí obrázek? Mě se to furt zobrazuje dost nevzhledně, protože se ta šablona pořád cpe kam nemá :-D --Gothic2 24. 10. 2009, 11:07 (UTC)
Počkej, nějak nechápu, أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 24. 10. 2009, 11:13 (UTC)
Ale nic, to neřeš, jsem kopyto :-D Už jsem tam tu šablonu vrazil a vypadá to dobře. Zdraví --Gothic2 24. 10. 2009, 11:35 (UTC)
Te'd už vidím :D, hele, mně se to bije s tím obrázkem, co je nad tím... je to asi rozlišením. Dej tu tabulku s ext. obrázkem radši někam, kde nejsou v okolí po pravé straně obrázky vůbec :) أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 24. 10. 2009, 11:38 (UTC)
Nebo já to zkusil, kdyžtak to ještě nějak rozhoď, podle libosti ;) أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 24. 10. 2009, 11:41 (UTC)

Ahoj Emíre, děkuju za ten návrh ohledně odrazu v kultuře. Už jsem to do článku zapracoval, myslím, že se to docela povedlo. Kdyžtak na to ještě prosímtě mrkni. Díky a zdravím --Gothic2 29. 10. 2009, 17:52 (UTC)

Vyjádřil jsem se, ;) أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 29. 10. 2009, 20:57 (UTC)

Gratulace[editovat zdroj]

„Wikipedista I. stupně“
„Řád pevné kotvy“

Ahoj Emíre, trochu opožděně přeju vechno nej k narozeninám! Sry, že tak pozdě, ale chtěl jsem počkat na dnešek, protože je to zároveň přesně dva a půl roku od tvojí první editace na wiki, takže ti k těm narozeninám můžu předat vyznamenání Wikipedisty I. stupně. Takže hodně štěstí a díky za všechny ty výborný články a zejména pilnou a velmi kvalitní práci, kterou jsi tady odvedl a, dá-li štěstěna a veliký Jimbo Wales dlící na nebesích (rozuměj St. Petersburg na Floridě :-) ), snad i ještě dlouho budeš :-) --Mozzan 30. 10. 2009, 12:27 (UTC)

Pane kolego, připojuji se, jste opravdu prvotřídní wikipedista.--Zákupák 30. 10. 2009, 12:36 (UTC)
Gratuluji, přeji totéž jako Mozzan a připojuji Řád pevné kotvy za ty tři nové DČ o vzpouře na lodi Bounty a jejích následcích. Hezký víkend,--Ioannes Pragensis 30. 10. 2009, 12:38 (UTC)
Tak to moc děkuju za přání. Taky doufám, že ještě nějakou dobu pobydu :) أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 30. 10. 2009, 18:28 (UTC)

Bitva u Kokosových ostrovů[editovat zdroj]

Ahoj Emíre, dívám se, že právě děláš na článku o té bitvě. Shodou okolností jsem dneska vytvořil článek o křižníku Emden, tak se na to prosímtě kdyžtak mrkni...teda pokud budeš mít čas ;-). Zdraví --Gothic2 30. 10. 2009, 20:32 (UTC)

Já vím. Viděl jsem ten článek a hned jsem si na bitvu vzpoměl. Tenkrát, snad před půlroke mě odradilo, že už článek u nás existuje. Bude to výzva... Tvůj článek je hodně podrobný, ne že bych měl potřebu se nějak trumfovat, ale snad se mi tu bitvu povede udělat podrobnější, páč by už asi z principu bejt měla :D أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 30. 10. 2009, 20:43 (UTC)

Starcraft[editovat zdroj]

Ahoj Emíre, hele tak jsem si projížděl některý články o hrách a napadlo mě, jestli bychom přece jenom neudělali článek o Starcraftu. Obrázky holt nejsou, ale mohli bychom aspoň použít nějaký externí odkazy, krom toho jsem si vzpomněl, že se mi možná někde po bytě hluboko pod nánosem prachu a všeho možnýho povaluje manuál hry, ve kterym jsou zmíněný i základní historie ras, biografie hlavních postav apod. :-) Řikal jsem si, že společně s recenzema z časopisů a webů a dalších stránek + s externími obrázky by se to možná přinejlepším mezi dobrý články dotáhnout dalo, co řikáš? :-) --Mozzan 1. 11. 2009, 21:33 (UTC)

Ahoj. No tak en:Starcraft by mělo bejt FA, takže základ by byl. Vtip je v tom, že mnohé z jeho referencí byly už před časem nefunkční. Ale ten příběh prostě nemá chybu, takže dějiny těch ras víceméně znám. :) Ono na netu najdeš tisíc nachlup stejnejch textů o jejich historii. Ovšem třeba s překladem textu technickýho charakteru bych ale asi zase nehnul, já to neznám ani česky. :D Jinak ten star je dost rozkošatělej fenomén, téma, který se dá chytit z kterýkoliv stránky a na en je to téma zpracovaný slušně. Mně by se chtělo hlavně do toho příběhu. :)
Jinak, co se týče obrázků, ono ani tak nejde o obrázky, jako o to, aby text na pohled nebyl nudnej, musí bejt nějak členěnej, a%t už obrázkama, nebo tabulkama a infoboxema. Pokud by ty články nebyly moc dlouhý, dalo by se to ožulit tím ib a pár takovejhlema tabulkama s externím obrázkem a myslím, že by to bylo OK. ;) أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 2. 11. 2009, 09:31 (UTC)
Ok, příběh si klidně vem, já ho pak aspoň doplnim referencema z toho manuálu, jestli ho najdu. Mě (krom příběhu) zajímá hlavně ohlas ve světě a taky vývoj hry (viděls na en ten obrázek, kde je původní verze starcraftu setsakra podobná warcraftu? :-D ). Jinak co jsem koukal, tak s českou wikipedií, co se týče her, to není zrovna dvakrát slavný, a myslim, že když uděláme jeden NČ z tohohle oboru (a zrovna o takovym fenoménu, jako je Starcraft), tak by to mohlo pár lidí chytit a mohli by se při práci na dalších článcích o hrách aspoň orientovat podle nějakýho vzoru (nápověda nebo ne, já se naučil refy, tabulky a všechno ostatní okoukáváním z DČ a NČ) Krom toho si rád od historie taky chvíli odpočinu :-) Nevím, co máš zrovna rozpracováno, ale já bych se do toho mohl vrhnout po Václavu II., fajn? :-) --Mozzan 2. 11. 2009, 11:08 (UTC)
No, rozpracován mám hlavně ten seznam námořníků, co je v nominaci, to bude ještě boj. A dále jen bitvu u Kokosů a dneska jsem si přines nějaký knížky o dějinách Peru, kde doufám, že doplním něco k dějinám Limy, i když moc nepočítám, že se mi tam povede něco významněji rozšířit. I ke Kokosům si plánuji půjčit pár knížek, ale napřed přeložím anglický článek, potom co najdu jinde v angličtině a s knížkama nastoupím až na konec. Nevím, jak dlouho Ti Venca bude trvat, ale já vyjma námořníků nedělám nic, co by vyžadovalo mou urgentní pozornost. ;)
Máš pravdu, že tohle téma bude docela průlom. Já spíš vidím, že někdo může přijít s názorem, že článek, u něhož se dá sehnat naprosté minimum obrázků, je podřadný a na ocenění nemá (navíc si nejsem jiste, kolik lidí se najde ochotnejch recenzovat tohle :D). Můžeme pak taky zkusit investovat úsilí do obesílání různých fanouškovských webů, jestli by nám nedali nějaký art-work, případně třeba na flickru nějaký fotky z akcí Blizzardu, kde třeba budou lidi v kostýmech... koneckonců můžem zkusit i samotného Metzena. :DD Jinak dobrej zdroj bude tohle, pak ještě existuje i starcraft wiki (tady bych byl s refováním opatrnej, ale na druhou stranu z ní může jít překládat) a potom mám dvě knížky (třetí už jsem nesehnal :( ) takže máme bohatý výběr. Mimochodem, uděláme to pod patičkou projektu Historie? (Ona to svým způsobem je historie je, ale třeba zkaládat projekt hry kvůli tomuhle nechci) أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 2. 11. 2009, 11:55 (UTC)
Hele, pochybuju, že by někdo další z historie měl velkej zájem... (max. kdybychom dělali Age of Empires :-D ), krom toho jsem si řikal, že zrovna tohle uděláme u jednoho z nás na pískovišti s tim, že bychom mohli vyvěsit Pod lípu zprávu, pokud by se chtěl někdo přidat. :-) Hm, aspoň jeden obrázek do infoboxu by se hodil :-( Metzena bych klidně zkusil, za to nic nedáme :-D U Vaška upozorňuju, že ten bude trvat dlouho... jednak nemám teď tolik času a moje pracovní nasazení teďka rozhodně nebude na vysoký úrovni... ale neni důvod, rpoč bych na tom nemoh pracovat paralelně. V případě, že se mi podaří do 14 dní dostat Bulharsko mezi NČ, tak klidně hned potom (takže v půlce listopadu) jestli ti to nebude vadit :-) protože pak plánuju přes prosinec předělat Dějiny Řecka a dostat je mezi NČ ;-) --Mozzan 2. 11. 2009, 12:32 (UTC)
Tak jesi chceš, můžu uvolnit stylové User:Emír Balduin Hallef Omar Ali al-Adid bin Abú Sharee al-Kerak/Sarah Kerrigan. Chtěl jsem jí tam původně překládat, pak jsem z toho nějak upustil. :) Pod lípu bych se tím nešířil, nevím, že by se hrám ještě někdo věnoval. أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 2. 11. 2009, 19:40 (UTC)

HMS x HMAV[editovat zdroj]

Zdravím. Všiml jsem si, že jste na hlavní straně opravoval "chybu" a změnil HMS Bounty na HMAV Bounty. Myslím, že se nejedná o chybu, neboť obě označení se používají (viz např. zde nebo článek na en). Jan.Kamenicek 2. 11. 2009, 20:23 (UTC)

Dobrý večer. Označení HMS, jež britské lodě nosí dodnes, bylo podle en zavedeno roku 1789; Bounty vyplula před Vánocemi 1787, a v té době byla už dávno na Tahiti. Je v tom sice maličko zmatek (třeba tady mají diplomaticky HMS (HMAV) BOUNTY (ex Bethia)), protože ta vzpoura proběhla v době, kdy se tahle reforma vymyslela, ale co tak můžu říct, označení HMAV – ozbrojená loď Jeho Veličenstva – v materiálech, co jsem k tomu nastudoval, převažuje. (Byť i to HMS se samozřejmě také objevuje) أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 2. 11. 2009, 20:39 (UTC)
PS: mé shrnutí bylo spíš něco jako "chybička se vloudila"; chyba to patrně není, HMAV ale považuji za přesnější. Takhle jsem to myslel, أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 2. 11. 2009, 20:44 (UTC)

Takl jsem zapátra a objevil, že prefix HMS nosily pouze lodě, kterým velel kapitán, a Bligh byl Master and Commander.[4] Podle toho je pak HMAV jediné správné. أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 2. 11. 2009, 21:17 (UTC)

Aha, díky. Jan.Kamenicek 3. 11. 2009, 22:52 (UTC)

my userpage[editovat zdroj]

Děkuij! thank you for the translation. greeting from germany --Z thomas 8. 11. 2009, 12:16 (UTC)

Nicht zu danken, Thomas. Grüß aus Pilsen! :) أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 8. 11. 2009, 12:31 (UTC)
great, i can't speak any czech and you answer with perfect german... ;-) --Z Thomas 8. 11. 2009, 15:40 (UTC)

RFK do hlasování[editovat zdroj]

Ahoj Emíre, co myslíš, můžeme Atentát na Roberta Francise Kennedyho přesunout do hlasování? Nic zásadního by se snad již objevit nemělo. Zdraví --Gothic2 8. 11. 2009, 16:52 (UTC)

Ahoj. Klidně to posuň, myslím, že je to zralý. أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 8. 11. 2009, 17:04 (UTC)

Asi jsem blokl tvoji IP adresu[editovat zdroj]

Čau, před chvílí jsem kvůli vandalismu blokl jednu sdílenou IP, kterou asi používáš. Pokud by ti to do budoucna dělalo problémy, dej mi vědět a já ti přidělím výjimku z blokování IP adres. --Mercy 9. 11. 2009, 09:38 (UTC)

Aha. Kdyby se něco dělo, tak já se ozvu. Díky :) أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 9. 11. 2009, 10:51 (UTC)

Zdravím. Doufám, že s mými připomínkami k článku není nějaký problém. To bych nerad. Neměl jsem v úmyslu nějak "zdržovat" hlasování, ale tak jak píši, ikdyž Ioannes hodně věcí odstranil (klobouk dolů před ním), tak mi tam pár věcí stále vadí. Ale pokud někdo napíše, že ty moje připomínky jsou mimo, tak to akceptuji. Jak jsem napsal. Dneska si ten článek mezi nejlepšími umím představit (i přes připomínky). Na začátku jsem si ho neuměl představit ani mezi dobrými. Takže se ještě jednou omlouvám, jestli jsem těmi svými připomínkami způsobil nějaké komplikace. Zdraví a hodně úspěchů nejen na wikipedii přeje. --Saltzmann 17. 11. 2009, 14:28 (UTC)

Dobrý den. Ono se nic zas tak neděje, i když si to autor může vyložit jako neohleduplnost. Mně jde o to, aby se připomínky řešily (a v konečném důsledku je vcelku jedno, jestli Vaše námitky zohlední, nebo Vás pošle do háje). Neřešené připomínky můžou zavdat třeba i budoucím editačním válkám, což zrovna u nč, který už by měl být OK ideálně po všech stránkách, není nejlepší vizitka – do značné míry by to bylo selhání právě pověřenců, kteří mají mít nnč pod palcem. Nechci říkat, že už nejlepší články nemohou být vylepšovány (třeba aktualizovatelná témata by rozhodně být jednou za čas měla), ale je třeba dát si záležet, aby do nč jsme poslali články, kolem nichž byla diskuse opravdu uzavřena (ale jak říkám, kdololiv může vystoupit v budoucnu, zlatý puclík není zaručen na věky věkův amen). Hezký den, أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 17. 11. 2009, 14:49 (UTC)
Dobrý den. Měl jsem za to, že během hlasování je možná i diskuse (a tím pádem mít i připomínky) a v tu chvíli je celkem jedno, jestli je napíšu na začátku nebo den před koncem hlasování. Nebyl to z mé strany úmysl, že jsem to schválně nechával až na konec, ale určitě sám víte, že je někdy těžké se k něčemu dokopat. Navíc Ioannes to opravdu hodně vylepšil a jeho zásluhy během nominace bych určitě viděl jako výrazně významnější než zásluhy autora. Za sebe mohu s klidným svědomím řáct, že bych kvůli tomu článku určitě nevedl žádnou (ani revertační) válku. Proto jsem to také formuloval jako připomínky a nic jsem v článku neměnil. Příjde mi to férovější u článku, který je v nominaci, aby si to případně udělal autor. Část těch připomínek je lehce odstranitelná a ta druhá část, to jsou otázky (někdy obecné třeba otázka překladu referencí), která mne zajímají. Přeji hezký den a ještě jednou se omlouvám, pokud jsem Vám tím způsobil nějaké problémy. Zdraví. --Saltzmann 17. 11. 2009, 15:46 (UTC)--Saltzmann 17. 11. 2009, 15:46 (UTC)
Já jsem to vzal z trochu obecnější roviny. Samozřejmě, že diskuse i během hlasování je možná, dokonce vítaná a ani jsem Vás ani kolikoliv jiného nemínil nařknout z nějakých revertačních válek. Chtěl jsem poukázat na to, že prodloužení hlasování je v případě pokračující diskuse žádoucí a kam může necitlivé uzavření nominace věst. Chtěl jsem vám dát čas, abyste mohli dále diskutovat, ať už to věcně dopadne jakkoliv. أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 17. 11. 2009, 16:06 (UTC)
Díky za vysvětlení. Já už více méně k diskusi nic nemám. Záleží na tom, jak se k tomu autor postaví. Ale i kdyby se na ty připomínky "vykašlal", tak to pro mne nebude důvod, abych to nějak revertoval. Pro mne osobně tam opravdu obrovský kus práce udělal Ioannes, který to když to zjednoduším (a trochu plácnu) vytáhl někde z 50% na 90%. A u těch 90% jsem už schopen "přivřit oči" a už to nijak neřešit, i když na druhou stranu proč se spokojit s 90%, když můžeme mít 100%. :-) Jinak ty moje připomínky jsou většinou lehce splnitelné a spíše technického rázu nebo pak spíše obecné týkající se obecně překládaných článků (a především překládaných referencí), ale to už jsem odpovídal Ioannovi v dikusi u nejlepších článků. Ještě jednou díky za Váš čas. --Saltzmann 17. 11. 2009, 21:43 (UTC)

Co Starcraft?[editovat zdroj]

Ahoj, tak dodělám Byzanc za Herakleiovců a že bychom se pak pustili do Starcraftu? :-) --Mozzan 18. 11. 2009, 15:38 (UTC)

Jsem pro :) أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 18. 11. 2009, 16:16 (UTC)

Přemysl Otakar I.[editovat zdroj]

Vyznamenání
Vyznamenání

Za průvodcovství procesem nominace (a vše co s tím souvisí) a i za nezbytnou pomoc a vylepšení článku. Hodně štěstí. --Saltzmann 19. 11. 2009, 14:11 (UTC)

Rádo se stalo. أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 19. 11. 2009, 20:01 (UTC)

Makúrie v časopise[editovat zdroj]

Ahoj, já jen tak pro btw a zajímavost: náhodou jsem narazil na srpnové číslo časopisu Jak na počítač. Je tam stránka s názvem Vybíráme z internetu, a je tam šest screenů různých webů, mimo jiné i Wikipedie. Na hlavní stránce je zrovna Makúrie, takže se de facto Tvé dílo dostalo až do časopisu :-) Měj se, --Podzemnik 21. 11. 2009, 14:17 (UTC)

Zpoždění[editovat zdroj]

Ahoj, musim do práce pro nový články na překlad. Původně jsem chtěl pracovat na Starcraftu už tenhle víkend, ale holt se na něj vrhnu asi až během příštího týdne. :-( Tak sry, zatim ahoj a užij si víkend ;-) --Mozzan 27. 11. 2009, 10:20 (UTC)

Hele, já mám rozbitej internet. Včera večer jsem ho zpravil, ale ráno už zase nefungoval, takže já vůbec nevím co jak bude v nejbližší době. Už jsem přes tejden off a nic nepíšu. Užívej taky, já víkend využiju k učení (bude-li politická vůle :)) Güle güle! :)) أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 27. 11. 2009, 11:54 (UTC)

První bulharská říše[editovat zdroj]

Emíre, za pomoc s externími zdroji i s projetím celého článku ti mockrát děkuju, přikládám wikikytičku a těšim se, že se brzo vedle tohohle článku bude lesknout v nč i Starcraft ;-) p.s. A odepiš sakra někdy i na fcb :-D :-D :-D --Mozzan 5. 12. 2009, 13:46 (UTC)

Nemáš zač. :)
a jinak já jsem teď jednak po dlouhý době zase pařil hírouse iv a internet sem měl otevřenej, takže sry, ae nebyl si sám, komu sem teď neodepsal ;)) Ae stejne, já na fb jen stejne celkem malokdy opravdu sem, pac mam fb jen otevrenej v jednom z tech 30 voken. :D A narozdil od mozilly opera neupozorni na zpravu tim, ze to okno zacne blikat. :( أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 5. 12. 2009, 14:40 (UTC)
Chápu... teď zbejvá probrat tu nejdůležitější věc... kterej díl hírousů? :-D --Mozzan 5. 12. 2009, 16:25 (UTC)

Vandalismus[editovat zdroj]

Ahoj, kdybys chtěl polozamknout tvou userpage, aby ti ji už nemohla zvandalizovat kdejaká IP tak stačí říct. --Faigl.ladislav slovačiny 6. 12. 2009, 01:40 (UTC)

Tak tě očividně někdo nemá rád a i když ty open proxy blokuju indef, tak už druhé zvandalizování. Prozatím jsem tedy pro jistotu tvou userpage polozamkl na týden. Kdybys měl zájem ten zámek prodloužit, tak napiš. --Faigl.ladislav slovačiny 6. 12. 2009, 01:45 (UTC)
Aha, teď koukám. :) Já pročítal jeden odborný článek a editoval Tankreda z Hauteville, přičemž relaci jsem si obnovil až teď. Díky za reverty i za zámek. Očekávám, že to bude ten samej, co jsem mu zrevertoval rasistický vandalismus u článku Romové, tak mě tenkrát napadlo, že zrovna já mu padnu do rány. :) Kdyby si na mě nějak zased, ozvu se a stránka se zamkne na dýl, proteď to snad splní účel. أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 6. 12. 2009, 01:54 (UTC)
Vyznamenání za článek První křížová výprava
Vyznamenání za článek První křížová výprava

Milý Emíre, díky za další křížovou výpravu. Je jako vždy na vysoké úrovni a doufám, že ji brzy uvidíme v nominacích :-) Jsi úžasně plodný autor. Srdečně,--Ioannes Pragensis 10. 12. 2009, 09:34 (UTC)

Ahoj. Nečekla jsem, že bude hned povýšena, pokusím se vyřídit připomínky z recnze, jak jen to půjde. Díky a měj se pěkně! أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 11. 12. 2009, 23:22 (UTC)

Viktor z Aveyronu[editovat zdroj]

Zdar. Prosím tě, dobře si ten článek prohlédni. Máš tam děsnou hromadu překlepů. Já bych ti nějaké opravil, ale když je tam ta šablona "Pracuje se", tak do toho jít nechcu. --Kirk 23. 12. 2009, 17:26 (UTC)

Dobrý večer. Ten článek je hrozný, vím. Původně jsem chtěl jenom přeložit anglický, ale ten, jak jsem časem usoudil, za moc nestojí. Ale nevěděl jsem, co kvůli tomu budu muset absolvovat, tak mě trochu mrzí, že jsem s tím šel rovnou do hlavního prostoru – naivně očekávaje, že za odpoledne bude článek hotov. Říkám si, že asi půjdu za nějakým správcem, ať ho smaže s tím, že ho někde v soukromí dodělám a časem založím znovu, dokud ho právě needitoval nikdo jiný (licence :|), než já. A ty překlepy já opravím, ale ještě jsem to po sobě ani jednou nečetl.
S přáním příjemně prožitých Vánoc, أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 23. 12. 2009, 17:40 (UTC)

Merry Xmas[editovat zdroj]

Milý Emíre, přeji Ti radostné vánoce, hodně úspěchů a dobré vykročení do nového roku! Ioannes Pragensis 23. 12. 2009, 20:29 (UTC)

Zajímavosti[editovat zdroj]

Srdečně zdravím. Jen tak pro jistotu bych Vás rád upozornil na drobný dotaz na Diskuse:Pedro Fernandes de Queirós. Jinak velice děkuji za tu smršť návrhů zajímavostí, vypadá to, že přejdeme na týdenní cyklus, takže se opravdu budou hodit (vlastně to množství Vašich návrhů bylo jedním z důvodů, které mě přesvědčily, že obměna každých 7 dní by měla být možná).

Přeji hezké svátky a doufám, že na Zajímavosti nezapomenete ani v novém roce :-)

Dobrý večer. Nebojte nezapoměl jsem. :) Podívám se na to.
Jsem rád, že jste se odhodlal i k těm týdenním změnám; i jinak ste za tak krátkou chvíli udělal strašně moc práce. Máte můj obdiv, klobouk dolů. Později zlusím prolézt i své starší články, které nebyly oceněné a navrhnout je. Bohužel si ale kromě těch puzzlíkových nevedu žádný seznam a já si ani ty kvalitnější kousky, které by byly zralé i na recenzi, nepamatuji. :(
Příjemný zbytek svátečního večera, أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 25. 12. 2009, 00:31 (UTC)